Skip to content


Célegyenesben a nagy magyar hadronütköztető!

Szerző: Slanger - 2010.01.30. 16:07

Bookmark and Share

A tudomány világa lélegzetvisszafojtva várja a 4-es metró fedőnévre hallgató magyar részecskegyorsító első próbaüzemét.

Az alagút építése már a célegyenesben van. Budapest utcái alatt fut ugyanis az a 13 km-es alagútrendszer, amelyet tudományos körökben a Svájci Részecskefizikai Kutatóközpontban (CERN) megépített részecskegyorsító nagytestvéreként emlegetnek. A projektgazda főváros, becslések szerint eddig mintegy 500 milliárd forintot fizetett ki a kivitelező cégnek. A részecskegyorsító építését koordináló Fővárosi Részecskegyorsító Zrt. (FVRGY Zrt.) szóvivője elmondta, hogy a 4-es metró teljes építési költsége, minden bizonnyal kevesebb lesz, mint amibe a szerényebb technológiával rendelkező svájci LHC (Large Hadron Collider) került.

 

(kép forrása: hirszerzo.hu)


Címkék: magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr721715017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veronikamama 2010.02.01. 08:44:24

Mi mindent csak drágán tudunk előállitani, megcsinálni, megrendelni, mert olyan qrva gazdag ország vagyunk. Pazarolni, azt nagyon tudunk.

süti beállítások módosítása