Skip to content


A bíró szava

Szerző: bogancs - 2010.06.27. 21:49

Bookmark and Share

Egy meg nem adott szabályos gól és egy megadott lesgól. Ez a legelső téma a két vasárnapi vb mérkőzéssel kapcsolatban.

A német-angol meccsen 2-1-es német vezetésnél nem adott meg a játékvezető egy teljesen szabályos angol gólt, majd az Argentína-Mexikó meccsen egy óriási lesgólt ítéltek meg szabályosnak az argentínok javára. A bírói hiba mindkét mérkőzést nagyban befolyásolta. Az angoloknak a továbbiakban kockáztatniuk kellett, kinyílt a védelmük és ezt kihasználva a németek két újabb góllal eldöntötték a mérkőzést. A másik meccsen pedig még magukhoz sem tértek a mexikóiak a jogtalan döntés miatt, és ezt kihasználva az argentínok gyorsan bevágtak még egyet a hálóba.

Mindkét eset pikantériája, hogy másodperekkel a kérdéses esemény és a bírói döntés után a lassításon mindenki láthatta a TV-ben és a helyszínen is, hogy mi történt pontosan.

A kérdés, ami mindenki eszébe jut, persze már unalomig ismételt: Miért nem lehet a technika vívmányait használni a mérkőzések vezetésénél? Az, hogy a bíró szava mindent visz, egy kicsit olyan, mintha például a Forma 1-es autóversenyeken a pilóták köridejét még mindig egy stopperórával mérnék a pálya széléről. Aztán ha épp pislantott, mikor elsuhant az autó, hát legfeljebb néhány tizedmásodperccel töb lesz az ideje..

Címkék: foci bíró labdarúgás játékvezető

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr542114516

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Videóbírót, basszus! 2010.06.27. 22:02:06

 Nem igazán tudom megfejteni, miért zárkózik el a bevezetésétől a FIFA, a legfőbb(igazából az egyetlen) értelmesnek hangzó érvük az, mert nem lehetne mindenhol alkalmazni, így nem lennének egyenlőek a feltételek, ami hűde igazsságtalan. Engem nem ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sajt · http://sajt.tumblr.com 2010.06.27. 22:12:19

Nincs is még vége a meccsnek... Azóta lehet, hogy Mexikó is rúgott egy szabályos gólt, de azt már nem ismételték.

daniferi 2010.06.28. 09:41:21

Kérdés, hogy mennyire lesz más úgy a foci, hogy minden apróságot visszanéznek. Szerintem a bírói tévedések részei ennek a sportnak, mint ahogy ezt kihasználva a sok kamu-esés és színészkedés. Ráadásul ha minden vitatható esetnél megállnak és megnézegetik a felvételt, akkor egy meccs nem másfél, hanem két és fél órás lesz :)

Mighty 2010.06.28. 12:40:58

@daniferi: Ha lenne video bíró, akkor sem néznének vissza minden apró szabálytalanságot, valamint nagy valószínűséggel megszűnnének a színészkedések is. Egyébként meg mi lenne, ha két és fél órás lenne egy meccs? Az csak akkor baj, ha magyar foci megy :)

A tenisz nagyon jó példa: mindkét félnek lehetősége van, hogy bármelyik döntést visszanézessenek egy setben. Viszont, ha 3 rossz challenge volt, akkor abban a setben többet nem élhet ezzel a jogával.

Ezt átültetve a focira: hány vitatott döntés szokott lenni egy-egy meccsen? Szerintem nem haladja meg a 10-et összesen. Ennek tükrében 10x pár másodperc, amíg a meccset felügyelők plusz a negyedik játékvezető visszanézi a lassítást.

Ezt a dolgot nagyon jól le lehetne szabályozni. A VB-re, kontintens viadalokra illetve a nemzetközi kupa meccsekre én kötelezővé tenném.

Ezt mindenképpen meg kellene élpnie a FIFA-nak, mert az nem járható út, hogy szabályos gólt nem adnak meg, miközben szabálytalant meg igen.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.06.28. 14:21:02

@Mighty:" Ezt átültetve a focira: hány vitatott döntés szokott lenni egy-egy meccsen? Szerintem nem haladja meg a 10-et összesen. Ennek tükrében 10x pár másodperc, amíg a meccset felügyelők plusz a negyedik játékvezető visszanézi a lassítást.

Ezt a dolgot nagyon jól le lehetne szabályozni. A VB-re, kontintens viadalokra illetve a nemzetközi kupa meccsekre én kötelezővé tenném."

Egyetértek.

Vorg a Halhatatlan Báró 2010.06.28. 17:01:38

Ma már arról cikkeznek, hogy elutasító a hozzáállás a FIFA részéről. Kell video, nem kétséges, tényleg nincs sok vitás szituáció, simán megoldható lenne.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.06.28. 17:27:28

@Droli: Igen, valami arany középutat kellene találni. Például a Mexikói meccsen nagyon ciki volt a megadott lesgól. Még örömködtek az argentínok és reklamáltak a mexikóiak, hogy nézzék már a videót, és mégis megadta a gólt a bíró.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.06.28. 17:59:51

@Vorg a Halhatatlan Báró: így van, sőt, időeltolódás sem lenne. a negyedik játékvezető figyeli a közvetítést, és ilyenkor rászól a bíró fülére, hogy mi van. Az esetek 90%-ában pár másodperc menne el, nem percek... sőt, szoftveresen is meg lehetne oldani ezen esetek figyelését (les, bent volt-e, stb.), és így a maradék 10%-nál is meglenne a döntés pár másodpercen belül. Nem is értem, miért tiltakozik a Fifa ez ellen. (illetve van egy elméletem, de azt majd holnap, és az egy UEFA-sztori... :-)

Paradoxon88 2010.06.29. 19:23:20

@Mighty: Aki egyszer is játszott bármilyen hivatalos meccsen (vagy akár csak egy kispályás bajnokságban) tudja, hogy egy meccsen nem 10 vitatott szituáció van, hanem kb. 475. A labdarúgás alapvetően különbözik a példában felhozott F-1-től. Itt ugyanis gyakorlatilag minden labdáért vívott küzdelem során van egy vitatott szituáció, amit a játékvezető diszkrecionális jogkörben eldönt. Szinte minden szabály úgy kezdődik: "Ha a játékvezető véleménye szerint...."(pl. Ha a játékvezető véleménye szerint egy játékos szándékosan kézzel érinti a labdát, szabálytalanságot követ el). Ebből 2 dolog is következik.
1) Egy szabálytalanságot ha 10x visszanéznek, akkor is az lesz a döntő, hogy a játékvezető mit gondol az esetről. Vegyünk egy 11-est. Volt egy becsúszás a 16-oson belül. Ha videón órákig nézegetik, akkor is az fog dönteni, hogy a bíró szerint vigyázatlanul csúszott be vagy sem. Vagy a kezéhez ér a labda. Akkor is az lesz a döntő kérdés, hogy a JV (játékvezető) szerint szándékos volt-e a kezezés. Szóval sok egyéb sporttal ellentétben, itt nem az van, hogy egzaktul le van írva, hogy ha pl. 3-nál többet lép valaki, akkor lépéshiba. Nem. Itt, az van, hogy a JV szerint szándékosan ért kézzel a labdába, vagy vétlen volt.
2) Mégis mit akartok videóval megnézni? Csak a gólt? Nade, ha egy kontra során félpályánál visszahúznak valakit, aki egyedül tört volna kapura, az valószínűleg gól lenne. Azt miért nem? Ugyanúgy igazságtalan lenne. Vagy egy sima passz esetén. Középpálya, Xavi-nál a labda, már épp készül a szokásos csodálatos passzra, ami "kihagyhatatlan" helyzetbe hozza Messit, de lerántják. Ez kb. gólt jelent. Ezt miért nem nézzük vissza? Ugyanúgy igazságtalan lenne. Vagy egy sima kis mezhúzás, semmi gólhelyzet, de lehet, hogy sárga lenne, amiből később piros lett volna ha megkapja (a piros lap, pedig a gólnál is jobban befolyásolhat egy meccset). Stb. A végtelenségig folytatható. Ha pedig, minden apróságot megnézünk, teljesen más sport lesz belőle. Ha pedig nem, ugyanúgy igazságtalan marad a játék mint most. Akkor meg miért?

Meg kellene érteni továbbá, hogy nem véletlenül a foci a (magasan) legnépszerűbb sport a világon. Ebben az egyszerűsége is nagyon fontos szerepet játszik. Az, hogy Mucsaröcsögén pontosan úgy és azt játszhatják mint a BL döntőben.

De a lényeg, amit már írtam. Itt gyakorlatilag az egész meccs vitatott szituációkból áll, amelyek megítélése a JV szubjektív döntésén múlik. És ha videózgat a JV, akkor is az ő SZUBJEKTÍV döntésén fog múlni. Akkor is óriási viták lesznek, mert aki ellen befújják a 11-est, az azt fogja mondani, hogy csak rápattant a kezére a labda. Ha meg nem fújja be, a másik csapat fog tiltakozni, hogy igenis szándékosan kezelt. Nagyon ritka az annyira egyértelmű helyzet mint a fent említett kettő. És mondom újra, ha ezzel megnyugtatjuk a lelkiismeretünket, attól az igazságtalanság ugyanúgy megmarad minden egyes vitatott szituációnál.

süti beállítások módosítása