Skip to content


Spórolás lemondás nélkül – Tuti üzlet 2.

Szerző: bogancs - 2010.06.24. 06:39

Bookmark and Share

A fogyasztói társadalomban kialakult szokások és a TV által sugárzott, sokszor a pszichére ható reklámok rendkívüli pazarlásba zavarják bele a mai kor emberét.

Tuti üzlet sorozatunkban néhány praktikus ötlettel ismertetjük meg olvasóinkkal, amelyekkel bárki úgy spórolhat, hogy közben nem kell lemondania semmiről.

Az előző részben megnéztük a fogmosás körüli anomáliákat, most nézzük a lakásvilágítást.

Azok a rohadt égők mindig kiégnek! Minden harmadik héten ott találom magam a hipermarket izókkal teli polcánál, és válogatok az izzók között. Van háromezerért energiatakarékos, és negyvenért Tesco gazdaságos. Melyik éri meg jobban? Végül is mi az igényem? A fény! Ezt pedig mind a kettő megadja. Az egyiknek magas a kezdőköltsége, utána kevesebb a fenntartása, a másiknál fordítva.

Jönnek itt a többezer órás üzemidővel, de én ezt nem érzékelem. Sőt, mintha a hagyományosak még tovább is bírnák. Becsületből megveszem az energiatakarékost, mert hát mégiscsak fontos a környezetvédelem, de valahogy egy nagy átvágásnak érzem ezt az egészet. Az energiatakarékos lassan melegszik be, az első percben alig pislákol, néhány hónap használat után pedig elkezd vibrálni, csökken a fényereje, majd végképp kimúlik.

Szóval egyértelmű megoldást nem tudok, talán a halogén. Ennek szép a fénye, bár ezek is feszt kiégnek. A múltkor egész éjszaka nem volt áram az egyik vihar után. Elővettük az összes díszgyertyát amit innen-onnan kaptunk az évek során, és tök jól éreztük magunkat mellette. Semmi TV, semmi zaj, csak a csend és a gyertyák pislákolása, meg egy üveg bor..

Kedves olvasó! Önnek mi a tapasztalata? Melyik a jobb? Hagyományos, energiatakarékos, halogén, vagy gyertya? Bocsássuk szavazásra! Nekem az eszem a hagyományosra, a lelkiismeretem az energiatakarékosra, a szívem a gyertyára szavaz. Mégis tele vagyunk halogénnel.


Címkék: halogén spórolás világítás izzó energiatakarékos

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr652093721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

reKorrekt 2010.06.24. 09:13:37

Nekem otthon mindenhol energiatakarékos van (csak az fért a búrákba :). Pár hete néhány napos eltéréssel enyhe vibrálást követően 3 is kiégett... mondjuk bírták úgy 2 évig...

Mighty 2010.06.24. 11:08:14

Halogént én már csak a konyhában a pult világításra használok. kb 1-2 havonta eldurrant egy halogén. Panellakásban lakom, elég régiek a vezetékek. Én azokra gyanakszom, így a következő lakásfelújításkor kicseréltetem az egészet. Tavaly lecseréltem az összes halogén izzós lámpát:
Előszoba, közlekedő, fürdő, wc, hálószoba - hagyományos izzók, mert nincsenek órákig megvilágítva. Nappali, konyha, gyerekszoba - energiatakarékos, mert itt előfordul, hogy több órán keresztül kell világítani. Az elmúlt 1 év alatt még csak 1 hagyományost kellett cserélnem a fürdőben.

DArchAngel 2010.06.24. 11:36:22

Asztali lámpám energiatakarékos izzója hosszú évek óta bírja. A fürdőszobában eleve olyan foglalat/búra van, amibe az energiatakarékos hamar tönkremegy, ezért felesleges próbálkoznom.

Serio (törölt) 2010.06.24. 12:03:33

A halogén olyan drága mint a bűn.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.06.24. 13:13:09

Petróleumlámpa és szentjánosbogár! Hát a neonlámpa hol marad?

tóninéni 2010.06.24. 13:20:22

Lassan öt éve élek új lakásban, akkor az összes fontos izzómat (5db) kicseréltem energiatakarékosra. Ha jól emlékszem, mind Tungsram. Azóta világítanak. Tény, máshová egyszer vettem szép, fehér fényű kínait haccázé, 1 hónapig ment is.

SanMarco 2010.06.24. 13:41:33

Az energiatakarékos (kompakt fénycső) izzó egy dolgot nem bír: a kapcsolgatást. dArchAngel: a fürdőszobai energiatakarékos izzód nem azért ég ki hamar mert rossz a foglalat, hanem azért mert rövid üzemidővel sokszor ki-be kapcsolod. A reklámok mélyen hallgatnak róla, de ezt egy kompakt fénycső NEM bírja egyáltalán! Ha bekapcsolás után kikapcsolod mielőtt üzemi hőmérsékletre melegedett volna azután újra be, akkor nagyon hamar vége van. De konkrétan olyan durván, hogy a reklámozott üzemidő EGY SZÁZADÁT se fogod tapasztalni! Így ezeken a helyeken (Fürdő, WC) a kompakt fénycső teljesen gazdaságtalan. A hagyományos izzók gyártását meg le fogják állítani, úgyhogy marad majd a LED. Az NAGYON drága, de legalább TÉNYLEG hosszú életű és bírja a kapcsolgatást.

daniferi 2010.06.25. 08:27:47

A szobámban a csillárban van egy energiatakarékos lámpa és egy zöld fényű normál izzó. Valóban, a fénycsöves égő az elején még csak halvány, de fél perc után nagyon szép fénye van neki. Nem tudom, mikor raktam bele, néhány éve biztos megvan, de még mindig működik. A 60 W-ost pedig már többször cseréltem és most is kiégett, csak nincs több zöldem, úgyhogy jelenleg a három foglalatból 1 üzemel. Ez is spórolás, nem? :)

süti beállítások módosítása