Skip to content


Kalózbűnözés

Szerző: Droli - 2010.05.13. 07:19

Bookmark and Share

Hőstörténetnek indult, botrány lett belőle - írja az Index tegnapi cikkében, mely arról szól, hogy szomáliai kalózok elfoglaltak egy orosz hajót, de az orosz katonák kiverték őket onnan. Utána a kalózokat egy csónakba rakták 300 mérföldre a parttól, navigációs eszközök nélkül, és... a kalózok nem értek partot. Valószínűleg a tengerbe vesztek.

Nem tudom, ki hogy van vele, de én helyeslem az oroszok eme lépését. A nemzetközi jog szerint át kellett volna adniuk a kalózokat a szomáliai hatóságoknak (szomáliai vizeken történt az eset), de hát Szomália ma nem az a vidék, ahol ennek bármi értelme is lenne. Hasonlóképpen érveltek az oroszok is, mikor erre a "méltó megtorlásra" hivatkoztak.

Az eset mindenesetre szépen mutatja, mennyire nem tud mit kezdeni a világ ezzel a kalózkodással. Ott álltak az orosz katonák, akik lefegyvereztek egy rakat kalózt. Ha elviszik őket Szomáliába, gond nélkül szabadon engedik őket (mert Szomália már a kalózok kezében van), azok meg jót röhögnek az egészen, és mennek a következő hajóért. Ha orosz törvényszék elé viszik őket, akkor meg sipítozik a világ, hogy ezt nem lehet. A megoldás egy nemzetközi bíróság lenne, de ennek még nincs meg a törvényi háttere. Szóval ez egy szép sakk-matt helyzet, melyből nem lehet jól kijönni.

Ti mit tettetek volna?


Címkék: bűnözés kalóz

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr1001997552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wendiii · http://hivataliagyhalal.blog.hu 2010.05.13. 08:14:46

Jó ötlet volt az oroszok részéről ez a csónakosdi. Mi a fenének kellett volna olyan embereket pátyolgatni, akik habozás nélkül elveszik mások életét, ha az érdekük úgy kívánja???

Tudom, hogy a Wikipédia nem minősül hiteles forrásnak, de ez a mondatuk pontosan összefoglalja a lényeget: "A kalózkodás olyan tengeri rablás, melynek lényege az erőszakos támadás és mások vagyontárgyainak elvétele, illetve az emberrablás és gyilkosság."

Azon sem csodálkoznék, ha egyszercsak megjelenne a szomáliai partoknál a fél orosz flotta, és "néhány" rakétával rendet raknának az országban. Ha sokat piszkálják őket, lehet, hogy előbb-utóbb megteszik. :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.05.13. 08:29:10

Régen törvény volt Nagy Britanniában, hogy a kalózokat felakasztják. Nem tudom, hogy érvényben van-e még ez a törvény?

anarcho78 2010.05.13. 11:43:08

azért ezt a büntetési formát át lehetne vinni a szárazföldre is:)

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.05.13. 13:34:45

@Wendiii: Ezt annó megpróbálta az USA hadsereg is. Csúfos kudarcot vallottak.

A tisztánlátás érdekében érdemess elolvasni ezt a cikket:
A kalózkodás elleni harc sem tiszta ügy avagy már minden kamu?
mindennapiafrika.blog.hu/2009/10/29/a_kalozkodas_elleni_harc_sem_tiszta_ugy_avagy_kihalt_a_tisztesseg

Igazi kalózok inkább a délkelet-ázsiai szigetvilágban találhatók.

A szomáliaiak védik a partmenti vizeiket a jogtalanul halászó külföldi hajóktól. Bizonyára az orosz hadihajó is azért van ott, hogy biztosítsa az orosz halászhajók biztonságát azok nemzetközi törvényeket felrúgó tevékenyégének végzése közben.

Az oroszok megoldásáról az jutott eszembe, hogy milyen kár, hogy már nincs tengerünk. Kitehetnénk a közepére egy bárkába az eddigi "rendszerváltónak" hazudott politikusainkat. Eddig is egy hajóban eveztek, tegyék ezt ezután is!

Wendiii · http://hivataliagyhalal.blog.hu 2010.05.13. 16:05:31

@Szakaly Gyorgy: Én is láttam a Sólyom végveszélyben című filmet. :)
Oroszország hadserege nem ugyanaz, mint az USA-é, ezt ne felejtsd el. Őket nem köti semmilyen aggály, ha bántják az oroszokat, akkor azok visszalőnek.
Egyébként az orosz hajó nem halászott, hanem egy tanker volt, ami éppen ott haladt keresztül. A szomáliai kalózokat az sem zavarta volna, ha nemzetközi vizeken hajóznak, ott is támadtak már meg hajókat. Tehát az oroszok ellenlépését egyáltalán nem tartom túlzásnak, sőt, ha esetleg egy nagyon kemény ellencsapással válaszolnak, azon sem fogok meglepődni, és helyeselni fogom azt is.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.05.13. 19:44:30

@Wendiii: Nem láttam a Sólyom végveszélyben című filmet. de ha Ridley Scott rendezte, akkor nem is lehet olyan rossz.
Az oroszok Afganisztánnal sem tudtak elbánni.
Csak a hozzászólásom után olvastam el az Index cikkét, akkor döbbentem rá, hogy tankhajót támadtak meg. Talán az is elképzelhető, hogy a tankhajó a halászhajókat kíséri, hogy ellássa őket üzemanyaggal?

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2010.05.13. 21:07:39

@Szakaly Gyorgy:
Szerintem meg a szomik a japán bálnavadászokra vadásznak, csak gyakran melléfognak. Pechesek, na!
Ebben a retkes világban már nem lehet tudni semmit, mert azt sem lehet elhinni, amit a saját szemeddel látsz, minden manipulálva van. Inkább nem hiszem egyiket sem. Mikor volt probléma egy nagyhatalom számára kiiktatni néhány emberéletet? Pont most a kalózoknál kezd számítani? Ha nem jelentik be, nem is tud róla senki. Az összes sztori sántít valahol.

Wendiii · http://hivataliagyhalal.blog.hu 2010.05.14. 08:33:56

@Szakaly Gyorgy: Tényleg nem kötözködni akarok, de az jutott eszembe, hogy igazad van, az oroszok tényleg nem bírtak el az afgánokkal. De nézzük csak meg, hogy az USA kikkel nem bírt el a XX. században? Korea, Vietnam, Irak, Afganisztán. A II. világháborút is csak azért tudták megnyerni Európában, mert az oroszok olyan keményen nyomták a németeket, hogy azok odavittek inkább minden erőt (az 1944-es ardenneki ütközet után már nem nagyon volt harcképes magasabbegység a nyugati fronton, a 6. SS páncéloshadsereget is átdobták Magyarországra, hogy a ruszkikat megállítsák). A Csendes-óceánon is csak azért tudtak nyerni, mert a SZU beszállt a végén a Japán elleni háborúba. Na meg végrehajtották a XX. század első terrorcselekményét (atomtámadás).

Szóval ha mérlegre akarjuk tenni, hogy melyik hadsereg a "jobb", illetve melyiket kötnek jobban morális aggályok, akkor én azt mondom, hogy az orosz hadseregre jobban rábíznám a nyugalmamat és a biztonságomat, mint az amerikaira.

Ezért várom már, hogy az oroszok mikor fognak úgy istenesen odacsapni a kalózoknak. És igen, én is úgy tudom, hogy a nemzetközi hajózási jogból nem törölték el a kalózok akasztására vonatkozó cikkelyt.

Csorfab 2010.05.17. 17:13:15

@Wendiii: A XX. század első terrorcselekménye? Miért, amikor Ferenc Ferdinándot meggyilkolták, az nem terrorcselekmény volt? Vagy amikor a németek porig bombáztak egy várost a spanyol polgárháborúban, az nem az volt? Vagy amikor a szövetségesek tették ugyanezt egy német várossal?

lótumfaktum 2010.05.19. 08:39:53

@Wendiii:" A II. világháborút is csak azért tudták megnyerni Európában, mert az oroszok olyan keményen nyomták a németeket, hogy azok odavittek inkább minden erőt "
Persze!!!!Az embei erőt adta a ruszki mert náluk akkor sem számított.A történelem legnagyobb
logisztikai besegítése történt Arhangelsz felől.
A csodás ZIL teherautó is a ford reinkarnációja stb.
Amerika segítsége:hadi eszköz.-nélkül sehol nem lettek volna.

süti beállítások módosítása