Skip to content


Trianoni furcsaságok

Szerző: Droli - 2010.06.04. 11:00

Bookmark and Share

Apró érdekességek, furcsaságok Trianonról. A Trianoni békeszerződésben - a közvélekedéssel ellentétben - nemcsak hazánk területi határait határozták meg, hanem sok más mindent is. Habár a szerződés nagy része ma már értelmét vesztette, a mai szemmel nézve érdekes dolgokat találhatunk benne, és azt is láthatjuk, mennyit változott azóta hazánk helyzete. Tudtad-e, hogy a trianoni békeszerződésben:



- A 86. cikk szerint Magyarország lemond Egyiptomban a kapitulációs jogokról? Na nem mintha mi el akartuk volna foglalni Egyiptomot, de többek között ezzel a cikkellyel akarta Nagy Britannia elismertetni protektorátusát Egyiptomban.
 - A 94-96. cikk a Sziámmal való viszony rendezéséről szól? E szerint az Osztrák Magyar Monarchia Sziámban lévő javait a sziámi kormány szerzi meg, kivéve diplomáciai lakások. Na nem mintha Sziámmal akkora háborúban lettünk volna (fizikailag), de Trianonban ők is képviseltették magukat (Charoon herceg révén).
- A 103. cikk megszüntette az általános hadkötelezettséget Magyarországon, és a hadsereg felállítását önkéntes alapon rendelte el? Habár azóta sok idő telt el, és az idő folyamán ez a cikkely érvényét vesztette, de ezt legalább ma már betartjuk. :-)
- 104. cikk szerint a magyar hadsereget csak Magyarország területén lehet alkalmazni? Ez nem érvényes ma már, gondoljunk csak pl. az afganisztáni részvételre. 
- A 124. cikk szerint Magyarország nem építhet tengeralattjárót? Nem mintha hagytak volna nekünk tengert, ahol használhatnánk.
- Az V. rész III. függelék első paragrafusa kimondja, hogy Magyarország kárpótolnia kell a Szövetséges és Társult Hatalmakat a háború során a hadi- és kereskedelmi hajókban okozott károkért? De miután megállapítják, hogy Magyarországnak (az államnak) nincs ennyi hajója, ezért a magyar állampolgárok hajóit is bevonták a körbe.
- Az V. rész  IV. függelék második paragrafusa szerint Magyarországnak segítenie kell az Szövetséges és Társult Hatalmak újjáépítéseit? Eszerint például épületfát és acélt is kell szállítanunk. Gróf Apponyi a védőbeszédben meg is kérdezte, hogy hogy a fenébe szállítsunk fát és acélt, ha a nagy erdősségeket és a vasércbányákat elcsatolták tőlünk?
- A 210. cikk szabályozza a tisztességtelen verseny fogalmát? Eszerint hazánk fellép a hamis árumegjelölés ellen. Igen, ez is benne van a Trianoni diktátumban.
- A 355. cikkben szó van a 8 óra munkáról és a munkások jogairól?
- Ha a Trianoni békeszerződést valaki ki akarná nyomtatni 12-es betűmérettel, akkor az az OpenOffice odt formátumában 118 oldalt tenne ki? És ez még csak a magyar szöveg, mert mindez megtalálható angolul és franciául is! Nos, ezt az irathalmazt írták alá 1920. június 4-én a felek. 

És a nap kérdése: szerintetek Charoon sziámi herceg, aki szintén aláírta ezt a szerződést, vajon végigolvasta ezt az egészet?

Következő poszt: Ausztria miért kapott magyar területeket Trianonban? 12.00


Címkék: trianon

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr562049330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Közöd??? 2010.06.04. 16:11:43

ezek szerint olyanok voltunk mint ma kína, loptunk csaltunk hamisítottunk orrba-szájba

átlátó 2010.06.04. 16:23:07

Van szerencsem a birtokomban tudni a szerzödest tartalmazo Magyar Közlöny korabeli eredetienek fenymasolatat. Akkora meretü, mint egy lakotelepi konyhaasztal. Egyik oldal francia, amasik oldalon magyar nyelven van irva a gyalazat.

Közöd??? 2010.06.04. 16:50:06

@átlátó: inkább nyiss pezsgőt és ünnepelj 90 éves a független szuverén magyarország! Éljen!

Albu 2014.04.24. 13:35:33

Semelyik cikkely nem érvényes. Ha békeszerződés, akkor az 1947-es párizsi érvényes.

Tiencsin és Ferenc József-föld lenne még érdekes.

Meg hogy nincs benne a második vágányok felszedése legendájának cikkelye. Sokkal egyszerűbb ugyanis az ok: kellett a felépítményi anyag máshova.

süti beállítások módosítása