Skip to content


Hazajöttem - 6. rész

Szerző: Droli - 2010.01.30. 07:52

Bookmark and Share

Most, hogy hazajöttem, elkezdtem nézegetni a leveleket, amiket a banktól kapok, mert addig rendben, hogy a bankszámlámat már tudom onnan távolból a netbankon keresztül is kezelni, de mégiscsak van némi bája a postán kapott leveleknek is :-)

Szóval itt van pl. egy levél: Tisztelt ügyfelünk, blablabla, számlavezetési díj 399 Ft (mert mi olyan jófejek vagyunk, hogy akkor is levonjuk ezt, ha abban a hónapban semmit nem kellett könyvelnünk a számláján; miért, csak). Asszony amúgy rosszabbul járt, mert az ő kedves bankja ezervalahány forintot levont havi számlavezetési díj gyanánt, mivel a számláján található összeg nem érte el a 150.000 Ft-ot (találjátok ki, melyik bank :-). Na, mindegy, majd neki is keresünk egy kevésbé rablóbanda bankot.

Lehet, nektek ez az egész természetesnek tűnik, nekem egyre kevésbé. Leírom, hogyan néz ki a kinti bankom számlalevele:

Tisztelt ügyfelünk, köszönjük, hogy bankunkat választotta! Igen, itt, a levél elején. Az érdekesebb dolgok utána jönnek: számlavezetési díj (negyedéves) 4,5 euró, +20 cent minden egyes bankártyahasználatkor (készpénzfelvétel-bolti fizetés), mindegy, milyen bankautomatánál, de mivel ezen költségek nem érték el a 11 eurót, ezért nem kell semmit sem fizetnem. Igen, gyakorlatilag ingyen vezetik a számlámat, és csak akkor vonnak le, ha nagyon-nagyon sokszor használom a kártyát, ez viszont még nem fordult elő. Ja, a levél végén ismét köszönik, hogy az ügyfelük vagyok, és hogy náluk tartom a pénzem és hogy ingyen vezethetik a számlámat. Erre mondaná az ír, hogy még jó, próbálna pénzt szedni érte, menne a másik bankhoz. Mert verseny van.

Elvileg nálunk is, csak nem látom, hol. Eleve, ez a számlavezetési díj egy lehúzás: ma már nem úgy vezetik a számlámat, hogy Marika néni ott ül számológéppel és jegyzetel, hanem a számítógép csinálja, egy-két kilobyte-ot rámáldozva. Nos, ez nem kerül X száz forintba, pláne nem ezerbe. Másrészt a kinti bank örül, hogy nála tartom a pénzt, és használhatja, és megköszöni.

Szóval, kedves hazai bankok, lenne hová fejlődni!


Címkék: bank hazajöttem

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr771706560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vorg a Halhatatlan Báró 2010.01.30. 08:12:19

Örülj neki, hogy a levélpapírt meg a postaköltséget nem tüntetik fel külön. Gondolom, benne van a számlavezetési díjba. Milyen szemét ez a 399 forint, még véletlenül sem 400, tisztára mint az áksziós termékeknél.

Sátán meg a Jocó 2010.01.30. 11:46:54

Báj? Külön kellett könyörögnöm, hogy NE küldjenek minden egyes céges tranzakció után levelet. :/

Báj2: "ingyenes" számlavazés a citi-től, mint az Év Terméke. Angolhonban élő barátaim csak nyerítenek ott, mert ez alap náluk...

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.01.30. 12:02:21

@Sátán meg a Jocó: Ingyenes számlavezetés... ha van havi 150.000 bejövő utalásod, meg mittudoménhány csoportos beszedésed... - így ingyenes, ha jól emlékszem. Ja, most természetesen nem az angol bankról beszéltem :-)

qwerti (törölt) 2010.01.30. 12:46:16

@Droli: Csak 150e havi bejövő kell (Top dijcsomag), vagy 3millió az egyenleged (VIP dijcsomag). De Ersténél akciósan 100e egyenleg után ingyenes, Axanál, Allianznál 70-100e körüli bejövő után (persze lehetnek rejtett költségek), K&H-nál 50ft szlavezetés, stb. Nem feltétlenül kell az OTPt választani az 1200-1400as havi díjakért, mert ugye verseny van :). Nyugat meg más... sajnos. Amúgy nem a reklám helye, de itt érdemes elindulni: www.bankvaltas.hu
Azonkívűl hogy legyen igazi verseny, ha elgtöbb embernek még mindig az OTP a bank szinonimája? :)

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.01.30. 14:05:00

@qwerti:Igen, nézem az Erstéset (nekem olyan van), de ezzel a számlával meg a netbankon keresztüli tranzakciók kerülnek pénzbe. Én meg sokat netbankolok. De ha nem netbankolnék is, minden szirszarért felszámítanak költséget szinte az összes számlatípusnál (pl. átutalás, pénzkivétel, stb.). Ki van ez találva :-(

Külföldön bezzeg... nem is folytatom. Ha idegen automatából veszek ki pénzt, az a külföldi bankommal 20 cent, de mint írtam, csak akkor kell megfizetni, ha nagyon sokat használod a kártyát ilyenre. Nézem, hogy ez az Ersténél 300 Ft és mindig? Mit tud a külföldi bank, hogy az gyakorlatilag ingyen megcsinálja?

qwerti (törölt) 2010.01.30. 20:54:19

@Droli: Na igen... Erstés van nekem is, csak netbankozásra használom, így 499 a havi díja. Ha viszont fel tudsz mutatni 150e nettót, akkor egyértelműen legjobb választás a citi, teljesen ingyenes. Anno mikor bevezették a cib nyilatkozta, hogy ez a modell nem müködőképes. Kérdezték, hogy külföldön is ez a modell megy, mondták, hogy itthon akkor se, pedig jópár barátom váltott rájuk :).
Egyébként ha kicsit a háttérre vagy kiváncsi, tényleg más itthon, pár évig dolgoztam bankban. A fő különbség, hogy itthon az a modell megy, hogy minél több fiók legyen ahova be tud menni az ember és személyesen intézni az ügyeket, telefonbank, netbankról hallani sem akar (aki meg elkezdi, azt megszivatja a PPO), külföldön meg inkább a netbank megy, rájöttek, hogy drága fenntartani egy fiókot, inkább arra ösztönöznek ezekkel az ingyenes számlákkal, hogy neten bankolj, a fióki műveleteknek van általában nagy jutaléka. Sajnos ez a modell itthon még nem müködik széleskörben, ezért van ez...

süti beállítások módosítása