Skip to content


Vége a karácsonynak!

Szerző: Droli - 2009.12.28. 12:10

Bookmark and Share

Véget ért a karácsony. Rendben, még előttünk a szilveszter, ami sokaknak nagy ünnep, számomra azonban egyáltalán nem – egyrészt nem szeretem az ilyen „hú, ma jól érezzük magunkat, mert ma ez van előírva” típusú ünnepeket, másrészt ilyenkor véget ér a „varázslatos” december, és elkezdjük a sötét, hideg januárt-februárt, ami két annyira jellegtelen (és hideg) hónap, hogy csak na. Maga az újév azt jelzi, hogy „na, akkor most vissza a szürke hétköznapokba”.

 

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én a karácsonyban nem is annyira magát az ünnepet, hanem az azt megelőző időszakot szeretem. Decemberben ugyanis az emberek kidíszítik a házakat, beindul az élet a városokban, sokan vannak az utcán, a kirakatok is szebben néznek ki, az utcákon karácsonyi kórus énekel; valahogy méltóságteljessé válik az egész. Pláne ha a hó is esik. A televíziókban elkezdik a felvezetést az ünnepre, kicsit háttérbe szorulnak az akciófilmek, és helyettük karácsonyi-családi filmeket játszanak. Az emberek viselkedésén is észre lehet ezt venni – na, nem a hiperekben, ahol a szokásosnál jobban tapossák egymást, hanem úgy általában – valahogy őszintébbnek tűnik a másik üdvözlése, valahogy többet beszélgetnek ismerőseikkel, a főnök is egyre többet mosolyog, és valahogy többet kerül elő a „bocsánat” szó. A dolgozók is tudják, hogy nemsokára vége a hajtásnak, és lesz egy pár napos ünnepi szünet, sőt, sok helyen a két ünnep között be sem kell menni. Szóval egy kicsit el van varázsolva ez a hónap, az emberek, minden.

 

Maga az ünnep inkább a „punnyadás” ünnepe. Ilyenkor biztos, hogy többet eszik az ember, mint amúgy, ráadásul egy csomó egészségtelen dolgot, rengeteg édességet, és közben nézi a tévét, ahol megy a karácsonyi műsor (ez idén nem igazán volt meg), vagy elmegy rokonokat, ismerősöket látogatni (nekem sajnos messze laknak). A szenteste a legszebb, mikor délután bezárnak a boltok, kiürülnek az utcák, és olyan csendes lesz minden. Karácsony első napja ugyanezt viszi tovább; mivel ilyenkor nincs nyitva semmi, az emberek „kénytelenek” a szeretteikkel tölteni a napot. A második nap már inkább a készülődésé, a karácsonytól való búcsú napja. Hiába, erre az ünnepre több hetet készül az ember, mind lelkileg, mind a „tárgyi javak” megvásárlásával, így kell egy nap, amikor lezárjuk ezt a szép, pár hetes időszakot.

 

Most éppen a két ünnep közötti időszakot éljük. Ez a pár nap az emlékezésé, az év lezárásáé. A sajtó összefoglalja az év eseményeit, a munkahelyeken megköszönik mindenkinek az egész éves munkáját és kitartását, és sokan készülnek a szilveszteri nagy bulira. És reménykedünk, hogy szilveszterkor lesz min nevetni. Majd meglátjuk :-)

 


Címkék: hellókarácsony

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr841624968

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kompenzációs ünnep 2009.12.28. 12:22:11

–        Gézám, nem kellene nekünk is olyan plazmatévét vennünk, mint a Pistáéknak van? –        Jolim, nekünk erre nincs pé… –     ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Huffington 2009.12.28. 12:49:29

köszönjük az értékes információt!

Horizont 2009.12.28. 13:59:15

Nagyon jó írás, magam is így gondolok a karácsonyra.
Kivéve a punnyadást, nekünk nőknek nem úgy van az :)))

süti beállítások módosítása