Skip to content


Az első szavazó

Szerző: daniferi - 2010.04.11. 09:02

Bookmark and Share

A mai nap abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy én ellenőrizhettem a szavazatokat gyűjtő doboz lezárását. Sokan talán nem tudják, hogy kerül oda, így néhány szót ejtek róla.

Ha elmész szavazni, láthatod a dobozt, amibe be kell dobni a borítékot. Ha jól megfigyeled, ez egy nemzeti színű szalaggal van átkötve, az elején pedig - ahol a szalag keresztezi egymást - egy záró matrica (plomba) található, így észrevétlenül nem lehet felbontani a számlálásig.

Hogy a csalás gyanúját elkerüljék, a lezárás ellenőrzése az első szavazóra hárul, aki természetesen nem lehet a választási bizottság tagja. Amíg nem érkezik meg egy korán kelő (vagy későn fekvő), addig a doboz nyitva áll. Miután azonosította magát, az ő dolga megnézni, hogy a doboz üres-e, majd figyelemmel kísérni a műveletet. Ha rákerült a lezárást biztosító matrica, meg kell néznie, nem nyitható-e, s ha rábólint, jöhet a papírmunka.

Létezik egy ellenőrző lap, ami nem más, mint egy jegyzőkönyv, hogy az első szavazó a lezárást megfelelőnek találja és aláírásával igazolja. Miután a bizottsági tagok is aláírták, ez a lap bekerül a dobozba, mint nulladik voks (ennek meglétét számláláskor ellenőrzik) és kezdődhet a szavazás.


Címkék: választás magyarország voks10

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr761911228

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Polgári engedetlenség - UPDATE 2010.04.11. 16:41:02

UPDATE A polgári engedetlenséget úgylátszik nem csak én gyakorlom, hanem a CBA vezetősége is, csak kissé nagyobb tételben és konkrétabb céllal: Most voltam az egyik áruházukban, ahol ma is osztogatják azt az elvileg kereskedelmi célú reklámújságjukat, ...

Trackback: Csókolom, én vagyok az igazolásos szavazó! 2010.04.11. 15:26:31

Nos, kedveskéim és aranyoskáim, leszavaztam!Az, hogy kire, mire, nem mondom meg, mert titok.Az viszont megtudható, hogy igazolással. "Igazolás a lakóhelytől eltérő helyen történő szavazáshoz" - ez a rendes neve.Már jóóó előre, március első na...

Trackback: Az első szavazó - Tudtad? 2010.04.11. 14:26:36

Ha elmész szavazni, láthatod a dobozt, amibe be kell dobni a borítékot. Ha jól megfigyeled, ez egy nemzeti színű szalaggal van átkötve, az elején pedig - ahol a szalag keresztezi egymást - egy záró matrica (plomba) található, így észrevétlenül nem lehet f…

Trackback: 7 ok, amiért kötelességünk szavazni 2010.04.11. 11:56:38

Szavazni állampolgári jogunk - tehát minden 18. életévét betöltött Magyarnak lehetősége van rá - és nemzeti kötelességünk - mert a polgári szférának kell, hogy kontrollt gyakoroljon a mindenkori hatalom felett. 1.) Sokan és sokat küzdöttek azért, h...

Trackback: Választás 2010 - 09:00 részvételi arány | kevesebben mint 4 éve | Celldömölkön szavazólapot égettek 2010.04.11. 10:15:01

 9 óráig a valasztásra jogosultak 10,23%-a adta le szavazatát.Ez a szám négy évvel ezelőtt 11,39% volt.  Nos, nem is baj ez így, mert nem akarjuk megismételni az előzőeket:)          &nbs...

Trackback: Meg lesz a kétharmad? 2010.04.11. 09:21:54

Szavazás este 9-ig. Tippeljetek!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

daBEERDRiNKeR 2010.04.11. 12:34:00

Tényleg minek a boríték? Az egyik lapot háromszor gyűrtem mire beletudtam tuszkolni :)

LTamás 2010.04.11. 12:40:11

@Senkifia:
Unalmas már ez az elmélet. Tessék szépen feldolgozni a 2002-es vereséget 8 év után. Különösen, hogy most végre lehet majd örülni...

LTamás 2010.04.11. 12:43:25

@hpiros:
Ja, hát tényleg kapja be a rendszer, hogy lehetővé lett téve, hogy külföldön is lehessen szavazni - igaz, némi szervezési nehézség okán nem aznap (majd ha feltalálták a fénypostát, akkor visszatérünk rá). A következő választásra majd el lesz intézve, hogy az összevissza utazgatók mögött rohangál egy ember egy mozgóurnával világszerte. Mindent a választópolgárokért.

_Venom_ · http://venomblog.blog.hu 2010.04.11. 12:48:53

@hpiros: Ha ennyit vagy itthon, úgysem érint, ki nyer.

daniferi 2010.04.11. 12:49:17

@daBEERDRiNKeR: Igen, a boríték vicces volt, először félbe hajtottam a szavazólapot, de rájöttem, úgy nem fér bele :) Úgyhogy vissza és akkor harmadába hajtottam. A másik lap meg kisebb volt, de nem bíztam benne, azt egyből harmadoltam :)

Senkifia 2010.04.11. 12:49:54

@Greg36: igen, erre egy kolléga mostanság azzal védekezett,egy hasonló esetben,hogy"minek kell megváltoztatni valamit,ami egy jó rendszer volt és működött..." Törvénytelenül, hallgatólagos megegyezéses alapon felvett utazási támogatásról volt szó,más nevében(bkv bérlet). a maffia is egy jól működő rendszer...és akkor demokrata is?Persze, ez is egy módja a dolgoknak, csak a helyzet és a jog jelenlegi állása szerint törvénytelen.tehát mint olyan,nem demokrácia. mert a demokrácia alapelve a többség akaratának érvényesülése. És az,hofgy egy csajágaröcsögei helyi mszpfideszjobbikos úgy gondolja,hogy megveszi a szavazatot, mert az is demokrácia, hát az nagyban téved... :)

Senkifia 2010.04.11. 12:53:29

@LTamás: ez nem ferldolgozás eredménye :) ez a hozzáállás agyhalotti,konkréten :) mert én akkor it se voltam, le se szarom. de ha szerinted egy ilyen dolgot csak úgy el kell felejteni,meg túltenni magad rajta.... hát ez azért téged,meg a hasonlóan gondolkodókat jellemez. apropó demokrácia, hazugság,törvénytelenség,stb...
és nem feldolgozni kell,hanem ha már számonkérni és bizonyítani nem lehet,akkor megtenni mindent annak érdekébe,hogy ez megint megtörténjen. ennyi
de ha neked fekszik az agyhalotti minőség, az is alkotmányos jogod,és tedd túl magad ezen is,meg máson is :) csak közben ne ugasson már az,aki ezt szinte biztos megcsinálta, abszolút törvénytelenül, a demokráciáról,meg a becsületről,mert sugárba kezdek hányni :)

Senkifia 2010.04.11. 12:54:40

@Senkifia: annak érdekébe,hogy ez "NEHOGY" of course, megint megtörténjen. ennyi.
elnézést,sietek :D

Senkifia 2010.04.11. 12:59:24

mna nem írok többet,mert még kampánycsendsértéssel vádolnak a végén :D

jancsika1234 2010.04.11. 13:00:44

én első voltam, direkt ezért mentem oda korán, jee:)

Senkifia 2010.04.11. 13:02:37

@furiosity killed the rat: engem igen :) te viszont nem érted az igen erős költői túlzást, irónikusi minőségben :) mert csak a felvetés vicces voltára próbáltam rámutatni...hogy szart se ér,hogy az első szavazó zárja vagy a bizottság...mert ugye,ahogy te is nagyon okosan,amúgy, észrevetted, a többi párt nem nézné tétlenül a nagymamámat lezárás,és engem a telepakolás közben. Mint ahogy azt se nézné tétlenül,ha a nagymamám kimaradna,és alhatna nyugodtan, a bizottság meg lezárná az urnát... érted már? te,akirt viszont az eszéért szeretnek,valószínűleg...
viccet is utálok elmagyarázni. ha nem érted,ne nevess... de ne is csodálkozz :D

kacce 2010.04.11. 13:02:52

@_Venom_: Ha jövőre hazaköltözik, vagy 2-3 év múlva, akkor nagyon is értinti, hogy ki nyer. Én spec nem utaztam haza Húsvétra, így tudtam szavazni Hágában és érint is a dolog, mivel nem maradok itt örökre. De ha esetleg nem tudtam volna szavazni, abba sem haltam volna bele.

Senkifia 2010.04.11. 13:04:45

@LTamás: amúgy meg nem elmélet. csak egy,még bizonyításra váró, tény. Ami persze el fog maradni(ti. a bizonyítás) mert most már lényegtelen... a qrvanagy pofáraesés hálistennek egyrészt már megvolt,másrészt ma este a még nagyobb is meg lesz :)

Senkifia 2010.04.11. 13:07:35

@Greg36: hát ha az nem volt feltünő,amikor telepakoltam, az se lesz,ha lenyúlok a borítékok tetejéről csomót,hogy az enyéim ne tűnjenek fel :) de persze ez csak erős költői túlzáás,mint mondtam, és arra jó,hogy rámutassak: tök fölösleges ilyen "demokratikus" köröket futni,hogy na az első nagymama zárja le az urnát,és nem a bizottság...ennyi. de látom,nagyon nem értitek a lényeget :D biztos bennem van a hiba :)

Greg36 2010.04.11. 13:08:26

@Senkifia:
Rendben, értem. De egy csomó helyen nem adnak borítékot. Jelzem, minden jelenlegi rendszer magában rejti a csalás-félreértelmezés lehetőségét, nem csak a magyar. Lásd az amerikai-floridai választási mizériát.
Bármilyen ötletet szívesen várok amúgy a témában, mondjuk az átlátszó műanyagdobozt is.
De a másik oldalon ott van, hogy jogod van elmenni és aláírni, de nem leadni szavazó lapot, és még ennek az opciójai is titkos kéne, hogy legyen alapesetben.
Tehát bár ott áll a visszaélés lehetősége - több szavazatot dobsz be (de nem boritékban, mert ugye egy boritékban több szavazólap rögtön feltünő) viszont ez a választási bizottság oda nem figyelését jelenti, de a másik oldalon meg az a jogod, hogy mégse adj le szavazati lapot.

Niobekapitány 2010.04.11. 13:17:55

@Senkifia: Én nem tudom milyen borítékról beszéltek, Újpesten mindenki csak úgy bedobálta a lapját!

SzekelyG 2010.04.11. 13:18:02

@hpiros:

Mi lett volna, ha átkéred magad egy itthoni választókörzetbe, és akkor szavazhattál volna itthon? Ja, hogy ahhoz előre kellett volna gondolkodni? De amúgy mi a faszt képzelsz, te türhő? Ha énnekem húsvétkor az Alpokban támad kedvem síelni, akkor nekem szerinted jár az, hogy a sípályára kihozzák az urnát? Látom külföldre odabírtál szakadni, de a tipikus kádárista lelked mit sem változott. Majd a magyar állam gondoskodik rólad, hogy te bármilyen körülmények között tudj szavazni.

De amúgy ha gyakorlatilag külföldön élsz, akkor miért gondolod, hogy neked szavaznod kell? Te tulajdonképpen csak amiatt szavazhatnál, mert van egy kiskapu neked.

Ha évente 3 napot leszámítva külföldön élsz, akkor talán nem külföldön kéne valami lakcímre bejelntkezned? Hogy elérhető legyél? Hogy a hivatalos címedre küldött hivatalos dolgokat át tudd venni?

És ha már bejelentkeznél egy olyan címre, ahol ténylegesen is laksz, akkor már meg is szűnne a problémád. Mert akkor törvény szerint nem lenne választójogod.

Tényleg, mégis mi a faszt képzelsz, hogy panaszra bírod nyitni azt az ocsmány büdös pofád?!

daniferi 2010.04.11. 13:22:20

@Niobekapitány: Győrben volt boríték is a szavazólap mellé, bár lehet, hogy nekem még jutott, a többieknek már nem :) Egyébként ha az nyer, akire szavaztam, mondhatom, hogy borítékoltam a győzelmet? :D

furiosity killed the rat 2010.04.11. 13:23:45

@SzekelyG: Kemény beszéd volt ez, polgártárs! :)

_John_Doe_ 2010.04.11. 13:25:12

Hánykor kell odaérni, hogy elsőzhess?

_John_Doe_ 2010.04.11. 13:26:22

A borítékot hazahoztam. Legalább ennyi hasznom legyen ebből a választásból.

changebug (törölt) 2010.04.11. 13:27:24

És ha azt mondom, hogy Schrödinger macskája van a dobozban akkor mi van? :)

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.04.11. 13:27:44

@Senkifia:

Bár sokkal többen lennének akik hozzád hasonlóan nyitott szeműek! (És amikre itt rávilágítottál, csak kis szeletét jelentik persze a folyó szemfényvesztés áradatnak.)

Greg36 2010.04.11. 13:30:14

@_John_Doe_:
Tapasztalataim szerint 6 előtt egy kicsivel. Már van rutinom benne.

@Niobekapitány:
Az én újpesti körzetemben hajnalban még biztosan volt boríték.

Higany 2010.04.11. 13:30:35

Én ma reggel elsőnek érkeztem, pont emiatt. (Blogon nem szoktam elsőzni)
A papírmunka kb 10 perc volt, urnánként két papír, a számlálóbizottság összes tagja (esetünkben 8fő) + általam aláírva.
Ne feledjük, választási rendszerünk az egypártrendszer árnyékában született, a rendszerváltó erők nem bízták a véletlenre a dolgot és egész jól sikerült kitalálni a csalások megnehezítését. A láncszavazással kéne valamit kezdeni még, pl. boríték elhagyása, pecsét, és ha ezt bevezettük, akkor fényképezőt se lehessen bevinni a fülkébe.

Greg36 2010.04.11. 13:34:23

@Higany:
És megmotozol mindenkit, kinek van a zsebében mobiltelefon? Érdekes lenne. Már-már boldog diktatúra feeling :)
Pecsét? Nem, a XXI. században kizárt, hogy valaki pecsétet tudjon hamisítani, nem is értem.

registraal 2010.04.11. 13:35:20

Ez olyan mint a Lovi, nem ? A győztesre, befutóra kell tippelni ? Ööö, tétre, helyezésre is megy a "játék" ?

Senkifia 2010.04.11. 13:39:25

@Niobekapitány: hát akkor újpesten okosabbak az átlagnál :) bár lehet,hogy majd belekötnek ebe később :)
amúgy lehet,ma másképp lesz(még nem voltam,nem tudom) de eddig minden szavazáson borítékba tették a szavazólapot. vagy nem tették,annak függvényében,hogy kaptak e érte 2000 forintot a sarki kocsmában,vagy sem :D

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.04.11. 13:42:03

s azt mi biztosítja, hogy ez a bizonyos első szavazó nem valamelyik csaló párt beépítette embere?

Greg36 2010.04.11. 13:43:05

@Senkifia:
Akkor rosszul csináltad. Te pl sokkal többet is tudnál keresni 20000ft-nál, ha a szavazatod leadása után a sarki kocsmában le tudnál fényképezni egy ilyen átadás-átvételt :)
Aztán a fényképet csak a megfelelő újságnak-pártnak-tvnek kéne felajánlanod megvételre. :)

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.04.11. 13:43:46

azért az valahol hihetetlen, hogy egy szaros iskolai papír fénymásolását is közjegyzőnek kell hitelesítenie ebben az amúgy szarbazüllött, korrupt szemét országban, de a szavazódobozt bárki, Sóska Jóska is akár. furcsa!

Greg36 2010.04.11. 13:44:27

@Bukowszky:
Francba, lebuktattál. Most kirugnak az Egyesített Mars Föld Inváziós Pártból.

Greg36 2010.04.11. 13:47:45

@Bukowszky:
Akkor ki hitelesítse? Adott a választási bizottság választási körbe delegált tagjai meg az első szavazó.
Vagy egy közjegyzőnek-bírónak kéne egyidőben a választási kerület összes körzetében pontban 6-kor hitelesíteni? Spontán osztódással?
Valami konstruktív javaslat a helyettesítésre?

vent 2010.04.11. 13:50:54

Az amugy mért törvényellenes, ha szavazókat szervezetten szállítanak szavazni? A fülkébe ugyse mehetnek be velük, onnantól kezdve meg nem tudják befolyásolni, kire szavaznak. (Tegyük fel, hogy a kocsiban nem biztatják az embereket, h kire szavazzanak).

Senkifia 2010.04.11. 13:51:25

@Greg36: tudtommal itt a jelen állás szerint nincs jogod kivinni a szavazólapot a szavazóhelyiségből. persze,tökéletes rendszer nincs. azért a boríték hiánya szinte teljesen kizárja a láncszavazás lehetőségét. aminek a jelentősége esetenként elég nagy lehet. főleg olyan helyen,ahol pár százalékon,vagy pártucat szavazaton áll,vagy bukik az egyik jelölt a másikkal szemben.
Látható ugye,hogy a kopogtatócédula rendszere is sántít. Ami a magyar választási rendszer alapvető része. Bár az igazság az,hogy ha egy jelölt önerőből nem képes 750 támogatót összeszedni, az hogy képzeli,hogy választást nyer? a másik dolog, a kopogtatócédulákkal: egy olyan országban,ahol a hatóságok esetenként teljesen képtelenek arra,hogy az állampolgárok személyes adatok titkos mivoltához való jogát a legalapvetőbb módon képtelenek megvédeni,miért adjak oda egy vadidegennek egy papírt az összes személyes adatommal(már csak a bankszámlaszámom meg a pinkódom hiányzik a teljességhez),hogy aztán adatbázisokból esetleg kirúgjon a munkáltatóm legközelebb,mert nem oda adtam a papírt,ahova kellett... vagy mittudomén milyen módon visszaéljenek az adataimmal. És a hatóságok meg csak néznek ki a fejükből,és se megakadályozni, sem megtorolni,illetve lehetetlenné tenni a visszaéléseket,nem tudják.... ez az egész rendszer sok sebből vérzik. És az qrvára nem vigasztal,hogy igende Amerikában is... :)

Senkifia 2010.04.11. 13:54:56

@vent: nem is mennek be e szavazófülkébe. viszont a szállítás nem véletlenszerűen,hanem adatbázis szerint zajlik. magyarul:visszaélnek a személyes adataimmal,és még quasi erőszakkal akarnak odavinni, tudván,hogy már a múltkor is nekik adtam a kopogtatómat,most is,és valószínűleg rájuk szavaztam. És ha hinni lehet kubatovnak, szám szerint és név szerint tudják,hányan szavaznak rájuk,ha mind elmennek. és ha nem akarna menni,akkor meg odamegy és zaklatólag aszongya:gyere,mert elviszlek szavazni,kedves mszpésfideszesjobbikoselempés bácsi,mert mi szeretünk téged, te is minket. hát köszönöm szépen a mindenki szeretetét, ilyen formában ne nyilvánuljon meg irányomban... főleg,hogy törvénytelen is. pont. :)

Senkifia 2010.04.11. 13:59:36

@Greg36: ...és akkor állok a törvénytelenek sorába. főleg ha a pártnak adom el. ha a médiának, az talán nem törvénytelen :)
de ezt a szabolcsi meg mittoménhonnani ...nemondjammegmelyikpárti,mert kampánycsendsértés,szavazóknak kéne mondani. de asszem,akik ezt csinálták, azoknak ennyire futja. jó hogy az x-et oda tudta tenni a megfelelő helyre...ja ogy azt se kellett,mert már az X-elt lapot kapta meg a kocsmába :)ő csak az üreset kellett kihozza cserébe.
szóval nekem erre valahogy nincs hangulatom. sajnos :)

Greg36 2010.04.11. 13:59:47

@Senkifia:
Igazad van, én ezért nem adom oda senkinek a kopogtató cédulámat.
De vázolok egy másik foragókönyvet. Kispista Józsefsándor bemegy, felveszi a szavazólapot, beikszeli az egyiket - mondjuk a pártlistásat, mert az egyéni válaszótkörzet összes jelöltjét ismeri személyesen, és inább látná őket rács mögött, mint a Parlamentben.
Aztán az egyik cetlit beledobja az átlátszó műanyag dobozba, a másikkal pedig mit csináljon? Dobja a kukába? Kiszedik, és valaki stikában beikszel valamit. Legyen automatikusan egy iratmegsemmisítő is a sarokban, amibe beledobja? És amikor bontják az urnákat, nem eshet abba bele egy érvényes szavazólap 'véletlenül'? Aztán másnap a Nagysándorjózsefbenedek, aki szavazatszámláló volt, és a szomszédja, meg a főnöke, nem mondja azt, hogy figyu Józsisanyikám, láttam ám tegnap, hogy csak az egyik cetlit dobtad be, hát miért nem szavaztál az Első Alsófelső Legtutibbpárt jelöltjére? Tudod, mikor kapsz te itten hitelt legközelebb?
A csalás megszünt, meg a titkos szavazás maradék illúziója is.

SzekelyG 2010.04.11. 14:03:50

@Bukowszky:

Baszki, voltál már szavazni életedben?

Nem tűnt fel, hogy ott ücsörög még kb. 10 ember, akik az egész ceremóniát felügyelik?

Ez csak egy olyan plusz gesztus, hogy az a 10 ember mégsem elég, hanem még bevonnak tizenegyediknek egy Sóska Jóskát is. faszom.

vent 2010.04.11. 14:06:31

@Greg36: "Aztán az egyik cetlit beledobja az átlátszó műanyag dobozba, a másikkal pedig mit csináljon? "
dobja be az urnába üresen, vagy húzzon be két jelöltet, és akkor érvénytelen

Senkifia 2010.04.11. 14:10:59

@Greg36: ...ééés neked is igazad van :)
A kopogtatót meg én sem adtam le. valószínűleg üldözési mániánk van mindkettőnknek :) vagy csak tisztán látunk? :)
amúgy be lehet dobni mindkét cetlit. max odarajzolsz egy falloszt,mondjuk azon személy neve mellé,aki,szerinted, a legközelebb áll a fennt említett nemi szervhez,meghatározásilag :) és akkor megvolt a két bedobott cetli, és a névtelenség is. mert azt azért nem látja a nagysándorjózsefbenedek,hogy az iksz kire ment, illetve kire a fallosz :) mégicsak jobb ez így.
Amúgy van egy nagyszerű rendszer,asszem valamelyik skandináv országban. Az indulhat a választásokon,aki egy bizonyos összeget letétbe helyez. Valami egyhavi átlagfizu,azt hiszem. Namármost. Ha a választáson kap legalább x %-ot(nem akarok hazudni, 1-2-3,vagy neaggyisten nyer) akkor visszakapja a pénzét. Ha meg nem,akkor úszik a lé. Az a lényeg,hogy az összeg akkora,hogy csak úgy senki pistajózsinak ne érje meg per hecc feliratkozni a listára. csak ha komolyan gondolja,és van támogatottság.
És a polgárok nem kell előre leadják ,adatokkal,névvel,címmel alátámasztva,hogy igen,,én ezt támogatom(tényleg,hol itt a névtelen pártszimpátia??)csak elmegy szavazni,és a fülke magányában megszavazza Larsson szomszédot,mert szép szőke, és teccik a kék szeme. mind a kettő.
Ez szerintem nem egy rossz dolog. És ráadásul még bevétele is van az államnak a hülyékből,akik azt hiszik magukról,hogy indulhatnak a választáson :)

Greg36 2010.04.11. 14:10:59

@vent: Üresen semmit nem dobunk be, még véletelnül valakinek megtetszik az egyik üres hely szavazarszámláláskor.
Két jelöltre szavazni meg nem ugyanaz, mint az egyikre sem. Már csak elvi okokból sem. A választás szabadságához hozzátartozik, hogy egyikre sem. Mondjuk egy 'lószerszámot mindegyik seggébe' vagy kevésbé radikálisoknak az Egyikre sem (X) rubrika az jó lenne. :)

Holnap Kapitány · http://iloveyouso.blog.hu 2010.04.11. 14:11:58

Itt a választás éjszakája -- örökre vége a korrupciónak?

holnapkapitany.blog.hu/2010/02/10/kristalypark_novella

Holnap Kapitány: Mesék egy elképzelt Magyarországról

Higany 2010.04.11. 14:11:59

@Greg36: A pecséten rajta lenne pl a szavazókör száma. Nem tenné lehetetlenné, de sokkal nehezebb dolga lenne a csalóknak, mint tollal ikszelni a kocsmában.
"Motozás": nem testüregeket érintő vizsgálatra gondoltam... ;) Vannak épületek ahova most is csak biztonsági kapun keresztül lehet bemenni, ki kell pakolni a zsebedet, ha besípolsz. Mondjuk tény, hogy ez a gyakorlatban kivitelezhetetlen lenne.
De ha te a fényképezés megakadályozását diktatórikusnak érzed, akkor mi a véleményed a választási csalásról, amihez használható? (gy.k. ha nem lehet kivinni a szavazólapot, akkor lefényképezed a "helyes választ" és a megfelelő helyen bemutatva felmarkolod érte a béred)

Higany 2010.04.11. 14:12:53

@Greg36: @Greg36: A pecséten rajta lenne pl a szavazókör száma. Nem tenné lehetetlenné, de sokkal nehezebb dolga lenne a csalóknak, mint tollal ikszelni a kocsmában.
"Motozás": nem testüregeket érintő vizsgálatra gondoltam... ;) Vannak épületek ahova most is csak biztonsági kapun keresztül lehet bemenni, ki kell pakolni a zsebedet, ha besípolsz. Mondjuk tény, hogy ez a gyakorlatban kivitelezhetetlen lenne.
De ha te a fényképezés megakadályozását diktatórikusnak érzed, akkor mi a véleményed a választási csalásról, amihez használható? (gy.k. ha nem lehet kivinni a szavazólapot, akkor lefényképezed a "helyes választ" és a megfelelő helyen bemutatva felmarkolod érte a béred)

Senkifia 2010.04.11. 14:14:09

@SzekelyG: ez a helyes kifejezés: egy plusz gesztus. amúgy szerintem tökéletesen fölösleges:) viszont jól mutat buta nép szemében ,hogy sóskajóskának is joga van hitelesíteni :)

Higany 2010.04.11. 14:14:10

@Higany: Én kérek elnézést, a blogmotor nevében...

Senkifia 2010.04.11. 14:16:36

@Higany: ez van románéknál. igaz,fejletlenebb formában,mert csak sima "Szavazat" pecsétet ütsz a papírra. a te ötleted nagy előrelépés lenne. Bár kölyökkorunkban volt,hogy radírból pecsétet gyártottunk,nem is rosszat:) úgyhogy a csalás lehetősége fennáll így is. de mégiscsak nehezebb,mint az iksz... pecsétje nem mindenkinek van. tolla viszont a tyúknak is :))

vent 2010.04.11. 14:17:47

@Greg36: ja igazad van. üresen tényleg nem szabad bedobni. Tényleg a +1 senkire se rubrika lenne a megfelelő:)

Senkifia 2010.04.11. 14:19:47

@Higany: ezért én nem fizetnék,mert akkor a csomó ,engem utáló semleges is lenyúlná a pénzem. Bemegy,beikszel engem, lefényképezi, utána még odarajzol pár falloszt,érvénytelenítve a szavazatot,én meg fizetek a képért, de a szavazat elveszett :) ki van ez gondolva rendesen :)
na dehát bizonyítás hiányában max városi legenda marad a láncszavazás. a 2002es sok üres borítékból meg valószínűleg emlékbe vitték el pistajózsiék a szavazólapot :)

Greg36 2010.04.11. 14:20:23

@Higany:
Amióta a világon létezik választás, azóta van csalás és visszaélés is vele. Mindenhol, nem csak nálunk. Van, ahol apróbb, van, ahol nagyobb.
Sehogy nem tudod megakadályozni. Ez a demokrácia hátránya.
Bár az itteni kommenteket végigolvasva az az ember érzése, hogy bárki, akinek köze van a szavazáshoz (párt, jelölt, szavazatszámláló és szavazó együttesen) az automatikusan és kívétel nélkül csal. Ez már paranoid, ha úgy vesszük :)

Senkifia 2010.04.11. 14:21:23

@vent: ....+1 rubrika, vagy az odarajzolt fallosz ... azért csak nem állnak neki radírozni,hogy legyen egy üres szavazólapjuk... az azért feltűnne :)

Greg36 2010.04.11. 14:23:47

@Zka:
Nem, csak a nap többi részére van kellemesebb programom. Általában előbb letudom a 'kötelességeket', aztán nem kell már semmivel sem megszakítanom a jól megérdemelt vasárnapi szabadidőmet :) Illetve fura tradíció lett nálam, nah ;)

Senkifia 2010.04.11. 14:26:26

@Greg36: ha úgy vesszük,önmagában, valóban paranoid. ha meg úgy,hogy figyelembe veszed a 2002es 5000 üres borítékot+ a városi legendát, a feltört postaládákat,és ellopott kopogtatócédulákat,majd az MDF fővárosi listájának az elfogadását,bár jó sok, nem azonos tollal kitöltött,illetve aláírt kopogtatócédulájuk volt, és saját bevallás szerint is törvényesen már nem gyűlt volna össze a megfelelő mennyiség,végül mégis megvolt a lista,és figyelembe veszed úgy a fidesz oldaláról(lásd kubatov beszéd),mint az msp(egy nappal később, médiahír, adatbázisról, törvénytelen adatkezelésről),szóval ha így vesszük,akkor csak ténymegállapítás. És semmi paranoia... :)És szerintem ez az utóbbi a nyerő :)

Senkifia 2010.04.11. 14:28:01

hűha, elblogolom az időt,még a végén bezár a hivatal,és nem tudok szavazni :)
na jó,azért az asszonyt még megvárom,hogy együtt menjünk. :)

vent 2010.04.11. 14:32:30

ja, még egy kérdés. Az oké, hogy reggel az első választó ellenőrzi, hogy üresek-e az urnák, meg megnézni, hogy lepecsételik. És a végén, amikor kinyitják, azt ellenörzi valami szavazó, hogy a pecsétek nem sérültek-e (tehát napközben nem-e nyitotta ki valaki)?

Greg36 2010.04.11. 14:34:55

@Senkifia:
Soha nem állítottam, hogy bizonyosan előfordulnak választási visszaélések. De kb. 8millió szavazó van, ha elmegy 60% és ehhez viszonyítjuk a választásokon (és nem a kopogtató cédulák gyűjtésekor) pedzegetett visszaélések számát, illetve, hogy mennyi ember vehetett abban részt. Az ~5000 üres boríték is igen kis százalék. Ha pl minden választásra jogosult 95% elmenne, akkor trükközhetnének bármit, nehezebb dolga lenne mindegyik pártnak. De nem megy el mindenki, mert 'minek, úgy is elcsalják'. Pedig minél többen mennének el, annál kevésbé számítana az ilyen befolyásolás.
További kellemes napot mindenkinek, aki pedig még nem ment el szavazni, az azért fontolja meg, hogy hátha. Van egy kissé naiv film (természetesen amerikai) A döntő szavazat, jobb lenne azért abban hinni :)

Greg36 2010.04.11. 14:36:56

Mármint soha nem állítottam, hogy nem fordulnak elő.
A korai kelés hátránya :)

MSimon 2010.04.11. 14:39:51

@salamandeer: Akkor per definitionem nem ő az első szavazó!

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.04.11. 14:50:07

A Fidesz Pécsett a mai nap is trükközik és csal!

A Fidesz ma azt játsza, hogy valami közvéleménykutató izéként
jelentkezik be, és kérdezi, hogy voltam-e már szavazni. Azért
gondolom, hogy ők, mert nekik van valami demokrácianevű központjuk, és
ezt mondja a figura, na meg kicsit az is vicces, hogy felhív
vonalason, ami Kovács Gábor néven van bejelentve, és közvetlenül utána
rögtön felhív mobilon ugyanattól a cégtől ugyanaz az a hang, mire én
mondom neki, hogy bocsesz, mi már beszéltünk, erre vihog, hogy jaja,
bocsi. Nyilván valamelyik nyilvántartásukban benne vagyok mindkét
számommal. Na, meg pénteken egy érdekes dolog is történt, de erről
továbbküldök a másik címemről leveleket.

daniferi 2010.04.11. 14:54:32

@vent: A bizottsági tagok nézik meg csak, de napközben nem sok esély van a manipulációra, főleg, hogy legalább 2, különböző párt által delegált is van a csapatban, biztos, nem hagyná szó nélkül, ha a másik piszkálná :) Ha jól tudom, egyszerre csak egy ember mehet el az asztaltól (pisi, kaki, cigi, szavazás), maradnak elegen akkor is egymásra figyelni. Egyedüli probléma az lehet, hogy ezek a posztok is, mint sok más a hivatalokban, kihalásos alapon megy, fix emberek vannak leginkább. Szívesen látnék egy listát, hogy ki melyik évben hol volt tag és kivel volt együtt :)

Senkifia 2010.04.11. 15:31:15

@Greg36: nem kis százalék,hanem pont az az 50ezer szavazat,amivel nyert az mszp 2002ben :) szóval lehet belemagyarázni. de mikor az egyiknek van 45 a másiknak 46,és a másik a 46százalékával úgy kormányoz,hogy maga mellé vezs egy harmadikat,aki éppenhogy bejutott,majd visszaesett 2-3%ra(esetleg az is csalással jutott be) és a 46 százalékost meg ívben leszarja, akkor azért ne magyarázza nekem senki,hogy 50ezer elcsalt szavazat az nem számít :) ha jól megnézed, egy 5milliós részvételnél pont az 1 % a 46 és a 47 között.... és 2006ban sem volt sokkal nagyobb a különbség. szóval nem kell "átsíklani" felette. legyenek csak tisztában az emberek a mindenkori szavazásokon,melyik oldal az,amelyik következetesen csalt 48 óta :)

Senkifia 2010.04.11. 15:35:09

@Greg36: mondom: az 5000 boríték nem egyenlő 5000 szavazat. Mert rossz esetben is egy boríték után jött 10szavazat darabonként. de valószínűleg több. Pont így akarta bagatellizálni havas is az 5000 borítékot. Mintegy azt üzenve a tvnézőknek: 5000 boríték =5000 szavazat. Ami tényleg kevés. De ha az 5000= 50.000 szavazat,az már egy százalék. és azzal már nyertél egy választást :) érted már? nem olyan kis mennyiség az az 5000 amilyennek látszik :)
de persze bizonyíthatatlan. Csak mondom, mi az ami elvileg történ(hetet)t. De lényegtelen. A lényeg: ki kéne küszöbölni az ennyire nyílvánvaló visszaélésekre lehetőséget adó tényezőket. Úgymint:boríték :)

Senkifia 2010.04.11. 15:41:21

@Greg36: ...és támogatlak a felhívásodban,miszerint mindenki menjen el szavazni. Pártállástól függetlenül. Mert egy külföldi demokrata újságíró(sőt,lehet,hogy liberális) azt mondta: Az,hogy nem mész el szavazni, nem kéne opció legyen. És azért nem,mert feladod az egyetlen lehetőséget arra,hogy te is beleszólj abba,ami körülötted történik, nagy léptékben,az országoddal, sorsoddal.. Ha senki nincs,akire szavazzál,legalább egy érvénytelent csinálj. de menj el,és szavazz. Mert ha nem, akkor elvileg nincs jogod utólag kommentálni a regnáló hatalmat. Megvolt az esélyed,hogy ne engedd oda őket,vagy hogy felhatalmazd,hogy utána számon kérhess. Ha nem éltél a lehetőséggel,akkor az utólagos kommentárjaidat is tartsd meg magadnak :)
Szóval :szavazni,szavazni,szavazni :)

ergerberger 2010.04.11. 15:43:51

Hát ez tényleg elképesztően izgalmas!
Gondolom a fülke magányában rá is rántottál.

berlin_mount 2010.04.11. 15:45:27

@SzekelyG:
Kedves SzekelyG! Engedje meg, hogy a kedves stílusában reagáljak kommentjére!

TEE gyökér TEEE!

Gondolkozzá' már csöppnyi kis burnya agyaddal!
Ha a külföldre szakadt hazánkfia húsvétkor a családdal ünnepelne, ami egy mindenki számára tolerálható igény (Főleg neked te nagy keresztény hazafi), akkor a küldöldön való szavazásra nem tud elmenni. De tegyük fel, hogy azért él külföldön, mert ott dolgozik, akkor a szabadsága se tart örökké, ezért húsvét után, szépen visszautazik oda ahol dolgozik. Tehát nem üdül itthon egy-két hétig, hanem még az itthoni választás előtt, mondjuk húsvét hétfő este, vagy kedden kiutazik. Akkor mi van teeeee nagyon bugris?? Hol tud ilyenkor szavazni a te csökött agyad szerint???

Köszönöm megtisztelő válaszát, konstruktív javaslatait! Maradok tisztelettel!

nyílméregbéka 2010.04.11. 15:47:54

Sokszor voltam (nem önszántamból) szavazatszámláló biz. tag. Az első szavazók általában inkább káromkodni szoktak az urnazárási és -hitelesítési maceráért, mert nem hobbiból mennek oda 06.00-ra, hanem hogy elérjék a 06.10-kor induló távolsági buszt / vonatot stb.
Boríték: igazából kurvára felesleges pénzkidobás. Azokat a borítékokat mind felnyitják és szemétbe dobják este. Ráadásul van olyan perverz, aki még jóóól le is ragasztja, hadd szenvedjenek vele számoláskor!
Szavazatok "érvénytelenítése" számoláskor: hát ez befigyel, hogy ti. X párt delegáltja suttyomban érvénytelenít Y párt szavazatai közül néhányat. Épp ezért veszettül figyeli mindenki a másik kezeit. Nálunk az volt a szokás, hogy urnabontás előtt minden tollat, íróeszközt el kellett tenni az asztalnak még csak a közeléből is. És az egyes pártok kupacait 4-5-ször átszámolják, keresztbe, szinte mindenki mindenkiét, így azért eléggé kiküszöbölhető a trükközés.

balambher 2010.04.11. 15:48:51

Még egy érdekes jogi (el)szabályozásra hívnám fel a figyelmet. Ha valaki érvénytelenül szavaz - teszem azt, minden karikába ikszel - akkor a törvény értelmében azt a szavazólapot a választás érvényességének megállapításakor figyelembe veszik (megjelent és szavazott), de a mandátumok elosztásakor nem. Azon túl, hogy elég érdekes megmagyarázni, hogy egy szavazat egyszer számít, egyszer meg nem (sérül a jogbiztonság és -egyenlőség elve), egy abszolút szélsőséges és nem életszerű, ám ettől még előfordulható esetet feltételezve teljesen abszurd szituációt is okozhat. Ha feltételezzük, hogy mind a kb. 8 millió választópolgár részt vesz a szavazáson, (azaz részvételi arány=100%, a szavazás érvényes) és közülük egy kivételével mindenki érvénytelen szavazatot ad le, akkor az az egyetlenegy érvényes szavazat fogja eldönteni mind a 386 mandátum sorsát!?!

berlin_mount 2010.04.11. 15:51:18

Másrészt, nem tudom miért kell mindjárt külföldön élő magyarnak összeesküvés elméletet gyártania. Direkt azért rakták a külképviseleti szavazást húsvétra, hogy ŐK ne tudjanak szavazni. Hülyeség, egyszerűen így jött ki a lépés. Sólyom Laci bácsi meg a szakértői ugyan figyelembe vehették volna, de szerettek volna minél előbbi időpontban túl lenni ezen a hercehurcán. Kész. Aki nem tudott szavazni, az nem tudott. Azok se nyekeregnek, akik pl. olyan országban élnek, ahol nincs lehetőség a szavazásra, és biztos, hogy nem mindenki utazik órákat egy szavazat leadása végett, pl Afrikában, ahol 50 kilométer is órákba telhet!

Mint nickemből gyanítható, egy külföldön élő magyar.

keramia_53 2010.04.11. 15:52:44

Külföldön élő magyar szavazzon arra, kit az adójából eltart!!!!

Senkifia 2010.04.11. 15:55:48

aztaaaa.... most láttam,hogy fórumhozzászólásba nem szabad pártokról pro és kontra beszélni .... megsértettem a kampánycsendet... pedig nem is akartam... hát itt kérek elnézést,és mindenki arra szavazzon,akire csak akar :)

Senkifia 2010.04.11. 16:00:15

@Senkifia: ja mégsem ... mert az "egyik párt, másik párt" illetve "másik párt, egyik párt" az nem is sértés , ami a csendet illeti .
Észrevettétek, Magyarországon mindenki, még a kampánycsend is milyen sértődékeny? :))

Senkifia 2010.04.11. 16:10:34

apropó kampánycsend:azért az is vicces, hogy azok után,ami kampány alatt,meg kampány közben meg, 20 évig ment, itt bárki is lenne aki, nem tudja,kire akar szavazni,és majd a fülke előtt utolsó percben meggyőzik,hogy mégse erre,hanem arra :) hát az meg is érdemli,hogy megagitálják :)

Senkifia 2010.04.11. 16:16:21

@berlin_mount: na jóóó, de berlin nem afrika... neked könnyű... de bezzeg az afrikáner magyar,nem elég,hogy 5km út 8 óra de közben szlalomoznia kell a húsvét nevében a sok más vallású között. És akkor máris 10 óra az út. :)

yum01 2010.04.11. 16:21:31

Tőlem legalább öt km-re van a szavazóhelyiség. Annyit egyik párt sem ér meg hogy ilyen sokat gyalogoljak vasárnap, úgyhogy nem szavazok.

danten 2010.04.11. 16:23:52

@hpiros: Válassz: hülye pics@ vagy f@szfej vagy. Egyébként bízhatsz abban , hogy lesz itt elég nyomorult civil, jobbikos, keresztény-fideszes vagy fidesz-keresztényes, lehetmásos, emdéefes-eszdéeszes vagy eszdéeszes-mdéfefes, munkáspárti, szocdem és akiket még kihagytam, szóval, leszünk itt, akik érvényessé tegyük a mai választást. Javaslom, hogy a pápánál reklamálj és követeld, hogy a hazai választások előtt nehogy már Húsvét legyen:-)

danten 2010.04.11. 16:25:07

jav.: "érvényessé tegyük " = "érvényessé tegyék"

daniferi 2010.04.11. 16:25:24

@nyílméregbéka: Ilyen is van, hogy nem önszántából tag valaki? Én egyszer voltam, 2002-ben, s bár ha megnézzük, hogy reggel öttől este nyolc-kilencig ott kell lenni, az órabér kicsire jön ki, mégis leginkább ismeretség útján kerülhet be valaki bizottsági tagnak, mert olyan sokan hajtanak erre a viszonylag könnyen jött pénzre.

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2010.04.11. 16:28:40

a mi szavazókörünkben én voltam az első. vicces volt délután szembetalálkozni az utcán a mozgó urnával, és tudni, hogy ott lapul benne az aláírásom =)

Senkifia 2010.04.11. 16:32:19

@yum01: nem is a párt ér annyit. Hanem a tény,hogy beleszólhatsz egy kicsit. Viszont ha nem mész el szavazni,és a köv 4 év nagyon nem tetszik majd, akkor aztán no comment...megvolt a lehetőség, támogatni,vagy elutasítani. nem tetted, így jártál :)

Senkifia 2010.04.11. 16:36:58

@hpiros: azért ez igen erős túlzás... hogy valaki kitalálta,hogy ne tudj szavazni ...miért is? mert tudja,hogy kire szavaznál,és azért? de honnan tudná? és ha nem tudja,milyen érdeke fűződik ahhoz,hogy ne szavazz? ja kevesebbet kell számolni a szavazatokat? de mi van,ha pont őt támogatnád,és ő meg átb.szott,és nem tudtál szavazni? azért lásd be(te,és aki külfölldön élő így gondolja)hogy ez naagyon erősen sántító elmélet... :)

Senkifia 2010.04.11. 16:39:19

@nyílméregbéka: ööö ... nem önszántadból?? elraboltak,vagy mi? feljelentetted őket? vagy van ilyen kényszer benned,hogy te nem akarod,de muszáj szavazatokat számlálj... nem értem :)

Dell 2010.04.11. 17:10:00

"@Senkifia: apropó kampánycsend:azért az is vicces, hogy azok után,ami kampány alatt,meg kampány közben meg, 20 évig ment, itt bárki is lenne aki, nem tudja,kire akar szavazni,és majd a fülke előtt utolsó percben meggyőzik,hogy mégse erre,hanem arra :) hát az meg is érdemli,hogy megagitálják :) "

Meglepődnél, ha tudnád, mekkora réteg teszi az x-et egy vagy másik párt mellé - az utolsó benyomás (akár egy szín!) alapján.

Egyébként az egyik ismerősöm felhívott, miszerint a szavazókörbe lépéskor szembesült a jelöltlistával és bizonyos leinenmann vagy ki független jelöltként megbódította a fejét...ugyanis a t.öke tele volt az összes párttal és gondolta: végre! Egy független!!!!

Az független "úriember" a szavazólistán egyébként csak azért gyűjtött kopogtatócédulát, mert a sciennet piramisjáték miatt egyébként lecsuktak volna. Mentelmi jog....és MÉG EGY ILYEN GAZEMBER IS BEKERÜLHET AZ UTOLSÓ BENYOMÁS ALAPJÁN A LISTÁRA A MAI MAGYARORSZÁGON!!!!!!!

Szóval ne becsüld le az emberi butaságot. Már Einstein is erre figyelmeztette az emberiséget - és ez nagyobb műve, mint a relativitáselmélet...

Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző 2010.04.11. 17:14:53

Nálunk ez a feladat a turbómagyar szembeszomszédra hárult mindig. Az idiótája 5-kor odaállt mindig a szavaztóhelyiség elé, hogy ő legyen az első.
Ma sem történt másképp...

Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző 2010.04.11. 17:39:24

@daniferi:
Én rontotam el valamit, hogy amint mindkettőt félbehajtottam, nekem pont belefért? :o)

daniferi 2010.04.11. 18:03:25

@Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző:
Szerintem aki nem kapott borítékot, annak te kaptad meg a részét, ezért neked nagyobb volt, mint nekem :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.04.11. 18:06:37

@hpiros: tildy.blog.hu/2010/04/11/hazaarulo_vagyok_e én meg szavaztam, és meg is kaptam a magamét pár embertől, hogy mit szólok bele az otthoni dolgokba... Lásd blogbejegyzésem.

ééjjéé · http://eletjaradek.freebase.hu 2010.04.11. 18:09:51

Utolsónak szavazni, az lehet zsír! :D

SzekelyG 2010.04.11. 18:13:45

@berlin_mount:

döncsed má el, hogy akkor most igazából egyetértesz-e velem, vagy mégsem?

A képlet kurva egyszerű:

Volt lehetősége szavazni? volt.
Élt ezzel a lehetőségével? nem élt.

Nem mégis elkezdett óbégatni az ocsmány büdös pofájával, másokat okolva?

És egyébként nem okés dolog, hogy olyan ember szavaz, aki nem itt él.
Éppen ezért van bejelentett lakcímhez kötve a szavazás.

De mivel egy kedves kommentelőnk egy suttyó cigány, ezért nem a tényleges lakhelyét jelentette be, ezzel egy joki kiskaput kihasználva kijátszotta a választási törvényt. Magyarán egy kis suttyó csaló.
És ezek után van mersze kinyitni a büdös proli pofáját, hogy a magyar állam nem az ő időbeosztása szerint bonyolíttatta le a szavazást a külképvisleten.

Szerinted nem jogos a lebaszás?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.04.11. 18:26:06

@SzekelyG: Nem jogos a lebaszás. Évekig éltem Budapesten albérletben, kollégiumban. Saját házam, lakásom sosem volt , az említett címek meg ideiglenes lakcímek voltak. Szavazni viszont állandó lakcímmel lehet, így szavazásokkor mindig hazautaztam Budapestről vidékre.Sose kaptam egy rossz szót sem, minek szavazok, ha nem is ott élek, minek választok polgármestert satöbbi.
Élni meg lehet hogy msot 1000 kmel távolabb élek, de 5 hónapja vagyok ülföldön haza is fizetek adót, miylen alapon ne lenne jogom szavazni? Tényleges lakhely? Nincs senki rákötelezve, hogy ideiglenes külföldi lakhelyét otthon bejelentse mitn áéllandó lakhely. Otthon sem kell az ideiglenes lakhelyedet állandóra jelenti, akkor sme, ha kevesebb mint egy hetet töltesz max egyhuzamban az állandódon, vagy az életed 98 %ban az ideiglenesen vagy elérhető.

A nyavalygással kapcsolatban, ha annyira akart volna szavazni, megoldja, hogy máskor megy haza.

nyílméregbéka 2010.04.11. 20:43:19

@daniferi: @Senkifia: az SZSZB mellett voltam jegyzőkönyvvezető, amit az önkormányzati dolgozók csinálnak. És nem önszántamból, mert a főnök körbejárt az irodában, és "kijelölt önként jelentkezőket" erre a feladatra, amit az első alkalom után már mindenki halálosan gyűlölt. (A főnök persze nem dolgozott :-)
A pénz sem motivált, mert 10.000.- Ft-ot kaptunk a 05.00-tól másnap 03.00-ig tartó melóra.

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2010.04.11. 21:02:17

Én már csináltam ilyet. Jó pár évvel ezelőtt discoból hazafelé mentem szavazni. Egyébként szerintem ez nem csak az első szavazóra igaz, hanem minden urna lezárásához kell valaki.

daniferi 2010.04.11. 22:26:55

@nyílméregbéka: Igen, nekem is anno 10ezer bruttó volt, amiből nem sok maradt adózás után. Ám akkor épp munkanélküli voltam, jól jött az a kevés pénz is. Az már kevésbé, hogy az 1 napi munka miatt a segély folyósítása megkergült (ugye egy nap szünetelés), így 2 hónapig nem kaptam, csak utána egyben :)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.04.13. 00:19:00

Szegény délelőtti műszakba menők hogy meg szokták szívni ezzel. Sietnének munkába, előtte gyorsan beugranak szavazni, aztán még ilyenekkel zargatjuk őket, mert KELL. Mindig eszembe jut, és reménykedek, hogy valaki olyan jön elsőnek, akinek picit több ideje van.

LTamás 2010.04.27. 11:27:36

@Senkifia: "ez nem ferldolgozás eredménye :) ez a hozzáállás agyhalotti,konkréten :) mert én akkor it se voltam, le se szarom. de ha szerinted egy ilyen dolgot csak úgy el kell felejteni,meg túltenni magad rajta.... hát ez azért téged,meg a hasonlóan gondolkodókat jellemez."

Azért ez szép. Saját bevallásod szerint itt sem voltál, DE TUDOD, hogy csalás volt, megatöbbi, ezzel halálra sértesz egy rakás köztisztviselőt, pártdelegáltat, akik hajnaltól éjszakáig szoptak a szavazatszámlálással, ÉS én vagyok az agyhalott. Nagyon szép, gratulálok. :-D

süti beállítások módosítása