Skip to content


Ballaghat-e a gyerek?

Szerző: Droli - 2010.07.06. 06:50

Bookmark and Share

A következő igen érdekes cikket a szoljon.hu portálon találtam. Röviden: az igazgató úgy döntött, hogy három gyerek nem vehet részt a saját ballagásán, magatartásuk miatt. Vélemények pro és kontra.

Szülő: Elismerjük, hogy a fiainkkal voltak komoly magatartásbeli gondok az év során, nem állítjuk, hogy makulátlanok, de ez a fegyelmezési célból véghezvitt „büntetőeljárás” számunkra teljesen elfogadhatatlan. Úgy érezzük, hogy a szankció nem is igazán nekik, hanem a családoknak szólt. Nem értem, hogy az igazgató miért csak a ballagás előtt egy hónappal értesített írásban arról, hogy a fiam nem ballaghat. Gyanítom, hogy intézkedésével az igazgató úr példát akart statuálni a jövő nyolcadikosai előtt is.

Igazgató: Az ügyben érintett három, nyolcadikos diákunk nehezen kezelhető, rossz magaviseletű tanuló volt. Rendszeres és súlyos magatartásbeli problémáik miatt több alkalommal kaptak osztályfőnöki, illetve igazgatói figyelmeztetést. A szülőkkel többször kezdeményeztünk és folytattunk személyes megbeszélést a gyerekeik viselkedéséről.

A diákokat hónapokkal a ballagás előtt tájékoztattam a büntetés, mint lehetőség ezen formájáról, az iskolánk hírnevét sértő, a házirendünkbe foglaltakba ütköző, az osztály- és diákközösség többi tagját bántó viselkedésük miatt. Iskolánk házirendje rögzíti, hogy a tanulóval szemben milyen fegyelmi büntetés róható ki. Ez kedvezmény megvonásával is járhat, melyek között a rendezvényről való eltiltás is szerepel.

Mivel tanulóink magaviseletében a segítő szándékunk ellenére sem tapasztaltunk javulást, ezért egy általuk elkövetett komolyabb rendbontást követően, igazgatói jogkörömben eljárva, a ballagáson való részvételtől eltiltottam őket. Hangsúlyozom: csak azután folyamodtam ehhez, miután más fegyelmezési eszköznek már nem volt kellő ereje.

Mi a véleményetek? El lehet-e tiltani a gyermeket saját ballagásától?


Címkék: ballagás iskola

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr302127271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wendiii · http://hivataliagyhalal.blog.hu 2010.07.06. 08:20:06

Kicsit messzebbre mutat ez a poszt, mint aminek valójában látszik. Már megint belebotlottunk a "hogyan tartson fegyelmet az egyre kétségbeesettebb pedagógusi kar?" kezdetű problémába (mondjuk a pedagógusok 80%-a alkalmatlan hivatása betöltésére, de most nem is ez a lényeg).
Sajnos a mai, "elveszett generáció" egyedeiről lepattan az egyszerű ejnye-bejnye, de még a figyelmeztetések, megrovások sem tartják vissza semmitől. Ha a pedagógus szólni merészel, akkor a gyerek hülyére veri, és ha szerencsétlen védekezni próbál (a jogos és arányos önvédelem hivatala még egy pedagógust is megillet a diákjával szemben, szerény véleményem szerint), akkor azonnal kivágják, és sok esetben máshol sem kap állást.
Én kaptam pofont a tanáromtól, mégsem estem neki, hanem elgondolkodtam a miérten és a hogyanon, és nem én voltam az egyetlen. Az utolsó suttyó paraszt is tudta, hogy miért szaladt bele a tenyérbe, és elcsendesedett. Elég nagy szégyennek tartom, hogy már azon is vitatkozni kell, hogy ballagjon-e a gyerek, vagy sem. Olvasom, hogy komoly rendbontás után döntött úgy az igazgató, hogy nem engedi őket elbúcsúzni a sulitól. A ballagás - azon túl, hogy a diák búcsúzik az iskolától - az iskola búcsúja a diáktól. De nem csodálkozom, hogy az iskola nem akarja olyanok búcsúját elfogadni, amelyik besározta a hírét. Az igazgató egyébként szólt előre, hogy mi lesz, tehát a se a szülők ne sírjanak, se a gyermekeik, hogy nem állhatnak be az osztálytársak közé.
Mivel az éremnek két oldala van, ezért azt is el kell mondani (a pártatlanság szellemében), hogy a mai tanárokból egyszerűen hiányzik az a karizma, amivel egy diákot le lehet kötni. Tisztelet a kivételnek, persze. Mindenki tudja, hogy a tanárképző főiskolákra sok olyan is jelentkezik, akit máshova nem vettek fel, de mindenáron kell egy diploma, vagy egy oklevél. Aztán mikor a főiskola elvégzése után rájönnek, hogy semmilyen más pályára sem alkalmasak, akkor megmaradnak tanárnak. Na ezért tart ott a pedagógusi hivatás, ahol. Mondom, tisztelet a kivételnek, mert vannak.
Summa summárum, helyesnek tartom az igazgató módszerét, és sajnálom, hogy nincs az iskoláknak szélesebb fegyelmezési jogkörük. Két pofon után én is becsületes ember maradtam, a maiaknál is működne.

Vorg a Halhatatlan Báró 2010.07.06. 11:04:28

Jogos. Ha már többször, súlyos rendbontást követtek el és a kilátásba helyezett bünti sem hatotta meg őket, akkor be kell váltani a fenyegetést és nem segget csinálni a szájából, tehát az igazgató szerintem jól tette, hogy szabotálta a ballagást. A család meg ne sírjon, megúszott egy csomó kiadást :D
Na jó, komolyan, a család gondolkodjon el, hogy talán a gyerekével kapcsolatban valamit iszonyatosan elrontott....ez nekik is bünti.
Tanárokról nem szólnék, én örülök, hogy nem tanítok, pedig minden vágyam volt, de amit látok, amilyenek a mai gyerekek, némelyiknek tényleg két tasli kéne.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.07.06. 13:39:43

Nagyon helyes a döntés. Attól viszont óvnék mindenkit, hogy ész nélkül kiterjessze ezt a gyakorlatot:
A bűnözőt ne engedjék be a kóterbe, hogy letöltse újabb büntetését, mert a múltkor is rosszul viselkedett.
A halottat ne engedjék bele a temetésén a koporsóba, mert életében folyton káromkodott.

Horizont 2010.07.06. 17:01:56

Helyesen cselekedett az igazgató. Elsősorban a szülőket kéne megnevelni, mert az alapbaj náluk van. Vannak "nem igazi" pedagógusok, de nem csak a tanári szakma hígult fel hanem vele együtt minden. Baj az is, hogy valaki nem képes belátni, hogy ő bizony nem arra a pályára való. Mennyi gyerek issza meg ennek a levét? Az "igazi" pedagógusokat sajnálom, mert bedarálja őket a rendszer millió hibája és a neveletlen gyerekek növekvő száma. Sajnálatos az is, hogy semmi eszköz nincs a kezükben a fegyelmezésben, és sok gyerek és szülő félreértelmezi ezt a fene nagy demokráciát!
Régen (nagyon régen:D) a tanárnak mindig igaza volt, akkor is ha nem volt igaza.
Lehet, hogy ez nem volt helyes de mégis jobban működött minden!
Ami a leglényegesebb: minden a szülőnél és a családnál kezdődik és végződik!!!
Ha ott borul "bármi" nincs az a (félisten) tanár aki azt helyre tudná hozni!

daniferi 2010.07.06. 19:11:10

Én is csak helyeselni tudom a dolgot. Kirúgni nem lehet, mert tanköteles, így marad ez.

süti beállítások módosítása