Skip to content


Hová megyünk idén nyaralni? Maradra!

Szerző: bogancs - 2010.07.14. 09:00

Bookmark and Share

Ez a vicc nagyon aktuális most nálunk. Sajnos nem telik ilyesmire. Miközben irigyelt középosztálybelinek számítunk két gyerekkel négy szobával és négy kerékkel, – bár ez egy kicsit defenzívebb felállásnak számít az Orbán-féle 3-3-4-hez képest – valójában már azt is meg kell lassan gondolnunk, hogy hétvégi programként belefér-e egy fagyizás, vagy egy egynapos kirándulás négy kerékkel a közeli Visegrádra.

https://m.blog.hu/tu/tudtad/marad_1.JPG Nézzük, hogy hogyan néz ki irigyelt középosztálybeli családi költségvetésünk. Bevételek: Családi pótlék két gyerek után 26.600 Ft - évek óta nem emelkedik. Párom itthon van GYED-en: 86.000 Ft, az én nettó jövedelmem (mérnök végzettséggel): 225.000 Ft (persze nem pont ennyi, csak a példa kedvéért). Ezen kívül mivel az agglomerációból járok be dolgozni, a MÁV bérletre kapok még havi 15.000 Ft-ot, és béren kívüli juttatásként (étkezési utalvány és egészségpénztár) 22.000 Ft-ot. Ez összesen havi 375.000 Ft.

A minimálbérhez képest soknak tűnik, és ahhoz képest tényleg sok, de akkor nézzük a kiadásainkat: Deviza lakáshitelünk havi törlesztő részlete 135.000 Ft. Az induló törlesztés 90.000 Ft volt, csakhát jött ez a fránya válság. Két babára pelenka (Lidl márkájú, tehát egy olcsó fajta) 17.500 Ft. Ebben még nincs benne a pelenkázáshoz kapcsolódó popsi törlő, popsi kenőcs, ezekkel együtt kb. havi 25.000 Ft, tehát a családi pótlék erre el is megy.

Havi MÁV bérlet a munkába járáshoz 18.000 Ft, BKV bérlet 10.000 Ft. A ház rezsiköltsége (gáz, víz, villany, lakásbiztosítás, kuka) 35.000 Ft. Energiatakarékos, szigetelt házban lakunk, ezért a gázfogyasztás viszonylag alacsony. Eddig tartunk havi 223.000 Ft kiadásnál, és még nem ettünk egy falatot sem, ahogy mondani szokás.

https://m.blog.hu/tu/tudtad/marad_2.JPG Marad 152.000 Ft. A 22.000 Ft béren kívüli juttatás elmegy az én munkahelyi ebédemre, az egészségpénztári juttatás pedig még kevés is a gyerekek ilyen-olyan szükségleteire, tehát valójában már csak 130.000 Ft-unk marad. A szülők messze, vidéken laknak, időnként hétvégére ellátogatunk hozzájuk, így a havi benzinköltség az autóba kb. 15.000 Ft, és ez is egyre emelkedik. Ezen persze lehetne spórolni, de ha hozzávesszük, hogy arra a hétvégére teljes kosztot és szállást kapunk, meg még jó kis hazai kajákkal felpakolva jövünk haza, akkor igazából nem járunk rosszul. Meg egyébként is.

Marad 115.000 Ft. Még nem esett szó a mobiltelefon, TV és internet előfizetésekről. Legolcsóbb csomagokkal sem ússzuk meg havi 10.000 Ft alatt.

Marad 105.000 Ft, és még mindig nem ettünk semmit a hétvégi szülői látogatásokon és az én munkahelyi ebédeimen kívül. Párom plusz babák itthoni napi étkezése plusz az én reggeli-esti kajám kb. 2000 Ft. Ez nagyon minimum, de még így is havi 60.000 Ft. Még havi két-három hétvégi ebéd további kb. 10.000 Ft egy hónapban.

Már csak havi 35.000 Ft-unk marad, ebből kell venni a babáknak kisruhákat, mert folyton kinövik, plusz magunknak ruhát-cipőt időnként. Babáknak játékot néha, plusz háztartásban szükséges dolgokat: mosópor, öblítő, mosó- és mosogatószer, fogkrém-fogkefe, tusfürdő, dezodor, babakozmetikumok… stb. Sajnos mindkettőnknek rossz a szeme, egyenlőre kontaktlencsét hordunk, de a szemüveg sem lenne sokkal olcsóbb.

Plusz néha a kocsit is szervízelni kell, plusz kötelező biztosítás plusz súlyadó. Casco-ra nem is gondolunk. Meg még mennyi-mennyi apróság, egyszeri kiadás, mindez ebből a maradék 35.000 Ft-ból. És még nem is beszéltem a babakocsikról, babaágyakról, pelenkázóról, etetőszékekről, ezeket ugyanis a családtól beszereztük.

https://m.blog.hu/tu/tudtad/marad_3.JPG Szóval idén Maradra megyünk nyaralni, és reménykedünk, hogy nem emelkedik tovább a svájci frank. Magunknak megmagyaráztuk, hogy a babák úgysem értékelnék még annyira a kirándulást, mi meg majdcsak megleszünk nélküle. Nézegetjük inkább régebbi túráink képeit: 1. kép: Dolomitok, Olaszország; 2. kép: Rab-sziget, Horvátország; 3. kép: Krimml vízesés, Ausztria

Persze lehet mondani, hogy minek vettük fel a devizahitelt, de ha nem veszünk lakást, akkor meg az albérletet kellene fizetni. Meg akartunk is a gyerekvállalás előtt egy tágasabb odut magunknak. Mégse szülessenek már szegények egy másfél szobás lakásba. Az is igaz, hogy ha nem vállaltunk volna gyereket, a párom is dolgozna és maradtunk volna a kis lakásban, akkor sokkal jobban állnánk.

Persze mindenki magából indul ki, én a fentiek miatt támogatnám a családi adózást. A gyermeknevelés tényleg nagyon sokba kerül, illene ezt valahogy elismerni. Szintén ezért tartottam elvetemült ötletnek a GYED és GYES idejének csökkentését. Persze nálunk sincs bölcsődei férőhely azóta sem, bár ígérték ugye, úgyhogy belegondolni is rossz, hogy mi lenne, ha holnaptól elesnénk a 86.000 Ft-os GYED-től…

Szerencsére ezt már visszacsinálták. Nem magunk miatt, mert mi még nem estünk volna bele, de a szigorított rendszerben százszor is meggondoltuk volna a gyermekvállalást. Gondolom mások is.

A (valódi) minimálbéresek helyzetébe pedig bele sem merek gondolni. Főleg, ha gyereket is nevelnek. Tehát mekkora jövedelemtől is lehet ebben az országban valakit jómódúnak, esetleg gazdagnak nevezni??


Címkék: kirándulás nyaralás spórolás gyermekvállalás forddal nyaralok

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr822139679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdi 2010.07.14. 10:56:28

Most nehogy már azért kelljen sajnálni, hogy nem mentek nyaralni!
A nyaralás luxus. Van olyan, hogy nem tellik luxusra, de ettől még nem kell sírni.

Nézd a másik oldalát: van saját lakásod (nem az anyósodéknál húzzátok meg magatokat a kisszobában, két gyerekkel), te még tudod fizetni a törlesztődet, van autód (!!), tudod fizetni a számláidat, van munkád (!!!), egészségesek a gyerekeid, tudsz még nekik enni adni, nem rongyokban járnak, vannak szüleitek, akiket még meg lehet látogatni. Nem ázott el a házatok az árvízben. Még mehettek nyaralni később is.

Ember, vedd észre, hogy mindenetek megvan!!!

Most sajnáljalak?

SiKom 2010.07.14. 11:02:24

@rdi:
"Most nehogy már azért kelljen sajnálni, hogy nem mentek nyaralni!
A nyaralás luxus. Van olyan, hogy nem tellik luxusra, de ettől még nem kell sírni. "

Anyád a luxus!
A nyaralás minden embernek kellene, hogy járjon, egészségügyi, szellemi okokból. Egyszerűen szükség van pihenésre, feltöltődésre a jó munkához, a jó termeléshez.

A lakáshitel kb. ugyanannyi, mint egy albérlet.

Egyedül azzal értek egyet, hogy alapvetően a posztoló eléldegél, nem is rosszul.

De nehogymár luxus legyen egy kis nyaralás! Meg az, hogy egyszer-egyszer étteremben egyen, moziba menjen!

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.07.14. 11:56:36

Ja, és ha neked akar kedvezményt adni a kormány (pl. adó), akkor hörög a közvélemény, hogy "megint a gazdagokat támogatják..." pedig hol vagy te a gazdagságtól...

OFF: Egy érdekes összehasonlítás az ír színvonallal: 225.000 nettó az kb. 800 euró havonta, azaz olyan 175 euró hetente. Írországban a minimálórabér 8,65 euró. Tehát egy minimálbéres takarítónő kb. 20 órás szerződéssel megkeresi azt a pénzt, amit a posztíró 40+ órában, felelősségteljes munkával. Durva, nem? És tegyük hozzá, hogy a 225.000 forintos nettó bőven az átlagifzetés felett van, és sokan irigyelhetik érte... igen, ilyen messze vagyunk még a nyugattól... ON

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.07.14. 12:41:54

@Sir Kommentor: Ismered azt a mondást, hogy mindenütt jó, de a legjobb otthon? Én ezt vallom. Ha olyan feltételeket teremtesz az otthonodban, hogy jól érezd magad, akkor nem feltétlenül szükséges a pénzed nyaralásra pazarolni. Ha lelkileg akarsz felfrissülni, tanulj meg jógázni (én nem tudok jógázni, zenehallgatással igyexem pótolni)!
Persze, akinek kilométerhiánya van, az menjen, nem minden ember egyforma!

jo.e 2010.07.14. 13:41:05

@Szakaly Gyorgy: ja. A gyed miatt gondolom, h. pici gyerekük van. Vele olyan simán lehet otthon jógázni, pihenni, kikapcsolódni :) Csupa öröm vele az élet - csak nem úgy ahogy te elgondolod...

@Droli: Ezen a "gazdagok" dolgon én is ki szoktam akadni. A szociknak sikerül teljes egészében összekuszálni a fogalmakat. Nem minimálbér = gazdag. 1 vicc az egész.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.07.14. 13:47:59

@jo.e: Tudomásul kell venni, hogy ez nem egy gazdag ország. Kevés pénz van, és abból természetes, hogy csak a legszegényebbeket lehet támogatni. Most 4 (vagy több) évig megint az lesz, hogy a kevésből is elvesznek, a jómódúbbak (nem mondom, hogy gazdagok) meg még jobban járnak.

@Droli: Írországgal annyi értelme van összehasonlítani, mint Albániával. Csak a hasonló helyzetű országokkal lenne érdemes.

Aquilor 2010.07.14. 15:11:00

Kedves bogancs!

Szépen összeszedted egy jobb helyzetben lévő család költségvetését. Sajnos a lakáshiteletek eléggé meglövi a költésgvetéseteket, de a nyaralás miatt ne bánkódj, néha otthon, vagy rokoni-baráti körben töltött idő a legszebb.

Minden jót!

rdi 2010.07.14. 15:28:02

@Sir Kommentor: De, szerintem, luxus. A pihenés nem luxus, az tényleg mindenkinek jár. Vagy járnia kell. De lehet otthon is pihenni.
Arra akartam felhívni a figyelmet, hogy nem kell attól kétségbe esni, hogy "csak" megélnek, "csak" a számlákat fizetik.

rdi 2010.07.14. 15:29:13

@bm613: "Írországgal annyi értelme van összehasonlítani, mint Albániával. Csak a hasonló helyzetű országokkal lenne érdemes. "

Össze lehet hasonlítani Írországgal, csak nem érdemes. Mert mindegy mit érsz el, mindig lesz egy következő "Írország".

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.07.14. 15:55:16

@jo.e: Most megfogtál: (még) nincs gyerekem.
Légyszíves, homályosíts fel, hogy miért csak otthon zavar a gyerek, ha üdülni mész, akkor beadod a csomagmegőrzőbe?
Egy 5let: ha már van gyereked, legyen legalább kettő. Úgy inkább egymást fogják bosszantani, mint téged.

SiKom 2010.07.14. 18:24:38

@rdi:
"Arra akartam felhívni a figyelmet, hogy nem kell attól kétségbe esni, hogy "csak" megélnek, "csak" a számlákat fizetik. "

Az igaz, hogy ez Magyarországon már "jólétnek" számít. Az is igaz, hogy nem szabad negatívan felfogni se.

Ugyanakkor tény, hogy ennél járna több is egy jó dolgozónak, pláne Európában, ahol vagyunk. Több annál, hogy "csak él". Ha a posztoló azt írta volna, hogy nem tud Párizsba menni nyaralni, vagy Spanyolba, akkor azt mondom, hogy luxus.

Mivel gyakorlatilag azt írta, hogy még az itthoni vidéki vagy vízparti turizmusra se telik, azt mondom, ez nem luxus, ez szomorú.

@jo.e:
"Ezen a "gazdagok" dolgon én is ki szoktam akadni"

Én is... Az előző kormányok alatt aki dolgozni mert, és 10 Forinttal többet keresett a minimálbérnél, az gazdag g*ci volt, akit le kell nyúzni további adókkal, azonnal, el kell venni tőle mindent.
Az irigység nagy úr!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.14. 18:48:52

@bm613: "Tudomásul kell venni, hogy ez nem egy gazdag ország. Kevés pénz van, és abból természetes, hogy csak a legszegényebbeket lehet támogatni." Ez oké. Csak egyrészt a szegénység kiszámításánál jó lenne a háztartás létszámát és jövedelmét figyelembe venni, nem csak az egyéni keresetet, mert lehet, hogy az az egyénnek jó pénz, de néggyel osztva már kevés lehet.

jo.e 2010.07.14. 18:51:01

@Szakaly Gyorgy: 2 van. Igen 1mást is piszkálják, de még többször egyesítik erőiket a szüleik ellen :). Ááá imádom őket, nem bosszantanak, jó így ahogy van.
Azért az üdülés más. Ott máshogy állsz az egész dologhoz. Nehéz így leírni, majd meglátod...
Szóval kell az, az otthoni jóga helyett ;)

szamoca@Shaw.ca 2010.07.14. 18:53:42

Beneztem ebbe a blogba is/ az elhasznalt szappanok ujra fozesevel kapcsolatban de sajnos nemtalaltam semmit errol a temarol//igy megneztem ezt a beirast is /hogy vajon hova megyunk nyaralni.....Kedves honfitarsak //csodas balatoni nyaralast lehet satras bogracsos gyonyoru erdos fas teruleten elvezni az otthon //meleget\\ ket het a balaton mellet//SATOROZNI MINDENKINEK ELMENY...Tisztelettel...//Nekem a Balaton a RIVIERA\\\\\......

jo.e 2010.07.14. 18:54:30

@bm613: Csak tudod mi a baj: az ahogy nálunk eldöntik ki a szegény. Meg ez az egész mizéria a minimálbér körül. Mindenki tud igazi és kamu minimálbérest is a környezetében. Az eddigi támogatási rendszer nem vezetett sehová - ezt asszem beláthatjuk. Más kell! Nemtom milyen, de más.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.14. 18:59:22

Na nézzük a definíciókat, ahogy én gondolom:

Gazdag: Jó körülmények között él, jelentős megtakarítással rendelkezik, rendszeres külföldi luxuxnyaralások, autó a család minden tagjának, rendszeres programok színház/mozi/étterem ... stb

Középosztály: Fizetéséből jól kijön, és megtakarítani is képes. Autó, saját lakás (esetleg hitellel), időnként hosszú hétvégéken wellness üdülés, néhány évente külföldi út,

Szegény: Egyik hónapról a másikra él, megtakarítása nincs, egy-egy nagyobb kiadástól eladósodik, autóra/nyaralásra/szórakozásra nem is gondolhat.

Szóval az biztos hogy sok a szegény, de sok a szegény és a középosztály között ingadozók száma is, akiket egy-egy intézkedés vagy nem intézkedés még jobban a szegénység felé lök.

Szerintem egyre többen tartanak a középosztályból a szegénység felé, és sokkal kevesebben fordítva.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.14. 19:02:18

@szamoca@Shaw.ca: Nem mindenkinek megoldás. Főként kisbabával nem. Másrészt nem sok most a szúnyog a kempingezéshez? Ahol én lakom, sötétedés után nem nagyon érdemes a zöldben tartózkodni.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.14. 19:04:29

@szamoca@Shaw.ca: Elhasznált szappanok újrafőzése? A google minket dobott ki erre a témára??

KaPé 2010.07.14. 20:42:02

Egy 2 gyerek nevelésére alkalmas lakás bérleti díja kb. 60000. 20 év alatt a megtakarítás a devizahitelhez képest 18 millió Ft. 20 év békesség, kockázatmentesség: megfizethetetlen.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.07.14. 20:52:54

Figyelem! Csak erős idegzetűeknek, vers arról hogy az embernek jár az utazás, nyaralás!

anarchia2020.blog.hu/2008/01/21/mert_megerdemlem_3

SiKom 2010.07.14. 20:53:15

@KaPé:
"20 év alatt a megtakarítás a devizahitelhez képest 18 millió Ft. "

Már bocs, de te honnan tudod, hogy mennyi lesz a kamat 5 vagy 10 év múlva?? (Pláne, hogy akkor Eurozónában leszünk, és nem lesz "devizahitel".) Teljesen alaptalan a számításod!

20 év békesség, kockázatmentesség: ha egyik hónapról a másikra kidob a főbérlő, az kockázatmentesség?

60 ezres bérleti díj 20 év alatt 14,4 millió Forint. A bérleti díj viszont nem is 60 ezer, ha fehéren van kiadva, azaz leadózva, számlával, stb.

Ráadásul 15-20 millióból lehet 2 gyerek nevelésére alkalmas lakást venni, ha szerényebbet is.

totálandi 2010.07.14. 20:54:42

Gyertek Debrecenbe, sok látnivaló, országos példák, kelet-magyarországi olcsóság.
Pl. jó színvonalú szálláshelyek az egyetemi kollégiumokban:
www.collegehostels.hu/

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.07.14. 20:55:49

Amúgy én sétálni szoktam. Szépen elindulok valamerre aztán sétálok. Aztán hazasétálok. Olcsó, stresszmentes. Persze ehhez az kell hogy én a legapróbb kis dolgot is értékelem ami körülvesz.

KaPé 2010.07.14. 20:59:31

@Sir Kommentor: Vannak hosszútávú, akár évtizedes bérleti lehetőségek is. 20 milliós lakást ha hitelre veszel, az legalább 40 lesz, mire kifizeted. Kérdezd meg a bedőlő hiteles adósokat, melyikük választaná a mai eszével inkább a bérletet.

glabla 2010.07.14. 21:15:36

Budapest - Siófok vonatjegy: 2160 (felnőtt) odavissza: 4320 Ft. Ezen mi olyan kibaszott nagy luxus?

Mózsi bá (törölt) 2010.07.14. 21:15:57

Sajnálom, hogy ilyemire nem tellik nektek. Javallat: két szobás kéglit venni olyan meggondolásból, hogy el tudjatok menni nyaralni. Ezt még azelőtt kell végiggondolni, hogy ezt a maradra menést végiggondoltátok volna. Felszabadul 135ezer fele. De legyen csak 60ezer havonta. Namost ez 12 hónappal megszorozva nagylelkűen legyen 600ezer. Nem értem, miért nem tervezitek Egyiptomot és Görögországot az idén. Adjak még tanácsot?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.14. 21:27:46

@Mózsi bá: A gond az , hogy nem csak a törlesztőrészlet emelkedett meg, hanem párhuzamosan a hiteltartozás is. Az önerőnk jó része elveszne, ha most kiugranánk a lakásból. Egyébként meg szeretünk itt, úgyhogy megtartjuk amíg tudjuk. A ház árát mégsem illik elkirándulni..

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.14. 21:32:00

@www.Bisex.hu: Na azért annyira nem rossz a helyzet, csak zavar amikor egyes politikusok adóztatnivaló gazdagnak tartana a valamivel átlagfizetés feletti bérem miatt, miközben például a gyereknevelés vagy lakhatás költségeitt nem veszik figyelembe.

rakpartiróka 2010.07.14. 21:32:10

Hát... Igen. Havi 5 kiló alatt nem jó... Tényleg az az alap egy normális élethez. A nagyon alap.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.14. 21:35:53

@glabla: "Budapest - Siófok vonatjegy: 2160 (felnőtt) odavissza: 4320 Ft" Hát ez az! Két főre mág 8640 Ft. Ha pedig havi 35ezerből gazdálkodsz a rezsi mellett akkor bizony nagy tétel ez. Megjegyzem ugyanezen távra a benzinköltség ennek kb fele... A MÁV is egy hatékony szervezet nemde?

kétség 2010.07.14. 21:37:42

Ez a sok komment csak Pestiekről szól! A lepra "vidéken" is lehet élni- negyed annyiért- és Magyarországon is sok helyen lehet nyaralni - nem csak a Balatonnál.

Ulbert István [Biyadhoo] (törölt) · http://v-one.hu 2010.07.14. 21:40:03

@rdi: Te hülye vagy wazze. A nyaralás kell! Valamikor ki kell ereszteni a gőzt, meg kell szabadulni attól a stressztől ami ebben az országban van.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.14. 21:40:24

@rakpartiróka: "Tényleg az az alap egy normális élethez." Az összeggel egyetértek, de én azért a "normális" helyett egy másik jelzőt használnék. Normális életet szegényen is lehet élni, mint ahogy gazdagon is lehet nem normálisat.

FGSuperman 2010.07.14. 21:40:41

@Sir Kommentor: sajnos az emberek többségének luxus

vajon hány olyan család van akiknél a dolgozó férj keres annyit, mint itt az anyuka kap GYED-et?
hát nem egy az biztos

Ulbert István [Biyadhoo] (törölt) · http://v-one.hu 2010.07.14. 21:41:55

@bogancs: Persze h az. feji lefele az embereket. 8640 Ft ból elrepülök Europán belül bárhova.

Ulbert István [Biyadhoo] (törölt) · http://v-one.hu 2010.07.14. 21:42:38

@FGSuperman: Mindenkinek megvan a lehetőség. Élni kell vele.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.14. 21:45:11

@kétség: "A lepra "vidéken" is lehet élni- negyed annyiért" Bizonyos dolgok (például lakhatás) drágább Pesten, az biztos. De viszont egy falusi kisboltban az árak jóval magasabbak egy fővárosi hiperénél.

pihenek · http://www.pihenek.hu/ 2010.07.14. 21:45:57

Én sem keresek sokat, mégis tudok félre tenni egy kis pihenésre, főleg ha kap a család egy kis üdülési csekket is.

www.pihenek.hu/?udulesicsekkes

Ulbert István [Biyadhoo] (törölt) · http://v-one.hu 2010.07.14. 21:47:01

@bogancs: Az hagyján. De ilyenek hogy internet, ruházkodás, munkahelyre oda-vissza utazás....

Pista bá' 2010.07.14. 21:47:47

Nincs mese, át kell rendezni a prioritásokat, legalább ideiglenesen, már ha annyira hiányzik az a családi nyaralás.

Ami nekem itt azonnal feltűnik, (más tételekkel kapcsolatban is kötekedhetnék, de nem a kötekedés a szándékom) az a következő: "A 22.000 Ft béren kívüli juttatás elmegy az én munkahelyi ebédemre".

Sok ember ezt annyira természetesnek veszi, hogy fel sem tűnik, még akkor sem, ha leírja papírra. Pedig nem az. Emberek, ez havi 21 munkanappal számolva több, mint egy ezres naponta. CSAK EBÉDRE. Mindenkinek ennyibe kerül?

Ráadásul még nem is éri meg. Onnan tudom, hogy én is ezen változtattam. Nem az irodaház mellett üzemelő méregdrága kajáldába mentem a munkatársaimmal, ahol 990.- Ft volt egy mini adag rántott sajt hasábbal, amitől jól sem laktam és szabályosan éheztem, amire hazaértem, hanem vittem magammal 2 jókora, ízletes szendvicset. Barna kenyér sajttal, salátával, paradicsommal, néha felvágottal, máskor tojással, esetleg tonhallal. Változatosan.
Eleinte szokatlan volt nekem is, meg a munkatársaimnak is. Aztán mindenki megszokta. Ettől érdekes módon nem is lett több az otthoni kosztköltség. Ebben az esetben sem lenne több.

Ez barátok között is 12 hó x 22.000.- Ft = 264.000.- Ft. Hmm. Pont egy "középkategóriás" családi nyaralás ára.

Nem?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.14. 21:48:44

@Judge: "8640 Ft ból elrepülök Europán belül bárhova." 8640 Ft + reptéri illetékért. :-))

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.14. 21:51:11

@pihenek: "Én sem keresek sokat, mégis tudok félre tenni egy kis pihenésre." Ha látsz még a költségvetésünkben megspórolható részt, azt örömmel veszem. Szerintem már kinyírtunk belőle mindent, amit lehetett.

FGSuperman 2010.07.14. 21:52:06

@bogancs: na ezzel mindenki így van
az egyedül élő minimálbéresnél sem veszik figyelembe és ő sem jön ki jobban, mint ti - de legalább neki nincs hitele sem:-(

populista-demagóg politikusoknak meg nem szabad hinni

Ulbert István [Biyadhoo] (törölt) · http://v-one.hu 2010.07.14. 21:52:41

@bogancs: tévedsz. épp pár napja vettem 4 jegyet Budapest-Eindhoven viszonylatban. Okt1-3 ig 31400 HUF ÖSSZESEN

Ulbert István [Biyadhoo] (törölt) · http://v-one.hu 2010.07.14. 21:53:17

@Judge: De repültem már a feleségemmel 40 azaz negyven FT-ért Dublinba oda vissza.

FGSuperman 2010.07.14. 21:56:27

@bogancs: családik kedvezménnyel 1450 Ft
kijön-e ennyiből a benya?
persze lehet autóval menni, de minek:-P

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.14. 21:58:04

@Pista bá': A 22 ezernek fele egészségpénztár. Az étkezési jegyet meg kapom. Azt fel kell használni valamire. Mondjuk végül is el is lehet adni valakinek, én meg ebédelek hideg kaját. Azért én annyira nem hiszek ebben a nulla forintos barnazsemlés szendvicsben, bár jól hangzik. Ki lehetne azt számolni, hogy mibe is kerül.

FGSuperman 2010.07.14. 21:58:21

@Judge: persze
hogyne
holnaptól sztárjkoljon mindenki aki nem kap minimum nettó 1000 eurót a melóhelyén a kukástól a pékig - 'oszt meglássuk mi lészen?

:-)

2010.07.14. 21:58:29

Lehet sajnálni a posztolót, hogy nem jut nyaralásra, de lehet azt is mondani, hogy minden másra meg igen, úgyhogy ez van, fogadja el.
Szervezés kérdése, és szerintem el lehet jutni azért Magyarországon belül is szép helyekre, ahol ki tudja magát pihenni az ember.
Persze ha a "nyaralás" egyenlő a "külfölddel", akkor máris más a helyzet.
Ezen felül Magyarország drága, ez tény és való. Külföldön élek, évente 2-3-szor szoktunk hazamenni és sajnos drága, ennyi. Autóbérlés, benzin, kaja, stb olcsóbban kijönnénk ha Spanyolországba mennénk egy hétre.
Szóval nem irigylem a posztolót...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.14. 22:00:40

@FGSuperman: 1450 Ft egy főre. Kocsival meg két felnőtt és két gyerek utazna.

Ulbert István [Biyadhoo] (törölt) · http://v-one.hu 2010.07.14. 22:01:20

@FGSuperman: Igen, az EU átlagfizetés kicsit magasabb ennél. Tudom ,dőreség azt gondolni, h mindenki megkeresheti. De a poszt-toló ból kinézek ennyit a poszt alapján. Nyilván egy ember akinek van 8 általánosa - 4 első + 4 második - az sosem fog ennyit keresni, de nem is akar nyaralni valszeg. Illetve nem ez a legnagyobb gondja...

JohnHenry 2010.07.14. 22:01:37

@Szakaly Gyorgy: "Egy 5let: ha már van gyereked, legyen legalább kettő. Úgy inkább egymást fogják bosszantani, mint téged."

optimista vagy :-D

soproni1 2010.07.14. 22:03:03

két -három éve tömve voltak a wellness szállodák, nagyon szar volt így nyaralni. Most alig vannak, így már igazi pihenés. Ki kell használni ezt az egy-két évet, amikor nincs tömeg.

Ulbert István [Biyadhoo] (törölt) · http://v-one.hu 2010.07.14. 22:03:39

@Humbino: Na erre van egy sztorim. Ismerem a tagot, szóval nem urban legend. Tag egy német -ossi - cégnek az egyik felsővezetője. Mit mond? Én ide jövök nyaralni a Balatonra, a titkárnőm viszont csak Spanyolba megy, mert ez neki túmaccs. Szerintetek???

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.14. 22:05:24

@Humbino: "Lehet sajnálni a posztolót, hogy nem jut nyaralásra..." Félreértés ne essék, én nem sajnáltatni akarom magam. A kérdésem inkább az, hogy mi számít középosztálybeli létnek, ebben benne van-e a nyaralás? Vagy ha nem telik nyaralásra, az már nem is középosztály, hanem az alatti szint? Vagy épp ellenkezőleg "gazdag adóztatnivaló polgár"?

FGSuperman 2010.07.14. 22:06:13

@Judge: más kérdés, hogy egy nyolc általánost végzett kukásnak is járna a pihenés (nem a szemetesautó lépcsőjén cigizve, hanem nyaralva)

bár biztos csak én gondolom így

Ulbert István [Biyadhoo] (törölt) · http://v-one.hu 2010.07.14. 22:09:32

@FGSuperman: Természetesen. Mindenki, aki dolgozik, annak jár a pihenés, szabadság. Ebben egyetértünk.

vincere 2010.07.14. 22:11:01

@Droli: és azt is összehasonlítottad, h. mennyibe kerülnek a lakásárak és az albérlet? ahol élek, egy másfél szobás lakást nem nagyon tudsz kibérelni ezer euró alatt, venni meg kb. 300 ezer alatt. durva, nem?

Pista bá' 2010.07.14. 22:12:10

@bogancs: Szerintem napi több, mint 1000.- Ft-ot munkahelyi ebédre költeni ma Magyarországon sok. Az emberek többsége ezen spórolna, mert ez a legkevésbé fájdalmas változtatás. (Másból is lehetne faragni.)

Pláne úgy sok, hogy mellette "becsületesen" allokálsz költségeket külön otthoni reggelire, vacsorára. Az étkezési jegyeket máshogy is fel lehet használni, minthogy napi több, mint 1000.- forintjával "lekajálod" a méregdrága, apró adagokat adó munkahelyi kajáldában. Nem kell eladni. Lehet mondjuk néha (pl. hétközbeni vacsora vagy hétvége) kettőtöknek az asszonnyal rendelni egy olcsóbb étteremből, pizzériából. Ezzel csökken a "kosztköltség". Sok helyen engedik levásárolni is. Nem mosóporra, dezodorra, de hidegkonyhai termékekre (felvágott, saláta, esetleg grillcsirke) igen.

karikaV43 2010.07.14. 22:13:41

@KaPé: csak nem lesz a tiéd és a gyerekeid nem örökölnek utánad,a sajátod helyett valami idegen vagyonát gyarapítod,4nszobás lakást 60 ezerért azt meg nézném,két szobásba két gyerekkel főleg ha különböző neműek hosszú távon nem a legjobb, nem mindenki panel proliként akarja a gyerekét fel nevelni.Szerintem a 20 év albérlet 14,4millió kidobása az ablakon,ha van más lehetőséged.

2010.07.14. 22:14:34

@Judge: Hát most erre mit mondjak? Akkor a Balaton az " Új-Spanyolország?"

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.14. 22:15:01

@Judge: "Mindenki, aki dolgozik, annak jár a pihenés, szabadság." Egyetértek. Ismerek egy olyan szobafestő-tapétázót, aki dolgozik egy cégnél, a szabadsága idejére pedig privát munkákat vállal. Azért ez sem semmi. Ő is max. álmodozik a nyaralásról, és valószínűleg a pénzben sem dúskál..

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.07.14. 22:16:25

@vincere: Én 600 euróért bérlem az enyémet (másfél szobás). Igaz, vidéken :-) A kaja kb. ugyanannyi, a ruha meg jóval olcsóbb, mint Magyarországon.

2010.07.14. 22:16:41

@bogancs: Hát erre nem tudok neked választ adni, megmondom becsületesen.
Nekem a nyaralás mindig a külföldön ledolgozott nyarak utáni egy hetet jelentette, akkor néztem meg a helyi nevezességeket, stb.
Szóval olyan nyaralásban, amiről te írsz, hogy "megyünk és nyaralunk", még nem volt részem, ezért nem tudom hogy ez most burzsujság, vagy mindenkinek járó dolog.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.14. 22:17:29

@bogancs: És persze még ő van kikiáltva népellenségnek a feketemunka miatt. Bár ezen a területen azért mostanában történt egy kis lazulás.

kisa 2010.07.14. 22:19:07

Kedves Posztoló! A kérdés az, hogy mit értesz nyaralás alatt. Rengeteg gyönyörű hely van az országban, ez nem a reklám helye, tudom, de ha Bp környékén ráböksz a térképre, bárhol találsz pár ezer forint/ház áron falusi turizmus keretein belül szálláshelyet. Ajánlom szíves figyelmedbe a blogomat, de vannak további címek is, amelyekről még nem írtam. Pici gyerekekkel fölösleges flancos helyre menni... Szerintem.

kétség 2010.07.14. 22:19:40

@bogancs: Nagyon régen feltalálták a hűtőgépet, meg a kertet. Most meg még megengedik , hogy a saját csirkédet disznódat levághatod és megeheted ( meghalt Rákosi.).

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.14. 22:26:50

@kisa: Igazad van, jártunk is korábban többször Cserépfalura például. Azért néhány tizesbe ez is fáj egy hétre.

karikaV43 2010.07.14. 22:27:44

@bogancs: ha meleg étkezésit kapsz,azzal a cba nevű boltban lehet vásárolni,de ha jól emlékszem a tescoba is.Én is szendókat szoktam nyomatni,meg amit a párom főz az a másnapi ebédem,nincs pazarlás tékozlás.Két szenya max 200Ft,ha otthon csinálod és abba még belefér a téliszalámi is.

virág elvtárs 2010.07.14. 22:29:26

Tisztelt Bogancs!
Néhány tipp,ha nem veszed rossz néven:Lidl pelenka helyett textil,kismilliót lehet venni,igaz egyszeri nagyobb kiadás de talán megéri...BKV-bérlet...biztos van közalkalmazott ismerősöd,év végén kérdezd meg, hátha nem kell valakinek,120 E Ft helyett 80-100 E Ft-ért biztos meg tudod venni...durván 240 E Ft-ot évente már meg tudtok fogni ezekkel az apróságokkal.....nem tudom milyen helyen dolgozol,ha van mód rá ,rendelj ételfutártól havi 14 E -ből már rendes ételt tudsz enni....

Pista bá' 2010.07.14. 22:32:58

@bogancs: A saját számításod szerint csak KAJÁRA havonta 92.000.- Ft-otok megy el. 22+60+10.

Szerintem ez sok egy olyan négytagú család esetében, ahol a gyerekek még "pelenkásak" és ezért lényegében alig esznek.

Nos, ha nem is sok, abban megegyezhetünk, hogy ismerek olyan családokat, ahol simán, mindenféle erőfeszítés nélkül megoldják ennek az összegnek a 2/3-ából és NEM éheznek, sőt, egészségesen táplálkoznak.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.14. 22:39:22

@virág elvtárs: Köszi! Jó tippek. Ezek beilleszthetők a Spórolás lemondás nélkül posztsorozatomba.

http://tudtad.blog.hu/tags/spórolás

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.14. 22:42:21

@Pista bá': "Szerintem ez sok egy olyan négytagú család esetében, ahol a gyerekek még "pelenkásak" és ezért lényegében alig esznek."

Hohohó! Az külön posztot megérne, hogy mennyibe kerül a pelenkások étkeztetése. Ezen szeretnénk utóljára spórolni. Egyébként kétségtelen, hogy sok megy el kajára, meg hogy drágák az élelmiszerek.

Decsibácsi 2010.07.14. 22:43:12

Lehet, hogy tök menő meg jár meg ilyenek, de a nyaralás akkor is az ablakon kib@szott pénz.
Vegyél inkább a gyerekeidnek valami szépet, az érték.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.14. 22:44:18

@Pista bá': Ja, és a 22 ezer fele csak étkezési jegy, a másik fele egészségpénztár. Leginkább szintén a babákra megy el egyébként.

kisa 2010.07.14. 22:46:41

@bogancs: Ingyen nyaralás nincs...
Kaja: párod főz otthon? Ha nem, miért nem? Gyerkőcök mit esznek? Munkahelyen mikro van? Mert én láttam olyat, hogy valaki a neje által főzött kaját melegítette a mikróban a munkahelyen. És az volt az ebéd. A levest pl fagyasztott állapotban vitte be, így nem lötyögött ki, viszont délre felolvadt... A főzésnél olcsóbb és minőségibb kaja kevés van.
Textilpelus jó ötlet, bár macerás.

Napirajzrajongó 2010.07.14. 22:48:24

Kedves bogancs!

(először is, tetszik, hogy válaszolgatsz a kommentekre :-)) Én is ilyesmin gondolkodtam pont most. Mi is hasonló cipőben járunk, mint Ti. Kisbaba (bár még csak egy), hasonló jövedelemmel (illetve annyival kevesebb, amennyibe a plusz baba kerül), hasonló kiadásokkal. Mi a baba miatt most egyáltalán nem tervezünk nyaralni, de tavaly pl. vidéken (pl. Tapolca, Veszprém, Művészetek Völgye) volt, azt pl ajánlom, a külföldhöz képest filléres tételek.

A költségek lefaragását, meg a középosztályt illeti: ahogy tippelem az adatokból (pl. három szoba, meg a törlesztő nagysága), egy kb 20-25 millás, feltehetően új lakásotok van, agglomerációban, plusz autó. Aki 20-25 milliót lakásra költ, törleszt, és aztán nem jut nyaralásra, abban bizony (hangsúlyozom, BENNÜNK is) fel kellett volna, hogy merüljön az ugyanekkora, de 20 éves, vagy régebbi, ne adj' isten, panellakás. Ebben az apró tételben rejlik 10 évnyi teljes családos nyaralás.

Ha épp nekem is számolgatós hangulatom van, akkor ilyen megoldások szoktak eszembe jutni:
- új állás keresése, vagy főnök "megzsarolása" (ez csak vicc)
- pluszmeló hétvégén
Ha ennyit keresel, és van szaktudásod, akkor TUTI, hogy van többet ígérő állás. És még annyi, hogy nincs mese, 2 éves kor után asszonynak nem árt dolgoznia. Nálunk az volt a helyzet, hogy a feleségem jól keresett, és számoltunk: félretettünk annyit, hogy a havi deficites büdzsé ne legyen gáz 2-3 évig. Aztán visszamegy dolgozni, addigra az én fizetésem is nő valamennyit (váltással vagy anélkül), és kész.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.14. 22:50:46

@Decsibácsi: "a nyaralás akkor is az ablakon kib@szott pénz."

Ez lényegében mindenről elmondható, ami nem a közvetlen létfenntartást szolgálja. Kinek mi a hobbija. Valahol az az emberi lét értelme, hogy nemcsak létezik, hanem ezen túlmenő dolgokat is véghezvisz. A hobbi persze nem feltétlenül kerül sok pénzbe, ez igaz.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.14. 22:54:47

@kisa: "én láttam olyat, hogy valaki a neje által főzött kaját melegítette a mikróban a munkahelyen. És az volt az ebéd." Ha olyat főz (tehát nem főzelék például :-)), akkor szoktam bevinni, persze.

Pista bá' 2010.07.14. 23:00:02

@bogancs: A babákra is aránytalanul sok megy el, ezzel kapcsolatosan már "virág elvtárs" hozzászólt. Ebbe a témába azért nem akartam "belepofázni", mert nekem jelenleg nincsenek kisbabáim. Szerencsére a magam 2 gyermekét már felneveltem, hozzátenném, sokkal olcsóbban és sem ők, sem én nem éreztem úgy, hogy valami fontosat is megvontam volna tőlük. (Ezt NEM szemrehányásként mondtam, mivel én is voltam kisgyermekes szülő, tudom, hogy elsősorban nekik próbál mindent megadni az ember. Sokszor azonban a jószándékú szülő átesik ló túlsó oldalára és olyanokat is "szükségesnek" és "elengedhetetlennek" talál az apróságok számára, amivel kapcsolatban később belátja, hogy nem is volt olyan fontos.:))

Szóval jelenlegi pelenkaárakkal, stb. nem vagyok tisztában, de a havi 92.000.- Ft-os (vagy akár 81.000.- Ft-os) kosztpénzen kívül talán itt is lenne olcsóbb megoldás.

rakpartiróka 2010.07.14. 23:00:20

@bogancs: persze, igazad van. tényleg. de szerintem azért az jó, ha nem kell gondolkodni azon, hogy mit veszel le a polcról a közértben. nekem azért kell a pénz, hogy független legyek. hogy arra mosolyogjak, akire akarok. nem szeretném úgy leélni az életem, hogy néznem kell, hogy mennyiért tankolok. persze ezért tenni is kell. sokat. vagy lopni. de nekem van otthon egy gyerekem és tükröm...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.14. 23:03:13

@mf_laca: "Ebben az apró tételben rejlik 10 évnyi teljes családos nyaralás." Számok szintjén igaz amit írsz, de azért a lakás árát nem ajánlatos elutazgatni.

Nálunk a kisebbik baba még nem egészen egy éves, bölcsőde meg nincs a közelben (és távolban sem nagyon). Ezért lett volna gáz, ahogy a posztban is írtam a GYES-GYED szigorítása. Amúgy most én is úgy számolom, hogy ha párom visszajön majd dolgozni, akkor könnyebb lesz. Bár ki tudja. Szerintem ahogy nőnek a gyerekek, egyre több lesz majd a költség is. Óvodai étkeztetés, nyári tábor.. stb.

rakpartiróka 2010.07.14. 23:03:40

@bogancs: hmmm... nem. 2 hete vettem Bombaybe jegyet 145 ért. ebben minden benne van. minden. Európa elérhető pár tízezerből. tényleg.

mizie 2010.07.14. 23:07:36

A furcsa az hogy mindenkinek kettős látása van a témával kapcsolatban. A nyugati középosztály és a magyar középosztály teljesen más. Tök más prioritásokkal. Pl egy középosztálybeli angol vagy holland család kis lakásban lakik, tömegközlekedéssel jár, de a legjobb ruhákat veszi és a legjobb helyekre nyár nyaralni plusz minden hétvégén étteremben ebédel.
Itthon az autó és a lakás amire az emberek költenek, és szar ruhákban járnak és nem mennek nyaralni, max a Balcsira.

Priorizáljunk és ne akarjunk mindent egyszerre, máris nem lesz mindig annyira zöld a szomszéd :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.14. 23:11:45

@Pista bá': "Szóval jelenlegi pelenkaárakkal, stb. nem vagyok tisztában, de a havi 92.000.- Ft-os (vagy akár 81.000.- Ft-os) kosztpénzen kívül talán itt is lenne olcsóbb megoldás. "

Itt már nem hiszem. A pelenkák 50Ft/db-nál kezdődnek (Lidl-es) Naponta egy gyerekre elfogy minimum 5-7. Az kettőre napi 10-14. Hogy ez mennyi pénz egy hónapra, ki lehet számolni.

"Sokszor azonban a jószándékú szülő átesik ló túlsó oldalára és olyanokat is "szükségesnek" és "elengedhetetlennek" talál az apróságok számára, amivel kapcsolatban később belátja, hogy nem is volt olyan fontos."

Ezzel maximálisan egyetértek. Mégis úgy érzem, hogy már most is nagyon nomádul "tartjuk" őket.

Pista bá' 2010.07.14. 23:16:40

@mizie: Én is erre próbáltam volna célozni. Vagy a kényelmesen nagy lakás kellemes környezetben és az, hogy mindent megveszek (kaja, babacuccok, ruhák), amit csak szükségesnek találok per pillanat, anélkül, hogy különösen sokat foglalkoznék az árakkal DE akkor nyaralásról szó sem lehet

VAGY

kicsit szűkösebb lakás (pláne amíg kicsik a gyerekek) közepesen jó környéken, munkahelyen nincs étterembe járás ebédidőben, folyamatosan tudatos spórolás (nem arról lenne szó, hogy nem veszem meg a szükséges dolgokat, hanem inkább arról, hogy folyamatosan figyelem az árakat és kétszer is meggondolom, hogy amit megveszek, az TÉNYLEG szükséges és biztos, hogy nincs olcsóbb alternatíva?) ÉS akkor évi 2 családos nyaralás is belefér, persze nem a Maldív-szigetekre.:)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.14. 23:19:44

@mizie: "Pl egy középosztálybeli angol vagy holland család kis lakásban lakik"

Egyetértek azzal amit írtál, annyit fűznék hozzá, hogy valószínűleg nem életvezetési megszokásból élnek kis lakásban, hanem mert horror ingatlanárak vannak arrafelé. Budapesten én sem tudtam volna kertes házat venni, ezért költöztünk ki az agglomerációba. Gondolom nyugaton is van ingázó középosztály is, mint ahogy Bp-en is létezik belvárosi középosztály is. Bár a középosztály aránya a népeségen belül nálunk szerintem alacsonyabb mint nyugaton. Ott egy kétkezi munkás is elérhet középosztálybeli színvonalat, nálunk ez nehezebb.

SiKom 2010.07.14. 23:19:55

@Pista bá':
Jelenlegi pelenkaárak: havi 10-12 ezer/baba. De vannak egyéb dolgok is (oltások, ha az orvos házhoz jön, és nem kell a babával a beteg gyerekek között várni 1-2 órát, stb.)

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2010.07.15. 00:44:54

Bocsanat h a nyaralas temahoz (jar/nem jar) nem szolok most hozza, csak azt emlitenem meg, h remelem egy hasonlo koltsegvetest elolvasgat majd mindenki, aki azt szokta mantrazni hogy "mar megint a _gazdagokat_" segitik meg az adocsokkentessel. Ime, egy (a bejelentett jovedelmuek kozott) kiemelkedoen magasnak szamito fizetesu ember "luxuseletmodja". Azoknak, akik azt mondjak, hogy alberletben olcsobban megusznak, javaslom elgondolkodasra azt a scenariot, amikor mondjuk 70k-t fizetsz az alberletert (ennyit elkernek egy 1+2 fel szobas lakasert siman, ha nem a 8 ker kozepeben van - tegyuk fel hogy hosunk Pesten szedi igy meg magat), es a maradek 60k-t havonta felreteszed a sajat lakasra. Hipp-hopp 15-20 ev alatt meg is van a lakas ara, es kozben barmikor (igen, kb barmikor) kitehet a 2 gyerekkel a foberlo, mondvan h "idekoltozne a lanyom, fiam, unokam, en magam"... Hat ilyenek a mi "gazdagjaink".

fingerbangs 2010.07.15. 00:55:39

ez most megint egy devizahiteles rinya? baz felvetted fizessed, senki nem kért rá hogy nyaralás helyett x szobád legyen
idióták ezek a devizahitelesek komolyan mondom

h040091 (törölt) 2010.07.15. 01:17:10

Pár éve párommal hónap végén összeültünk a konyhában, osztotunk-szoroztunk. Minden számlánkat, albérletet kifizettük, de csak 2000 forintunk maradt, és még 10 nap volt fizetésig... Abban az évben nem volt gond a nyaralással.

Azóta szerencsére mindketten jobban keresünk, így már ilyen gond nincs, de még nem mertünk gyermeket vállalni, és lakást se vettünk, mert manapság a hitellel óvatosan bánik az ember.

Egy kis apróságra viszont rászoktunk: tavaly nyár óta minden 100 és 200 forintost, ami a kezünkbe kerül, bedobunk egy befőttesüvegbe, néha veszünk is ki, ha nagyon kell az apró, de azért szépen gyűlik. Mostanra épp annyi gyűlt össze, hogy 1 hetet el tudunk tölteni egy magyarországi kempingben, sátorban. Nem luxus, de nyaralás. A kaja nincs benne, mert enni itthon is eszünk, de a sátorhely és a benzin belefér.

20 évvel ezelőtt majdnem mindenkinek ennyi volt a nyaralás, nem kell all inclusive-ban gondolkodni.

Napirajzrajongó 2010.07.15. 01:22:22

@bogancs: Félreérthetően fogalmaztam. Saját példánál maradva: 70 négyzetméteres lakóparki lakás 25M. Ehelyett 16M körül ugyanekkora, panelprogramos, felújított panelt kapsz, nem sokkal rosszabb (sőt, bizonyos esetekben jobb környéken). A különbözetből kijön egy csomó nyaralás, még akkor is, ha levonod azt, hogy csak félszocpolt tudtál felvenni.

Mi is az újat választottuk, de azóta azért gondolkodtam el párszor, pl. látva egy régi körfolyosós házban 100 négyzetméteres XI.kerületi, teljesen felújított, galériázott lakást, kb annyiért, amennyiért mi vettük. Ez innentől kezdve az igény és anyagi helyzet, és a kettő egyensúlyának kérdése.

Napirajzrajongó 2010.07.15. 01:30:25

@bogancs: jajj bocs, azóta olvastam, hogy kertes ház. Akkor duplán érvényes, amit az előbb írtam. (Kertes ház az aggloban) vs. (3 szobás lakás nagyobb társasházban + 10 nyaralás)

Ja, és Bp-en veszel lakást, nem költesz plusz havi nettó 3000-et bérletre. Így most összefoglalva nálad igény oldalon megjelent a kertes ház, és ehhez mérten egy kb 30milkás költség. Ha leadsz az igényedből, akkor ugyan nem fogsz saját füves kertben játszani a gyerekkel, de el tudsz menni nyaralni egy hétre pl. Horvátországba. Választás kérdése,

bozoa 2010.07.15. 01:57:16

Minek bérlet, ha van kocsi? Amúgy a családi adózással messzemenően egyetértek, és remélem megszavazza a kormány, ha már a második legerősebb ellenzéki párt felvetette. Sőt, vezessék be a kettőnél kevesebb gyermekesek különadóját. Az nem járja, hogy százezrek élnek úgy az országban, hogy önmegvalósítás, meg feketemunka, bele a nagy semmibe, felelősség nélküli élet... Egy nagy frászt! Gondoljunk a jövőre, ne a jelenbe gyártsunk problémákat. Mellesleg minimálbérhez közeli fizetésből kell manapság élnem, és furamód élelmesen ebből is ki lehet jönni, MERT KI KELL. Nyaralás? Barátokkal összedobva benzinre, szállásra. De a szülők meglátogatása is felér egy kisebb üdüléssel. Itt ajánlanám az oszkar.com oldalt, akinek drága a vasút vagy a busz, talán talál sofőrt/utast maga mellé.

totyatotya 2010.07.15. 03:12:07

@bozoa: különadó? dögöljön meg a szomszéd tehene is, ugye? igazi magyarként nem feljebb jutni akarsz, hanem lehúzni magadhoz aki magasabban van, nem?
Tanultál volna rendesen, nem kéne minimálbér közeli pénzből tengődnöd, és nem mondanál ekkora orbitális baromságokat sem.
családi adózás amúgy alap kéne hogy legyen.

Kasya 2010.07.15. 03:43:46

WTF?
Nehogymá' oylan drága legyen felbicajozni Visegrádra és kempngezni egy jot, megnezni a nevezetességeket stb. Csak az otthoni ebédet vidd el (hideget) és edd meg a családdal máshol. A fagyirol meg mondj le...drága mint a csuda. Csinálj otthon palacsintat, langost.
Elkéozelem magamban 2 főre:
Reggel 7kor kelunk, felmegyunk még a kánikula elott Visegrádra, majd egy szép turista pontot keresek, ami lehetoleg kihalt. A család lepakol, kajál egy jot, játszik a gyerekkel, élvezi a természetet, majd 5-6 korul, mikor a meleg kezd lemmi, irány haza. mennyit koltottem? Tea + kenyer + felvagott + zoldség (vagy ami hideget amugy is ennel otthon, meg a zsiroskenyer is jo - nekem megfelelne) és alma édességnek, vagy cseresznye vagy ami olcso.

b0lha 2010.07.15. 04:47:01

komolyan egyre jobban aggodom az emberek olvasott szoveg ertelmezesi kepessegei miatt. egyszeruen nem ertem, miert kezdtek el egybol tobben ostorozni a posztirot, mikozben mindossze TENYSZERUEN kozli, h kb mennyi penzbol, x korulmeny kozott, h es mikent lehet kijonni. nyilvan volt nemi kesernyes mellekize a posztnak, de konkret rinyalast, sirankozast en itt nem latok. annyira borzaszto, h egybol csak az attak megy, vegig se gondoljak a cikket, csak annyit lattak h kb 3kilos fizetes meg kertes haz, akkor ussuk, a kurva anyjat is...
telleg egeszen elkepeszto es egyben szomoru ami az emberi fejekben van mostanaban...

Bebes 2010.07.15. 04:47:25

Kedves Bogáncs! Nagyon sokan élünk hasonlóan. Haonlón azt értem, hogy van munkánk, van hol laknunk, nem halunk éhen, de nincs annyink, hogy mindenre fussa, amit szeretnénk... pontosabban amit méltányos igénynek tartunk.
Itt jön be az, amiről többen is írtak: valamit valamiért. Egy négyszobás lakás hitele és rezsije valóban magas, de cserébe hosszú távra rendezkedhetsz be kényelmesen. Kényelmes megoldás az eldobható pelenka is, de drága és erősen környezetterhelő: egy "zöld" erre azt mondaná, hogy pamutpelenka és mosódió (ami a popsikencéket is kiváltja), ha ezt a pénzt havonta félreteszed, máris van miből nyaralni. A kocsi fenntartása is sokba kerül, még ha nem használod is naponta munkába járásra...
Lényeg, hogy nagyon-nagyon kevesen vannak olyanok, akiknek nem kell válogatni, mert mindent megengedhetnek maguknak. A túlnyomó többség ugyanúgy "valamit valamiért" módon él, mint ti, így ha majd úgy érzitek, hogy nem élet az élet nyaralás nélkül, meg fogjátok találni a módját. (amúgy a családi adózás támogatandó, a társadalomnak eminens érdeke, hogy minél több gyerek szülessen, lehetőleg olyan családban, ahol eltartják és taníttatják őket. Készülj fel, hogy a kisgyereknél már csak az egyetemista gyerek kerül többe, akire már nincs CSP, az ingyenes felsőoktatás meg úgy kamu, ahogy van:-))

Kasya 2010.07.15. 05:40:30

Nem hiszem, hogy az olvasott szovegertesen mulna az, hogy valaki ugy gondolja, ezt a posztot egy kulturalt ember feleslegesnek latja. Mindenki beosztja a penzet...de ezt minek szamszeruen leirni? A kifejtes miatt tunik a post rinyalasnak, nem pedig azert, mert kozli, hogy nem tud elmenni nyaralni.
De hogy némi pozitiv jelzessel is szolgaljon a hsz-em, adok par tippet:
Egyhazzal felvenni a kapcsolatot, taborokat megerdeklodni és elmenni csaladostul (termeszetesen a dolgokba illo modon besegiteni) - olcso, jo lehetoseg, uj kapcsolatok, kikapcsolodas.
CSSK vagy hasonlo helyi szoc. kozponttal kapcsolatot felvenni, mivel ok is nyaraltatnak tobb fajta csoportot is. Esetleg oda is belehet kerulni, mint szegenycsalados, nagycsalados stb...

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.07.15. 05:55:37

Kedves kisgyerekesek!
A pelenkánál nagyobb átverés talán csak az ásványvíz.
Az eldobható pelenka iszonyatosan drága, borzasztóan szennyezi a környezetet és semmi szükség rá. Fel lehet nevelni a gyereket majdnem teljesen pelenka nélkül, lásd itt:www.anyasag.info/taxonomy/term/21
Kevésbé radikálisaknak pedig pár textilpelenkával. Minden korombeli és idősebb anya (50+)textilpelenkát adott a csecsemőjére, és ki is mosta őket, mégis itt vagytok.
KIDOBOTT PÉNZ!!!! Az árából nyugodtan mehetnétek nyaralni.

mrsknight 2010.07.15. 06:06:56

@rdi: Próbálj meg pihenni nyáron egy 32 °C-os, nyolcadik emeleti panellakásban. Én nem tudok.

Ulbert István [Biyadhoo] (törölt) · http://v-one.hu 2010.07.15. 06:21:44

@mrsknight: Azért ma már egy légkondi nem akkora nagy kiadás. És szükséges, hidd el.

Roy 2010.07.15. 07:11:57

Nem kell sírni amikor a bevételed több mint 300.000 Ft. Azt írod családi házban laksz. Lakj egy panelban, akkor megtudod mi a rezsi. Van aki minimálbéren van. azoknak még kajára is alig jut.
Magyarországon lehet olcsón is nyaralni, nem kell a Kanári szigetekre menni.

közlekedési bűnöző (törölt) 2010.07.15. 07:13:09

@kétség:

"Ez a sok komment csak Pestiekről szól! A lepra "vidéken" is lehet élni- negyed annyiért- és Magyarországon is sok helyen lehet nyaralni - nem csak a Balatonnál. "

Véletlenül én is középosztálybeli család fő keresője voltam 2009 novemberig. Az anyagi helyzetünk kb. úgy nézett ki, mint a posztolóé (230.000 + 90.000 + 12.000 (1 gyerek) annyi különbséggel, hogy nekem még cégautóm is volt magánhasználatra, valamint mi vidéken élünk (nyugati határszél). Tapasztalatból mondhatom, hogy lófaszt lehet negyedannyiért élni vidéken. A fenti bevételek mellett úgy tudtunk havi 80-90-et félretenni, hogy anyáméknál laktunk 5 évig, amikor is elkezdtünk építkezni, majd beköltöztünk decemberben az új házba. Ha most is a fenti összeget keresném, jó ha havi 10.000 Ft maradna félretenni. Ha....

ugyanis elveszítettem az állásomat és most bizonytalan körülmények között egy országgal arréb dolgozgatok alkalmit, amiből hol több jön be, de jellemzően inkább kevesebb, mert ritka.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.07.15. 07:23:29

Aki a pelenkások kajaigényét kevésnek érzi, annak elárulom: mi négy gyerekkel nyomjuk ugyanazt, amit a posztoló. Lakáshitellel, ami kell. Négy gyerekkel ugyanis nem fogunk albérletben élni, mert lehetetlen. Aki azt mondja, ez ma, Magyarországon megoldható, annak javaslom kipróbálásra. Kettő darab pelenkásunk van a négyből. A legkisebb többet eszik, mint a két nagy pelenkátlan. Azok jószerivel fotoszintetizálnak. :) A gyereknek nem mondod azt, hogy spórolás van fiam, csak vajas kenyér, grízes tészta jut minden napra. Naponta friss gyümölcs, zöldség az alap. Erre jön a többi. A pelenkásnak is. Négy gyerekre napi 2 l tej. Bocs, nem vacak vizezett sz@r, hanem házi, 200 Ft/liter. A vaj dettó házi, nem műanyag margarin. És mi még a pelenkásoknak, kaja MELLÉ tápszert is használunk. Volt időszak, hogy 2 nap alatt fogyott el egy dobozzal. Elárulom, egy doboz babatápszer 2000 Ft. 30 000 a havi tápszerkiadás, ami az élelmiszerszükségletüknek csupán kiegészítése. A csapvíz tudom, hogy olcsóbb, mint a ballonos, amit iszunk, de azt magam sem iszom meg, olyan pocsék, a gyerekemnek pláne nem adom.
A gyerekek ruházkodása is több, mint a felnőtteké. Csak egy példa: te felveszed a tavalyi cipődet, a gyerek nem. Te felveszed a tavalyi ruhádat, a gyerek viszont azt SEM. Ha nem olcsó vacakot akarsz venni ilyen kis gyerekeknek, akkor felnőttcipő áron FELÜL fogsz kapni. Persze lehet spórolni rajta, akkor majd az ortopédiai kezeléseken nem fogsz.
Mi ennek a bevételnek a duplájából nem jönnénk ki havonta, pedig "csak" kétszer annyi a gyerekünk. Az is igaz, hogy az iskola, az óvoda már nem piskóta kiadás, az oviban ha nem menekülsz elég gyorsan, hetente nyúlnak le néhány ezer forinttal - mert mindig kell valamire. A gyerek, ha már oviskorban van, bizony sportolni is jár. Ja, hogy egy gyerek úszása (heti 1-2 alkalom) már 10 000 Ft?

MI bírjuk. Adót messze többet fizetünk az átlagnál. Megjegyzem, hitelt is, ez a mi gondunk, saját lakást szerettünk volna 6 év lakásbérlés (akkor még két gyerekkel) után. Ha négy gyerekkel, családi adózással nem kellene SzJA-t fizetnünk, a családi költségvetésünk havi 300 000 Ft-tal (!!!) növekedne. (Adókedvezményünk NINCS, mert sokat adózunk - hehe). Valószínű, hogy akkor eljutnánk végre mi is nyaralni, hónap végén pedig nem kellene osztani-szorozni, hogy mire van, mit tegyünk át a következő hónapra.

Pedig volt mire gyereket vállalnunk, ekkora adófizetés mellett bátran el lehet hinni, nem a családi pótlékra szaporodtunk esztelenül. de ahogy növekedtek a bevételeink, a terheink is növekedtek.

Eliathen 2010.07.15. 07:26:00

Elképesztő...szociológiai kísérletnek is elmegy ez az írás. Írd ki, /ha csak nagy vonalakban is/ Internetországba, hogy 300ezer felett keresel, és rögtön torokra megy a sok irigy. Nézzetek magatokba! Szánalmas, hogy rögtön megpróbáltok belerúgni a poszt-tolóba, csak mert leírt egy rohadt számot. bogancs, remélem kitart a melód sokáig, de minimum amíg nagyobbak lesznek a babákok, és remélem nem teszi tönkre a SZÉPÚJ kormányunk a hozzád hasonló embereket...

Magg (törölt) 2010.07.15. 07:26:29

@Judge: nem nagy kiadás, mi?
Aztán a villanyszámlát ki fizeti ki?

Magg (törölt) 2010.07.15. 07:30:44

Kedves Bogáncs!
Nekem az egész havi fizetésem annyi, mint amennyit ti csak a kajára költötök.
... és mégis kifizetem a csekkjeimet, kajára is jut (nem kaviárt és homárt eszem, az igaz), sőt még pár napos nyaralásra is futja.
Tudod, itt Magyarországon is vannak ám szép helyek, ahol olcsó és teljesen normális szállást lehet találni.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.07.15. 07:32:25

@szamoca@Shaw.ca: Egyetértek. Egy konkrét példa, ahova mi szoktunk néha lemenni egy-egy hétvégére: Füred kemping és üdülőfalu, Balatonfüred, 7500 Forint per éjszaka (ebben benne van: sátorhely 2 személy + 1 autó részére, idegenforgalmi adó) a kemping területén élelmiszerbolt, nem sokkal magasabb árakkal mint egy átlagos budapesti ABC.

És ez egy jól felszerelt, magas színvonalú, gyermekbarát kemping (van egy kis homokos öböl kialakítva, ahol tudnak pancsolni egész kis gyerekek is), Balatonfüred gyönyörűen felújított vízparti sétányától 10 percre gyalog. Ennél valószínűleg vannak sokkal egyszerűbb, és olcsóbb nyaralási lehetőségek is a Balcsin. És akkor még például a Velencei- vagy a Tisza-tóról nem is beszéltünk...

közlekedési bűnöző (törölt) 2010.07.15. 07:39:08

@Cyr:

"(Adókedvezményünk NINCS, mert sokat adózunk - hehe)."

Ez ismerős nekem is. A magyar adótörvények szerint én mindig is kő gazdag voltam, mert folyton messze belelógtam a legfelső adókulcsba. Csak akkor nem tom mér okoz gondot a hónap végén egy pizzarendelés :-)

A másik: kaphattunk volna visszanemtérítendő önkormányzati támogatást a házépítéshez, de sajnos egyetlen kritériumnak nem tudtunk megfelelni: több volt az egy főre eső jövedelem 57.000 Ft-nál. Ötvenhét ezer Forintnál bazzeg.... ki a tököm az, aki ennyit keres (nem papíron) és építkezik? :-))) Vicc ez az ország....

Az irigykedőknek meg azt üzenem: 10 km-re innen körberöhögnek, ha azt mondom, hogy felelős állásban, két idegen nyelvet beszélve 900 EUR-t kerestem havonta, a mun knélküli segély az első 3 hónapban 270 EUR, majd 80 EUR.... ezeket komolyan mondom nem akarják elhinni. Na persze ott egy asztalos hazavisz havi 1700-at túlóra nélkül... közben a két ország között annyi a különbség, hogy Magyarország sokkal jobb adottságokkal rendelkezik, csak náluk 55-ben kimentek az oroszok...

2010.07.15. 07:42:11

Én rövidebben fogalmaznám meg: szar helyre születtünk... Persze, tudom lehetett volna Afrikába is.

jog-ász 2010.07.15. 07:45:32

nos azt kell mondjam igen jól élsz, mert legalább az agglomerácios lakásod törlesztését tudod fizetni és az a gondod hogy legyen családi adozás mert maradna nyaralásra. én meg azt mondom hogy az ügyfeleim több mint fele minmálbérből meg rokkantnyugdijból tengődik mondjuk max 100 ezer a havi bevétele és abbol kell gyereket eltartson, elhiheted rajta nem segit a családi adózás sem. nekem pl nem megy el havi 22 ezer a melohelyi ebédemre sem.
nem támogatom a családi adozást csak ugy hogy ha azok a gyermektelenek(bármilyen okbol) aki egyedülálloként többet meloznak-épp azért hogy idősebb korukra megteremtsék azokat a javakat amiért cserébe ellátást, gondozást kaphatnak, nos ők majd több nyugdijat is kapnak, mig te aki kapsz majd családi adokedvezményt, te számithatsz a gyerekeidre neked elég lesz kevesebb nygudij is.
aki egyedülállo ésnem lehet gyereke, az nem szorakozásbol melozik többet akár még szabadidejében is-hanem mert magára számithat és ezt anyagilag is meg kell teremtenie.
amugy már kapsz családi pótlékot és korábban is volt gyerekek után adokedvezmény, sőt plusz szabadság is jár a gyerekek után. nem tudom elfogadni ezt a siránkozást.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2010.07.15. 07:52:42

én 13 év munka utan netto 68ezret kapok...
ebbol is kiszámolhatod...

sprenczl 2010.07.15. 07:53:07

@bogancs: @Judge: "8640 Ft ból elrepülök Europán belül bárhova." 8640 Ft + reptéri illetékért. :-))
Na igen Judge, peeeersze, például: Sevilla, Reykjavik, Messina, Szentpétervér, Lisszabon. Csak hirtelen pár irány. Biztos repülsz ennyiért, muhahahhaha. Hülye.

közlekedési bűnöző (törölt) 2010.07.15. 07:54:26

@jog-ász:

"gondozást kaphatnak, nos ők majd több nyugdijat is kapnak, mig te aki kapsz majd családi adokedvezményt, te számithatsz a gyerekeidre neked elég lesz kevesebb nygudij is."

Max. 20 évig lesz még nyugdíj, egyszerűen meg fogják szüntetni, mert finanszírozhatatlan. Ebben szinte biztos vagyok.

Jocóó 2010.07.15. 07:59:03

Igen, a mi családunk is hasonló cipőben jár, mint a posztoló - a jövedelmünk mindennel együtt 250e körül van nettó egy hónapban, és hát meg lehet közelíteni onnan, hogy fú ez sokszorosa a minimálbérnek, és semmi okunk a panaszra (ezzel főleg a vidéki rokonok szoktak hozakodni) - meg meg lehet azt is nézni, hogy mi lennénk az a középosztály (végzett munka jellege és végzettség alapján), amelynek úgy kellene állnia, hogy semmiféle anyagi gondja nincsen, sőt, adott esetben jótékonykodni (!!) tud.. Legalábbis Európában ez így működik.
Azért a posztírónak tudnék spórolási tippeket adni, pl, hogy használjon mosható pelenkát, mi ezt tesszük, és havi 25e ingázási költségnél gondolkozon el rajta, hogy nem éri-e meg valami kisfogyasztású kocsival járni inkább...
Munkahelyen ne ebédeljen havi 22e ért, hanem csináljon anyu neki minden napra két szendvicset havi 2000-ért. Csak ebből - 12 x 20e= 240e már kijönne 1 hét Balaton

Jocóó 2010.07.15. 08:01:35

@jog-ász: A népességmegtartás kiemelt állami cél - ugye? Akkor nem elvárható, hogy a családokat, mint a népesség megtartásának az alapját az állam kiemelten támogassa? :)

orient 2010.07.15. 08:05:46

a rossz b a hitelnél kezdődik.

1. Legnagyobb tétel.
2. Olcsóbbé nem lett volna? Értem, ismerek sok embert aki elvan 3, neadjisten 2 szobásban is 2 gyerekkel egy, no aza hitel mondjuk nem 135, csak mondjuk 80 lenne havonta. Nem kis különbség.
3. Az agglomerációba költözés is egy kiváltság volt mindig is. Ugye tudom városban lakni gyerekkel szar, büdös, nincs kert...stb. de ennek is ára van. Bejárás, idő, bérletek, benzin...stb. Városban lehet kocsi sem kéne feltétlenül, elég lenne havibérlet mindenkinek, és akkor azt kapnád a cégedtől a bejárás támogatás helyett...stb,stb.

Lehetne sorolni. A baj, hogy amíg többeknek jól ment addig kiköltekeztek, mert azt gpndolták mindig jól fog menni. Hát nem így van sajnos. És ti még a szerencsésebbek vagytok mert bírjátok fizetni a dolgokat és nem kell eladni a házat olcsóbban a válság miatt, amiből mondjuk a bank lenyel közel mindent mert a 10M hitel most ér mondjuk 15M-t nekik. Csak nyaralás nincs. Ha mákotok van. és a fenti ígérgetésből lesz valami adócsökkentés akkor lehet jövőre nem 225 lesz a nettód hanem 300. Mondjuk ez csak akkor ha hivatalosan nyomod és nem szürkézel, mert akkor ugyan annyi marad és a céged örül csak a kevesebb adónak.

Előre röhögök már a sok nyivákoló adócsalón aki ugyan annyit fog keresni én meg 1,5x-esét egy adócsökkentéssel. Mert ugye 20 évig a rendes adózok szoptak, most itt az ideje az adócsalóknak is.

Tibike15 2010.07.15. 08:13:36

Nekem is tetszik, hogy ha valaki leírja, hogy mondjuk a család bevétele 375e, akkor rögtön megjelennek az olyanok, akik kevesebbet keresnek és itt okoskodnak, hogy mit sír a posztoló. Erre csak két dolgot lehet mondani, egy az, hogy gondolom nem véletlen, ha valaki kevesebbet keres. Azaz mindenki magának köszönheti a fizetését, ha félretesszük a korrupt elemeket a rendszerből. Szóval aki kevesebbet keres, az inkább azon gondolkodjon el, hogy miért van az, például mert nem tanult vagy például mert nem végez jó és minőségi munkát, csak a pofája nagy. Általában ezek szoktak lenni.
A második dolog, meg az, hogy még nagy fizetésből is simán lehet az, hogy a hónap végén semmi se marad és tulajdonképpen nincs semmilyen igazi luxus kiadás. A nyaralás egyébként arra van, hogy az ember feltöltődjön, pihenjen, stresszt csökkentsen és az élettani, egészségi hatásai is fontosak. Szerintem nem luxus a nyaralás, egyáltalán nem.
És akkor, hogy mondjak egy még cifrábbat, mint a posztoló, ismerek olyan embert, aki hivatalosan keres 1,2 milliót, de a három gyerek nevelése és a ház meg a lakás (hogy legyen majd hol laknia a gyereknek) elviszi a fizetését és minden hónapot nullán zárt, volt már, hogy kölcsön kért pár tízezer forintot és mindig megadta pár napon belül, amikor megkapta a fizetését. De tegyük hozzá, rendkívül stresszes munkája van, napi 10-12 órát dolgozik ilyen hajtás mellett. A sok idióta károgó minimálbéresnek csak azt lehet mondani, hogy tanuljon meg 3 nyelvet, tegyen le két egyetemi diplomát és dolgozzon keményen, alázatosan és sikeresen évekig, aztán ők is kereshetnek 10-12 év után akár 1 milliót is. Mindenki előtt nyitva a lehetőség, de pofázni könnyebb, meg leugatni azt, akinek sikerült.
Azt kéne belátni, hogy alig vannak gazdag emberek, ilyen magas elvonások mellett. Legalábbis olyanok, akik hivatalosan bejelentve dolgoznak. Sok a 375e a posztban, mihez képest ? Az elvégzett munkájához képest nevetséges.Lehet, hogy sokszor a bruttó jól hangzik, de az nettóban már alig a fele és nyugaton körberöhögik az embereket, hogy milyen keveset keresnek itt.. A sok minimálbéres befelé forduló acsargó f@sz meg tehet egy szivességet.

Jimbo75 2010.07.15. 08:14:41

Azt kell mondjam, hogy a posztoló kicsit alábecsüli anyagi helyzetét, ezzel a keresettel ma Magyarországon pont kétszer annyit keres, mint az átlag, ha hozzávesszük, hogy asszony is alsó hangon keres 100e nettót, akkor azért 325.000-ből már ki lehet jönni....
Ismerek közalkalmazott házaspárt, akik feleennyiből élnek, ugyanúgy két gyerekkel, úgyhogy erős túlzásnak érzem a rinyálást. Az, hogy devizahitele van, az saját választás, amíg kisebb volt a törlesztő, mint a forinthitelé, addig gondolom nem verte a nyálát, úgyhogy összességében qrvára nem tudom sajnálni, az ország 80%-nál, de lehet, hogy 90%-nál jobban él...

Lépes Elek 2010.07.15. 08:21:48

"Az is igaz, hogy ha nem vállaltunk volna gyereket, a párom is dolgozna és maradtunk volna a kis lakásban, akkor sokkal jobban állnánk."

Mivel ezt nagyon sokan igy gondoljak, nyugdijas korunkban sem fogunk utazgatni.

orient 2010.07.15. 08:25:14

@Tibike15: sok mindenben igazad van, sok mindenben nincs. Nyivákolásban igazad van, ha valaki szarul él akkor ő is tehet róla.

Az is nevetséges, hogy sok ember ezekből a pénzekből nem képes megélni. Nekem 4-5 éve is normális fizetésem volt, és eszem ágában sem volt szar deviza hitelt felvenni, főleg nem 10-20M összegben? Hol volt az esze az embereknek? Addig kell nyújtózkodni amíg a takaró ér. Spórolni (addig vagy szülőknél, vagy olcsó albérletben), a spórolt pénzből venni lakást hitelre, de az nem legyen több a lakás értékének 30%-nál. Min. 70% önrész és akkor az ember azért be van biztosítva.

Sosem értettem az ilyen arcokat akik 20Millákat vesznek fel lakásra. Normális? Mi van, ha kapsz egy infarktust, vagy elüt a kocsi? Esetleg lebénulsz, de nem halsz meg. Mész az utcára és kölkök is? Mindig kell legyen plan B. 10-20M hitelnél és 200 nettó fizónál nincs planB. Csak remény hogy kihúzza így a 20 év futamidőt.

Szóval a posztíró is ludas, kő keményen!

Magg (törölt) 2010.07.15. 08:27:36

@Tibike15:
"....rögtön megjelennek az olyanok, akik kevesebbet keresnek és itt okoskodnak, hogy mit sír a posztoló. Erre csak két dolgot lehet mondani, egy az, hogy gondolom nem véletlen, ha valaki kevesebbet keres. Azaz mindenki magának köszönheti a fizetését..."

Én meg azt bírom, hogy mindig megjelenik valaki ilyen demagóg dumával.
A "15" a neved végén, ugye az életkorodat jelzi?
Mert kábé pont olyan a hozzászólásod, ami egy ilyen korú kisgyerektől várható el.

Magg (törölt) 2010.07.15. 08:29:21

@orient:

"...ha valaki szarul él akkor ő is tehet róla...."

Hogyne!
Gyere például Békéscsaba és vonzáskörzetébe lakni és dolgozni, aztán nézz ki a fejedből, hogy milyen jó kis fizetéseket lehet errefelé leszakítani! :((

orient 2010.07.15. 08:31:31

@Lépes Elek: ez nem igaz. Nem ez a 2 opció van. Lehet pl. spórolni a gyerek előtt. Ha nem telik rá akkor nem 4 szobás csak 2-3 szobást venni. Mi is ragyogóan felnőttünk 68 m2-ben, 2 tesómmal, városban, kocsi nélkül. Ugye akkor már az a hitel törlesztő lehet csak fele annyi lenne, és máris máshogy nézne ki a családi költségvetés. A bankok mondjuk ettől még rohadjanak meg, de ők csak a hülye emberek, hülyeségét használták ki. Nekem is volt hitelem, de amelyik szerződésben az áll, hogy bármikor módosíthatja a bank egyoldalúan akkor nem veszel fel csillagászati összegeket, mert ki a szar tudja mennyire emelik egy nap a törlesztődet. Ésszerűen mindent lehet!

Jimbo75 2010.07.15. 08:32:07

@Tibike15:

ROTFL, 1.2M-ból nem tud kijönni? Ne vicceljünk már, hol él a Rózsadombon 200 millás villában, hogy a lakás így viszi a pénzt?
A 3 gyerek nevelésén meg mi kerül annyiba? Gondolom mind Etonba jár, aztán magas a tandíj....

kolduskiraly 2010.07.15. 08:33:37

Néhány megjegyzésem lenne a poszthoz, mielőtt mindenki vödörszám könnyezne:

Mi is négyen vagyunk a családban (férj, feleség, 2 gyerek).
Kb. nekünk is ennyi összesen a havi nettó összes, mint a posztírónak.
Másfél szobás lakásból költöztünk 3 szobásba, szintén kölcsönnel, de forint alapuval.
Nekem is elmondták, amikor a hitelt felvettem, hogy a deviza alapú hitel törlesztése változhat.
Nyilván a posztolónak is elmondták. Ez van, tudta előre, hogy emelkedhet a törlesztés.
A forint alapú nem emelkedik, fix a törlesztés teljes futamidőre.

Tibike15 2010.07.15. 08:37:19

@Magg: A 15 a fiam életkora :)
Ezt kifetjhetnéd, hogy ebben mi a demagóg, hogy aki keveset keres, az elsősorban magában keresse a hibát, például mert nincs tudása, iskolája (nem ugyanaz, de van ahol az iskolai papír is számít), nyelvtudás, de olyanok is vannak, akik ócska munkát végeznek, lusták és nagy ívben lesz@rják a munkájukat és a munkahelyüket.
A megfigyelésem az, hogy tipikusan ezek az emberek lesznek flusztráltak és persze mindenki hibás, csak ők nem, amiért nem keresnek 1 milliót havonta és nem ők a vezérigazgatók.
Normális világban ez ugye úgy működik, hogy először bizonyít a dolgozó, bizonyítja az alkalmasságát és az elkötelezettségét a vállalat iránt és akkor a vállalat felkarolja és komolyabb munkákat is rábíz az említett dolgozóra.
Sokan ezt a sorrendet nem értik meg, azt gondolják, hogy az ő keményebb munkájuk csak akkor lehetséges, ha előbb több fizetést kapnak. Aztán flusztráltak lesznek, mert nincs a világon olyan hülye vállalat, aki puszira fizetést emel, bízva abban, hogy akkor majd jobban dolgoznak az emberei. Nevetséges és az a primitív, aki nem látja be a helyes sorrendet, hogy a nagyobb fizetésekhez a komoly munkán keresztül vezet az út, beleértve először is a tanulást magát is.

orient 2010.07.15. 08:38:25

@Magg: minden városban van munka, ha tanulsz. Sok ismerősöm van vidéken én is vidéki vagyok, bár Pesten élek most. Hidd el meg lehet csinálni, ha kevesebbet keresel mint itt Pesten, az ingatlanok is olcsóbbak, és minden más. Itt nem kapsz 10Milla alatt lakást, vidéken azért már van ennél sokkal kevesebbért is. Minden viszonyítás kérdése. Rokonaim akik keményen dolgoznak megélnek vidéken is rendesen, többnek kocsija is van, nekem pl. nincs, de nincs is szükségem rá. És igen oda lehet figyelni ki mire hogyan költ. Van ismerős aki burkoló, nyelvtudás nélkül és vállalkozó. Első melóit olyan ügyesen, és lelkiismeretesen csinálta, keményen dolgozva, hogy azóta is a híre viszi. Annyi munkája van és olyan pénzekért, hogy fingani sincs ideje. Jobban él mint én a diplomámmal, de keményen is dolgozik, és számlát is ad. Mindenki megtalálja a számítását, kemény munka nélkül azonban nincs eredmény.

hornyuszi 2010.07.15. 08:43:02

Teljesen átélem a posztoló helyzetét, annál is inkább, mivel szinte teljesen ugyanebben a helyzetben vagyunk. Különbség: a nettóm 200e, a törlesztőnk 95e, én kaját viszek a munkahelyemre, viszont Liberót használunk :) , és nincs (kizárólag elvi okokból) tévénk. Az biztos, hogy művészet ma Mo.-n ennyi pénzből középosztálybeli szintet tartani (színház, mozi, könyv, újság, állatkert, bábszínház, múzeum, stb...) Két reagálás a hozzászólásokhoz: 1. ha Siófokra mész, és ha mást nem is, csak veszel egy fagyit mindenkinek, és ez rögtön +1000 Ft. A 35e-hez képest nyilván ez is tétel. 2. vidéken biztosan olcsóbb az élet (bár Ny-Mo esetében vannak kétségeim), viszont nem is keresnek az emberek annyit, mint Bp.-en. Ha valami spécibb foglalkozásod van, nem könnyű munkát találni. Összegzés: nehéz, nem kicsit, nagyon, DE mi semmit nem bántunk meg (gyerekek, hitel, Bp.-re költözés), és mindent megint ugyanígy csinálnánk. Én azzal nyugtatom / hitegetem magam, hogy majd 2 fizetéssel könnyebb lesz, csak addig húzzuk ki valahogy.

orient 2010.07.15. 08:44:18

@kolduskiraly: és valószínűleg a felvett összeg sem volt közel akkora mert 3 szoba a 4 helyett. Gondolom nem haltok bele a 3 szobába. Igen, így is lehet csinálni ahogy te. Ez az értelmesebb, csak kevesebb van belőled és több aki vett ilyen olyan villákat. Volt kollégám elment más céghez, 1,5 milla havonta. Azonnal hitel fel, 60m2-ből ki, 100m2-be, 1 gyerekkel. Jól élünk. Válság alatt már küldte a CV-t keressek neki meló mert kirúgták és nincs semmi pénze törleszteni. A 60m2-n volt hitele, mondjuk 15ezer havonta, ugye ha maradt volna ott akkor munka nélkül is ki lehetne húzni a félretett pénzből amíg nincs új meló. Tényleg kéne itthon minden felnőttnek valami alapfokú: "hogyan manageljem a rohadt fizetésem" tanfolyam.

dsteel 2010.07.15. 08:46:12

Nem osztom az észt, csak leirom, h így csinálom:
mindenhova bringázom, a gyereket így viszem bölcsibe, a párom viszi a másikat oviba. TV-t nem nézünk, csak netünk van, onnan töltök le bármilyen filmet, azokat nézzük, jobb mint a TV. Mindkettőnknek munkahelyi mobilja van, sokat olvasunk. Szelektívbe viszünk mindent, amit csak lehet, így a szomszédékkal, akik 5-en vannak (mi meg ugye 4-en) 1 db kis kukát töltünk meg egy 7en (feleződik a költség) minden fogyasztómnál kikapcsol6ó konnektor van, csak akkor mosok, mosogatok, ha minden tele van, rengeteget olvasunk, 3 havonta (!) tankolok, vízzel takarékoskodok (gyerekek után fürdök), otthon főzünk, a kaját viszem (bringával :)) a munkahelyemre, tehát nincs drága étterem-ebédlő költség, a takarékos kombicirkómmal éppen olyanra fűtöm csak a szobát, hogy pulóverben ne fázzak (20-21 fok), nyáron okosan szellőztetünk, klíma nincs. komolyan mondom: semmiben sem szenvedünk hiányt, mert azzal, amit itt leírtam, a posztolóhoz képest sztem havi 100-zal beljebb vagyok... mondom, nem ítélkezem, csak mi így csináljuk. Kiszámoltam, havi max 200-ból élünk 4-en, és igen, jobban keresünk, jóval többet költhetnék és mégse... És igen, megyünk nyaralni ☺ RENGETEG mindenen lehet ám spórolni...

kisa 2010.07.15. 08:48:12

@Tibike15: "frusztrált"
Amúgy elég sok diplomás, nyelveket beszélő munkanélküli van.
"Normális világban ez ugye úgy működik, hogy először bizonyít a dolgozó, bizonyítja az alkalmasságát és az elkötelezettségét a vállalat iránt és akkor a vállalat felkarolja és komolyabb munkákat is rábíz az említett dolgozóra." Asszem, abban megegyezhetünk, hogy ma Magyarországon nem normális világ van, tehát ez a dolog se így működik. Ahogy sok más se, és hiába keresi valaki magában a hibát, abból esetleg okulhat, de nincs módja korrigálni, ha megtalálta. Ráadásul a posztoló éppenhogy nem panaszkodik, csak tényszerűen közöl dolgokat. Mivel azon már nem tud változtatni, hogy mekkora adeviza-törlesztője, kénytelen más spórolási megoldásokat keresni. Azzal, hogy nem kellett volna felvenni, nincs előrébb, valszeg ő is bánja már utólag; megélnie viszont most kell. És voltak itt tanácsok számára. Ha azoknak a felét megfogadja, már spórolt.
Ennyi és nem több a sztori.

plephyl 2010.07.15. 08:53:06

@KárászAti: Magyarország a világ gazdagabb harmadához tartozik, szóval összességében szerencsés anyagi szempontból az, aki Mo-ra születik.
Csak olyanok vagyunk, hogy mindig Ausztria lebeg szemünk előtt, pedig a másik oldlaon ott van Ukrajna is...

zassz 2010.07.15. 08:57:18

A pénzt most kissé félretéve: tele az ország jobbnál jobb helyekkel, akciós üdülésekkel, egy nap a neten és találsz árban megfelelőt. Mondom mindezt úgy, hogy szerencsére olyan helyen dolgozunk mind a ketten a feleségemmel, hogy némileg többet hozunk haza. Annak ellenére, hogy tölthetnénk a karácsonyokat Kubában, a nyarat mondjuk Cipruson, rendszeresen csavargunk a két kicsi gyerekkel országon belül. A falusi túrizmus pl, már aki szereti a zaj-rohanás-stressz kombó után a nyugalmat, igencsak jó tud lenni. Nagyobb gyerekkel ha a vizet szereted, pl nyékládházi bányatavak. Ivóvíz minőség, bár a hely igazán nomád, kell egy kocsi ahhoz, hogy boltba jár kajáért, de azt a tábortüzeden tudod elkészíteni, a sört meghűti a tó, stb. Vagy Tiszatúra, ahol csak az odaút, meg a kenubérlet a költség, mert enni otthon is eszel, és még sorolhatnám. Kezdő korunkban, amikor még a posztoló jövedelmi viszonyait is bőven alulról szemléltük, hát ilyeneket nyaraltunk. Most, hogy anyagilag jóval jobb a helyzet, ami 10 év kemény melóval beállított vállalkozás után jött össze, elmegyünk külhonba is 2 hét tenger, vagy hasonlók, de az előbb leírt dolgokat sem hagyjuk ki, csak azért, mert flancosabbra is futja. Végül, hogy mást ne mondjak a városban és a város körül is számos olyan felfedeznivaló akad, ami mellett hétköznap elszaladunk azzal, hogy egyszer majd megnézzük, hát akkor most itt az ideje. Agglomerációban, saját teraszon pedg este el lehet borozgatni anyamadárral, legfeljebb nem hallod a tenger csobogását, majd csak jövőre. Fel a fejjel, csak nézz kicsit körül:)

Tibike15 2010.07.15. 08:57:23

@Jimbo75: 1,2 millából marad a fele, majd egyszer megkérdezem, hogy mennyi pontosan. Amúgy nem kértem soha, hogy számoljon el a pénzzel, de tény és látom, hogy nem élnek luxusban, nincs minden szobában plazma, semmi, minden átlagos. Igaz fenn kell tartania egy plusz pesti lakást a két egyetemista gyereknek, gondolom a két gyerek kapásból havi 100-150e. plusz van 40 millás devizahitel a házra meg a lakásra együtt. Volt már, hogy kölcsön kért pár napra 20e forintot kajára. Biztos lehetne olcsóbban is élni, nem tudom, van 8ft-os tescos zsemle egy kis vajjal elég olcsó, de azt egy aki akarja. Nekem sokkal kevesebb a pénzem, de hitelem is, szóval én köszönöm kijövök, de ettől még nem mondom azt, hogy rohadt burzsuj, aki nem jön ki magasabb fizetésből Főleg azért nem mert nincs meg az a tudásom, ami a barátomnak és nem is vállaltam volna soha azt a rengeteg munkát és stresszt, amivel ilyen magas pozícióba lehet jutni.
Ez nihil ország, csak viszonyitásul, holland ismerős srác, aki nincs még 30 éves sem, most vett lakást 85 millióért magyar pénzben Brüsszelben. Hitelből, termszetesen. Sima beosztott, szellemi munkás és nem jelent neki gondot fizetni.

orient 2010.07.15. 09:02:50

@Tibike15: holland ismerős csaj. Rotterdam-ban. Szellemi foglalkozású, irodában. Nem magyar! 60m2 albérlet. Nem tud venni lakást, se saját se hitelből. Egész életét albérletben tölti le, ha nem lesz a férjének, vagy ha ketten nem fektetnek be. Most egyedül van. Neki gondot jelentene fizetni. Minden viszonyítás kérdése. Utálom az ilyen ott bezzeg nyugaton minden van. 4 szintes házat vesz a takarítónő és Mercedesszel jár.

Claritas 2010.07.15. 09:05:40

a lakásod rezsije tutira 35 ezer? 2 kisgyerek mellett ez minimum furcsa, lehet az akármilyen energiatakarékos ház. ( én is "energiatakarékos " házban lakom )
más: képes vagy elkölteni egy csomó pénzt kacat kajákra, miközben a feleséged otthon van? mi pl. szendvicset viszünk, és minden nap van otthon meleg vacsora, pedig nem vagyok GYESen,GYEDen, munkanélkülin,stb. amellett,hogy költségkímélőbb megoldás, mindenki jobban is szereti az otthoni ételeket.

dsteel 2010.07.15. 09:09:44

@Claritas: ugyanezt mondom én is: otthon főzés + igen, lehet, nekem max 30E a rezsim a 80 nm-es sorházi lakásomban: rengeteget számít, h jobbról balról fűtenek. a vízfogyim pl. pár m3 két havonta, és ez a csatornadíjat is csökkenti... nincs telefon, tv költség, ez is tuti legalább egy tízes, ha nem több...

Katczinsky 2010.07.15. 09:17:42

Hát igen. Akkor elmondom, hogy egy barátom nyaralót akart bérelni, olyanokat nézett ahol van medence, jacuzzi stb. NINCS SZABAD! Szeptemberig ki van adva mind! Akkor most ez , hogy van?

Füredi 2.0 (törölt) 2010.07.15. 09:26:29

A posztolóval nagyjából azonos középosztályú kétgyermekes család vagyunk, annyi a különbség, hogy a feleségem már dolgozik. Észrevételek:

- Sokan leírták már itt, én is ehhez csatlakozom, az elmúlt évek hitel politikája miatt indokolatlanul sokan laknak indokolatlanul nagy lakásban. Szerintem pedig a lakásra nem kell annyit költeni, mi egy igen jó, kényelmes panelban lakunk, hitelre, a havi törlesztő 75 000 forint, és ez hat év változatlan, mivel mi - ellentétben az ország jelentős részével - egy 20 éves hitelnél meglepő módon a hosszú távra gondolkodást, és a forinthitelt választottuk - jó pár ismerősünk röhögött rajtunk. Annak idején, mivel nálunk a nyaralás és az utazás preferencia volt, szándékosan nem mentünk drágább lakásba, ott úgyis csak alszunk, nyáron, meg ugye nyaralunk... Csak a két hitel közötti különbségből éves szinten kijön négyszemélyre 10 napra egy allinclusive négycsillagos Szicília...

- Kaja költség iszonyatosan sok, tessék arra odafigyelni, azon rengeteget lehet spórolni, ráadásul a spórolás bármilyen meglepő az egészségesebb irányba viszi a dolgot. Hat évig vittem naponta ebédet otthonról, asszony által készített krumplistészta/rakottkrumpli/pörköltnokedli savanyúsággal, ha kiszámolod 100-200 forint...

FGSuperman 2010.07.15. 09:36:16

@Decsibácsi: pont fordítva
amit veszel az a kibaszott pénz
arról nem is beszélve, hogy egy kisgyerek esetében mondjuk a duplo-legót kikukázod két év múlva

más kérdés, hogy a nyaralást meg még nem fogja fel
de később az fog többet érni szerintem

PointeDuLac (törölt) 2010.07.15. 09:45:01

Nyaralni pont nem mész.DE MEGVAN MINDENED EMBER!!!! nehogy már leálljunk téged sajnálni basszus!tudsz róla,hány embernek dőlt be a hitele?nincs miből enniük,nemhogy netet meg kábeltvt meg kocsit fenntartani!tudod te,mekkora luxusban élsz????ha valaki gyereket vállal,azzal azt is vállalja,h a nyaralása árát pelenkára költi!!gondolkozz már egy kicsit,mielőtt ilyeneket leírsz!

FGSuperman 2010.07.15. 09:45:32

@bozoa: szép dolog a családi adózás
de inkább oda kéne lejutni, hogy aki gyereket vállal az megtehesse mindenféle spekuláció nélkül
azért az is vicc, hogy ha valaki nem teheti meg, azt hogy családja-gyereke legyen, de legalább még keveset is keres - az szopjon

ergo neki aztán a büdös korva életben nem lesz lehetősége ezekre a dolgokra, mert egy nő sem fog ránézni, nemhogy családot alapítani vele

most az így jó lenne?

keji 2010.07.15. 09:55:50

Érdekes módon ebben az országban nagyon sok a hasonló sors. A poszt alá az én nevemet is be lehetne írni.
Én "csak" felújításra vettem fel hitelt, mert jött a gyerek, most meg jön a második.
Törlesztőm a fele a posztolónak, de így is 20-al nőtt az árfolyam miatt (kb. 30%). Gazdasági végzettségem van, így kalkulálgattam és próbáltam annyi pénzt felvenni ami még nem vág földhöz. De reálisan senki sem számolhatott ekkora elmozdulással, mivel 180-150 között mozgott a árfolyam a válság előtt 2-3 évvel, vagyis ezzel lehetett kalkulálni.

Mosható pelenkáról annyi, hogy egy új szett a neten 70e (régi sem nekünk sem ismerősőknek nincs), mosáshoz: víz+áram, szvsz nem jössz ki olcsóbban, és a környezetet sem szennyezed vele kevésbé.

Kaja: Nálunk asszonyka két naponta főz és azt viszem be. A melegétel jegyet elfogadják bizonyos boltokban is, egyszerre levásárolod ott, és kész.

Végezetül annyit, hogy azért nem tudunk előrébb jutni, mert a "középosztály" nem tud rendesen fogyasztani, mivel a hitele mellett már nem jut miből. A cégek meg azért nem tudnak több fizetést adni, mert a mesterséges (hiteles) fogysztás is visszaesett és csak vegetálnak a piacon. Ez van.

t0thl 2010.07.15. 10:03:35

És szerintetek az oké, hogy a banki szférában dolgozók viszik haza a milliókat, amúgy meg ha mindenki ki akarná venni a pénzét, bizony bedőlne mind ? Sokat keresnek csak azért, mert náluk találkozik az a sok pénz ? :)
A jelenlegi válságban játszott szerepüket nem is említve.
Szóval inkább nyaraljon az, aki tulajdonképpen nem kéne, hogy ennyit keressen, hiszen akárhogy is vesszük, diplomák ide, vagy oda, de nem érdeli meg... ?
A kukás aki most is ebben a melegben dolgozik mint a gép, meg max a sarki hörpiig jut el minden nap 3 nagyfröccsre ? :)

ugyanugyan 2010.07.15. 10:07:51

ohh, van itt választási lehetőség klikk ide gd.is/KAfX

Maestro 2010.07.15. 10:32:06

@KaPé: ott a kockázat hogy jön a főbérlő hogy heló nekem kell a kégli te meg mehetsz el innét. na akkor mi a fasz van?

FGSuperman 2010.07.15. 10:45:11

@Cyr: hát a házi, 200 Ft/liter - olcsóbb, mint a legtöbb bolti tej:-)
a tápszer persze érdekes kérdés - én nem voltam ilyenekkel tömve, de gondolom a hasonló korúak sem és megvagyok elég jó köszönöm, bezzeg a nálam 5-10 évvel fiatalabbak közt mennyi a csoffadék - öröm nézni - bár nem állítom, hogy ők tápszerezettek

Yasashi Tanuki 2010.07.15. 10:48:05

Szerintem nyilvánvalóan a lakáshitel okozza a lukat a családi költségvetésben. A postoló nem írja ugyan, hogy hány év van még hátra, de ha 10+ akkor lehet, hogy el kellene gondolkodni rajta, hogy érdemes-e a gyerekekkel együtt töltött legszebb éveket feláldozni egy jövőbeni tehermentes lakás kedvéért?
70+ ezer forintért már budai kerületekben is lehet egész jó lakásokat bérelni. Ha a lakás kiadható és kitermeli a törlesztőt akkor ez is lehet egy opció, de ha nem adható ki ennyiért akkor szvsz nincs értelme tovább fizetni.
A közös élményeket nem lehet megvenni később!

keji 2010.07.15. 10:48:14

Azt elfelejtettem leírni, hogy havi 1500 a hitel biztosításom, ami fél évig fizet helyettem, és 2900 a kirúgásim ami 10 hónapig fizet 120-at, ha gáz lenne.

Tegye fel a kezét akinek van ilyesmi.

k.

keji 2010.07.15. 10:53:34

@Yasashi Tanuki: van értelme tovább fizetni, mert aki 160-on vette fel a hitelét, az most , ha végtörleszteni akarna, csúnyán magasabb összeget perkálna a banknak, mint amennyit pár éve felvett.

FGSuperman 2010.07.15. 10:53:55

@orient: "Előre röhögök már a sok nyivákoló adócsalón aki ugyan annyit fog keresni én meg 1,5x-esét egy adócsökkentéssel. Mert ugye 20 évig a rendes adózok szoptak, most itt az ideje az adócsalóknak is. "

sajnos szerintem lesz abból még sírás is, mert te lehet jobban jársz (bár nem tudom mennyit keresel, nem is lényeg), de az ország jórésze nem fog jobban járni maximum párszáz forinttal fog többet keresni:
- egy minmálbér felett nem sokkal kereső ember,
- de legalább a minimálbéres is meg lesz adóztatva
namost ezekből van a legtöbb sajnos az országban

szerinted mi lesz amikor feltűnik az ország vezetésének, hogy még kevesebb adó folyik be?
majd visszaállítják a régit gyanítom

Ulbert István [Biyadhoo] (törölt) · http://v-one.hu 2010.07.15. 10:55:12

@Magg: wazz nekünk két klíma van. Háló + nappali. 12000 a villanyszámla. Ennyit megér h tudok aludni, és nem a 40 fokban forgolódok.

FGSuperman 2010.07.15. 10:58:53

@Tibike15: "Szóval aki kevesebbet keres, az inkább azon gondolkodjon el, hogy miért van az, például mert nem tanult vagy például mert nem végez jó és minőségi munkát, csak a pofája nagy. Általában ezek szoktak lenni."
- ja persze, nézd meg, hogy mennyit keres valaki egy németországi szupermarketben pénztárosként és mennyit itt - itt biztos sötét mindenki, mint a föld, persze
hülye

be kéne vezetni azt, hogy mindenki 150e nettót keres (amíg talpra nem áll az ország - közel Ausztra szintre), akinek nem tetszik mehet is a phaszba - akkor végre mindenki tényleg azt csinálhatná amit szeretne és nem kéne magolni és tanulni ha teszem fel csak kukásautót akar vezetni

honnan tudod, hogy sok-e vagy kevés-e a 375 az elvégzett munkájához képest?

Ulbert István [Biyadhoo] (törölt) · http://v-one.hu 2010.07.15. 10:59:09

@Füredi 2.0: Szted 2 felnőtt és 1 gyereknek mi az indokolatlanul nagy? Mellesleg a panel a világ legdrágább lakása.

FGSuperman 2010.07.15. 11:07:23

@Tibike15: ha nem 15 éves lennél akkor tudhatnád: frusztráltak

gondolom lehet azért is frusztráltnak lenni 1000 más dolog miatt is
normális fizetést kéne adni az embereknek és akkor nem lenne ebből gond - nem mindenki akar vezető lenni, nem mindenkinek a munkájához van szükség 3 nyelvvizsgára, de ettől még kaphatnának esetleg fizetést is - gombok helyett

FGSuperman 2010.07.15. 11:22:25

@Tibike15: "Ez nihil ország, csak viszonyitásul, holland ismerős srác, aki nincs még 30 éves sem, most vett lakást 85 millióért magyar pénzben Brüsszelben. Hitelből, termszetesen. Sima beosztott, szellemi munkás és nem jelent neki gondot fizetni."

már Hollandia sem elég jó - onnan is menekülni kell:-)

FGSuperman 2010.07.15. 11:25:05

@Katczinsky: elmondom
ilyen a magyar - nyáron 1 hét a jakuzzis házban, party-fotók ezerrel, képek iwiw-re, fuck-book-ra
aztán a hét letelte után vissza a nihilbe, a zuhanytálcás 20 négyzetméteres pusztulatba:-)

Ulbert István [Biyadhoo] (törölt) · http://v-one.hu 2010.07.15. 11:49:21

@FGSuperman: Nem kéne általánosítani. Én spec nem nyaralok MO-on. Egyszerűen nem jön be, és a tengerpart olcsóbb mint a Balaton.

orient 2010.07.15. 14:00:22

@FGSuperman: aki minimálbéren van, vagy a felett valamivel, az mind kap zsebbe, szürkén -feketén...stb. Na ezt kell beszüntetni. Kapjon megemelt bért és csak ami marad belőle, abból éljen meg. Feketézés nélkül.

Tök mindegy mennyi a fizetésem de le sem szarom a minimálbéreseket és a csórókat. Nem azért mert nincs szociális érzékem, hanem mert én befizettem már nemtom én hány milliót 15 év alatt a nagy kasszábba, hogy neki legyen ellátása, rendőrsége és mások. El lehet menni a francba a sajnálkozással. Nagyon jól tudom hogyan mennek a dolgok itthon és te is tudod csak játszod a hülyét ezzel a sajnáljuk az alacsony béreseket dumát.

Számtalan helyet és információt tudok csak 1pl. amin nem fogsz meglepődni. Haver nyomdában dolgozik és mikor felvették mondták: Minimálbér, és zsebbe x ezer forint. Ő mondta nem mert adózni akar becsületesen és nyugdíjat meg hasonlók. Mivel elég nagy tapasztalata van és jó szakember kapott 200 bruttót így + bérlet ...stb. Van még pár szakember mellette ugyan abban pozicóban, persze mind a minimálbéres megoldást választotta és mind hazaviszi a 200-250-t NETTÓBAN az ilyen "zsebrepacsikból", adózás nélkül persze. Enyhén a véleményem erről, hogy a k**** anyjukat és ezért tartunk itt. A társadalom jelentős része miatt vagyunk itt és képzeld nem sajnálom, hogy ő nem fog jól járni, az új adózással.

Yasashi Tanuki 2010.07.15. 14:21:10

@bogancs: "Ismerek egy olyan szobafestő-tapétázót, aki dolgozik egy cégnél, a szabadsága idejére pedig privát munkákat vállal.Ő is max. álmodozik a nyaralásról, és valószínűleg a pénzben sem dúskál.. "

Tavaly próbáltuk a kétszoba folyosót tapétáztatni. A profik kb. 250 ezer munkadíjat kértek volna a max 1 hetes munkáért, természetesen számla nélkül. Szvsz ez már megközelíti a Nyugat - Európai átlagot.

FGSuperman 2010.07.15. 14:32:00

@orient: te valamit félreértesz
ne járjon jól aki feketézik - én speciel lámpavasra lógatnám az összeset, max. csak pármillióan maradunk az országban:-(

tudod "csóró" az is aki önkormányzatnál bérszámfejt és 30 év munkaviszony után kap 72 ezer forintot hivatalosan - és ott nincs más, csak ez

a rendszernek úgy kellene müködnie, hogy akinek több van, az többet tesz bele - persze lehetne azt is csinálni, hogy mindenki 1 forintot adózik és utána fizet mindenért, mint a vadállat (sorszámhúzás önkormáynzatnál mondjuk 5ezer forint, rendőrségen ügyintézés 8ezer, stb, szépen minden piaci alapon) - és ezek mellett nem lenne világítás este a közterületeken, nem épülnének új utak, stb

szép dolog leszarni ám a minimálbéreseket, csak aztán majd lesz csodálkozás amikor borul a bili és felkoncolják a magadfajtát

orient 2010.07.15. 14:41:07

@FGSuperman: engem nem olyan könnyű felkoncolni :))) Nem vagyok én úri gyerek. Csak arra akartam rávílágítani, hogyan él az ország nagy része. Sok ismerősöm dolgozik közszférában is, szarul keresnek valóban de senki sem kap 72 ezer forintot. Egy alacsony adóval mindenki jobban jár, ők is. H esetleg ha a cég sokat spórol azon hogy kevesebb adót fizet akkor mindenkinek emelhet valamennyit. Nyílván aki nagyon szarul kap többet, akinek magasabb annak kevesebbet vagy semmit, mert az már eleve jól járt az adózással. Egy becsületes, magánvállalkozó így csinálná, és még neki is sok maradna meg így is mivel sokkal kevesebb adót fizet be. Csak hát becsület , meg vállalkozó, olyan mint Fekete Pákó és a szorzótábla.

FGSuperman 2010.07.15. 15:55:10

@orient: nekem speciel van olyan közszférás ismerősöm aki ennyit keres
igen jobban jár az alacsony adóval, de igazán az jár jól aki eddig is sokat kereset, mert annak még több marad meg, viszont az államkasszába még kevesebb jut

a becsületes vállalkozókről meg ugye te is írtál - ennyit erről

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.15. 21:41:31

@Eliathen: "Elképesztő...szociológiai kísérletnek is elmegy ez az írás. Írd ki, /ha csak nagy vonalakban is/ Internetországba, hogy 300ezer felett keresel, és rögtön torokra megy a sok irigy."

Igen, tényleg érdekesek a reakciók. Persze ha valaki ennél kevesebből kénytelen élni, annak tényleg furcsa lehet, hogy másvalakinek a többől nem jut mindenre. Nekem is fura lenne, ha valaki arról írna, hogy mondjuk havi 500ezerből nem telik mindenre. Én meg csak hitetlenkednék, hiszen elképzelem, hogy ha a jelenlegi fizumhoz hozzácsapnának még 125ezret, az milyen király lenne, és milyen gazdag lennék... És akkor még ott van a diákok hozzászólásai, akik néhány 10-20ezerből gazdálkodnak egy hónapban. Persze ők nem vezetnek teljes háztartást, úgyhogy még annyira nem tudják, hogy miről van szó.

@miriamele: "Fel lehet nevelni a gyereket majdnem teljesen pelenka nélkül..."
Hát aki meg tudja oldani, hogy pelenka nélkül neveli a gyerekeit, annak én nagyon gratulálok és nagyon csodálom. Ez, hogy régen is így volt, ez még oké, de hát régen mosógép, meg hűtő sem volt.. Szóval továbbra is azt mondom, hogy ezen szerintem nem nagyon lehet spórolni.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.07.15. 21:54:48

@FGSuperman: Igen, mi is tápszer nélkül nőttünk fel, itatták velünk a feles meg a negyedes tejet. Aztán néhányan allergiásak lettünk, a többiek nem nem. Nekünk gyerekkorunkban már akár fél-egy évesen nyomták a szánkba az epret. Aztán akinek pechje volt, az a második próbálkozásnál befulladt, és egy életre búcsút inthetett ennek a gyümölcsnek. És még sorolhatnám. :) De nem vagyok abban a helyzetben sajnos, hogy előre tudjam, az én gyerekeim közül kerül-e ki az a néhány, akinek az életét lehet eltolni elővigyázatlansággal.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.15. 22:01:47

@Claritas: "a lakásod rezsije tutira 35 ezer? 2 kisgyerek mellett ez minimum furcsa, lehet az akármilyen energiatakarékos ház. "

Igen. Kb a következő tételek vannak: Villany: 7, gáz átalány: 16 (télen kb. 20 fokot tartunk), víz+csatorna:8, kuka: 1, lakásbiztosítás: 3

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.15. 22:11:01

@PointeDuLac: "Nyaralni pont nem mész.DE MEGVAN MINDENED EMBER!!!! nehogy már leálljunk téged sajnálni basszus!tudsz róla,hány embernek dőlt be a hitele?nincs miből enniük,nemhogy netet meg kábeltvt meg kocsit fenntartani!tudod te,mekkora luxusban élsz????ha valaki gyereket vállal,azzal azt is vállalja,h a nyaralása árát pelenkára költi!!gondolkozz már egy kicsit,mielőtt ilyeneket leírsz! "

Az ember már csak ilyen. Ha egy igényét kielégítette, azonnal lép helyére egy magasabb igény. Ha meg lejjebb csúszik az életszínvonal, akkor meg már milyen jónak látja azt a korábbi állapotot, amit anno megélve kicsit hiányosnak látott. Persze lehet, hogy nem mindenki ilyen, de azért szerintem a nagy többség igen.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.15. 22:34:03

@t0thl: "És szerintetek az oké, hogy a banki szférában dolgozók viszik haza a milliókat, amúgy meg ha mindenki ki akarná venni a pénzét, bizony bedőlne mind ?"

"A" is igaz, "B" is igaz, nincs összefüggés. A banki alkalmazottak nem a Te pénzedet viszik haza fizetésként.

Ez egy kicsit OFF téma, ne is menjünk itt nagyon bele, de:
Gondolj bele: Ha mindenki ki akarná venni a pénzét, persze, hogy bedőlne a bank. De ha ezzel egyidejűleg vesszük a másik szélső esetet és visszakérné hirtelen mindenkitől a kiadott hiteleket, akkor bizony ki tudná fizetni minden betétesét. Erről szól a bank. A betétesek pénzét nem a trezorban őrizgeti, és még kamatot is fizet rá, hanem kihitelezi a betéti kamatnál nagyobb kamatra. A kamatkülönbözetből telik a milliós fizetésekre és még sok minden másra is..

A gond abból származik (a jelenlegi válság is így indult), hogy a bankok felelőtlenül hiteleznek/tek olyanoknak a betéteseik pénzéből, akik nem tudták azt visszafizetni. Ilyenkor tényleg ugrik a betétesek pénze, hacsak nem jön a bankmentő csomag.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.15. 22:35:55

@k_archie: "ohh, van itt választási lehetőség klikk ide gd.is/KAfX"

Kicsit gyanúsnak tűnik nekem ez a link. Inkább nem klikkelek. :-))

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.15. 22:43:34

@orient: "Sosem értettem az ilyen arcokat akik 20Millákat vesznek fel lakásra. Normális? Mi van, ha kapsz egy infarktust, vagy elüt a kocsi? Esetleg lebénulsz, de nem halsz meg. Mész az utcára és kölkök is? Mindig kell legyen plan B. 10-20M hitelnél és 200 nettó fizónál nincs planB. Csak remény hogy kihúzza így a 20 év futamidőt."

Sok igazság van abban, amit írsz a biztonságról, de:
Azért nem lehet úgy leélni az életet, hogy a végén azt lehessen mondani, hogy ezt is túléltük! Nyilván ésszerű kockázatokat lehet, és szerintem kell is vállalni, mert különben sok dologról lemarad az ember, amit pedig megtehetett volna.

orient 2010.07.16. 09:57:31

@bogancs: szerintem az említett példa és hitel nagysága, egy átlag vagy akár az feletti fizetéssel is nem ésszerű kockázat. Szerinted mondjuk más országban egy 800 eurós nettó fizetésre felvenne valaki hitelt aminek a törlesztője mondjuk 500 euró? Nem kicsit aránytalan dolog? Tudod miről beszéltünk nem rég egy ismerőssel. Van egy ország (lényegtelen hol) ahol az adó 5%. Ha 1000 eurót keresel, akkor 950 megy a számládra. Jól hangzik mi? Nincs TB, nyugdíj semmi. Magyarúl ha történik veled valami akkor neked kell fizetni a műtétet, öreg korrra pedig elég félretett pénzednek kell legyen mert nincs állami alap. Szerinted egy ilyen helyzetben milyen lenne Magyarországon az élet? Mindenki 300 m2-s házban lakna, BMW-vel járna, de 65 felett mindenki éhen halna, ha lebetegedne akkor beledöglene egy vakbélgyulladásba mert azt sem tudnák fizetni. Ez a magyar mentalitás.

HA! lesz adócsökkentés és valakinek felmegy a bére 300 nettóra-200ról, 90% azonnal felvesz majd hitelt lakásra , kocsira hogy a törlesztő legyen min. 200-250 havonta.

Nem kell extra dolog történjen az életben, az infarktus példa túlzó volt. Elég csak szimplán ha kirúgnak és nem találsz munkát hosszabb ideig. Ezért ez elég könnyen előfordul manapság, ez nem ésszerű kockázat, hanem KOMOLY FELELŐTLENSÉG sok felnőtt magyar részéről!

FGSuperman 2010.07.16. 11:25:28

@Cyr: persze
a tápszernek nincs mellékhatása
végülis biztos azért akkora némelyik kisgyerek mint egy viziló
vagy nézzük már meg mennyi az alergiás+nyavalyás közülük

nem biztos, hogy minden szempont a tápszer felé billenti a mérleg nyelvét

FGSuperman 2010.07.16. 11:31:36

@bogancs: "Ez egy kicsit OFF téma, ne is menjünk itt nagyon bele, de:
Gondolj bele: Ha mindenki ki akarná venni a pénzét, persze, hogy bedőlne a bank. De ha ezzel egyidejűleg vesszük a másik szélső esetet és visszakérné hirtelen mindenkitől a kiadott hiteleket, akkor bizony ki tudná fizetni minden betétesét. Erről szól a bank. A betétesek pénzét nem a trezorban őrizgeti, és még kamatot is fizet rá, hanem kihitelezi a betéti kamatnál nagyobb kamatra. A kamatkülönbözetből telik a milliós fizetésekre és még sok minden másra is..

A gond abból származik (a jelenlegi válság is így indult), hogy a bankok felelőtlenül hiteleznek/tek olyanoknak a betéteseik pénzéből, akik nem tudták azt visszafizetni. Ilyenkor tényleg ugrik a betétesek pénze, hacsak nem jön a bankmentő csomag. "

hogy egy nagy klasszikust idézzek: "hát egy lószart mama":-)

a bankok kihelyeznek olyan befektetésekbe is pénzeket amiket közel sem tudnak visszahúzni egyik napról a másikra - ergo ha mindenki visszafizetné is a hiteleit, akkor sem feltétlenül tudná kifizetni az összes betétest

a bankmentő csomagról meg annyit, hogy a bank is csak egy vállalkozás, ha rosszul, felelőtlenül helyez ki hitelt és bebukik akkor nem mentegetni kéne, hanem bezárni a phaszba - és akkor egyzser talán eljutnánk oda, hogy nem ész nélkül - phasz nélkül hitelezgetnének minden fele, illetve aki nincs olyan helyzetben, hogy egy hitelt görgessen az nem kapna, ergo nem is bukna bele sem ő, sem a bank - mert ugye a bedölt banki hiteleket és a mentőcsomagot is a többi ember fizeti meg

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.07.16. 12:04:33

@FGSuperman: Nem azt mondom, hogy nincs mellékhatás. Ma már mindennek van. (Az anyatejnek is, amennyiben nem táplálkozol tudatosan - hehe, mi az a tudatos?). A vizilóság nem a tápszertől van egyébként. Gyorsétterem, édesség, cukrozott üdítő, szülői példa. Ennyi. A gyerekeink tápszert kaptak, elég sokáig. Igen messze vannak a vizilótól. Sőt. Mondjuk az is igaz, hogy az életben nem adtunk nekik cukrozott leveket inni, vagy garmadával az édességet.

Kislányomnak (most volt elsős) van egy osztálytársa. Szeptemberben átlagos, csinos kislány volt. Egész évben azt láttam, hogy ha vitték haza a suliból, az automatánál MINDIG beköszönt a cukros lötyi meg az édesség. Év végén a kislány már határozottan és szánalmasan kövér volt. Gondolom, otthon is rátunkolt. Na, ez sem a tápszer.

Allergiát okoznak a műanyag, felturbózott élelmiszerek is, valamint a túl korán való hozzátáplálás, illetve egyes ételek túl korán történő kipróbáltatása. A gyerek emésztőrendszere egész egyszerűen bizonyos kor alatt még éretlen azoknak a cuccoknak a feldolgozásához, amit mi magunkba tömünk.

FGSuperman 2010.07.16. 14:00:24

@Cyr:
nem szabad túlzásba vinni a szemétevést az biztos:-)

közlekedési bűnöző (törölt) 2010.07.16. 19:08:58

@Yasashi Tanuki: "

"Tavaly próbáltuk a kétszoba folyosót tapétáztatni. A profik kb. 250 ezer munkadíjat kértek volna a max 1 hetes munkáért, természetesen számla nélkül. Szvsz ez már megközelíti a Nyugat - Európai átlagot. "

Haveeeer, de kurvára el vagy tévedve ... :-))))
Ismerek jópár építőiparban dolgozót, akik Ausztriában nyomják. Ácsnál pl. a minimum nettó 15 EUR-os órabér , amit a vállalkozó fizet neki. Ez ugye nem óradíj, de azért számolj csak ezzel, mert mondjuk maszekolnak. Két ember neki áll a festésnek és 10 órás munkanappal számolva naponta kifizetsz 300 EUR-t nekik feketén. Az ugye 1500 egy hétre. Az meg kurvára messze van a 250.000 Ft-tól. És ez csak a maszekba', okosba' - ha hivatalosan fizeted, simán a duplája...

I. P. S. 2010.07.16. 22:14:35

Nagyon jó poszt, sokáig gondolkodtam rajta.

Fordítsuk meg a kérdést: vajon gazdagnak mondható-e az a család, akik az elmúlt években háromszor is voltak külföldön nyaralni? Nyilván lehet, hogy fapadossal vagy busszal utaztatok, meg rokonoknál szálltatok meg, ma már vannak ilyenek, de az első válaszom az lenne: igen, biztosan.

Szóval mi az, hogy gazdag? Nálunk Magyarországon nem alakult ki a gazdagság kultúrája. Aki "gazdag", az sem tehet meg mindent, rengeteg család szegényedett már el, csak mert a családfő nem volt tisztában ezzel. Ha tisztességes kereseted van is, attól még nagyon óvatosan kell belemenni bármilyen hitelbe, mert ugyanúgy bukhatsz rajta, mint akárki más. Ti most buktatok, amiért devizában vettetek fel hitelt. De ettől még a te pénzed nem lett kevesebb, csak másra költöd.

És ne feledkezzünk meg az A-hitelről. Nem tudom, más országokban van-e ilyen, de az biztos, hogy nem kell azon gondolkoznotok, hogy hogyan jöjjetek ki nullára, mert a számlán átmehettek jó pár ezer forintig mínuszba is. Fel a fejjel, Visegrád még simán belefér.

Az a havi 225-ös fizu több, mint amennyit az én szüleim bármikor is kerestek vagy keresni fognak. Több, mint amennyiből az ország nagy része gazdálkodik. Az egy főre eső jövedelmetek, ha jól számolom, majdnem százezer forint, ezzel nem kaptok az égvilágon semmiféle rászorultsági támogatást sem, pedig a magyar rendszer elég tágra szabott. Akár tetszik, akár nem, ti bizony a mai magyar viszonyok között egy abszolút középosztálybeli, viszonylag jómódú családnak számítotok, akikről senki nem fogja elhinni vagy feltételezni, hogy megélhetési problémáitok vannak. Persze nem vagytok gazdagok, de a mostani problémád kizárólag a bankhitel miatt van.

Ha már lenne saját lakásotok, akkor ugrásszerűen megnőne a jövedelmetek, és ha véget ér a törlesztés, akkor meg is nő. Azaz, mivel a jövőben várhatóan nem fogsz ennél sokkal rosszabbul keresni, x év múlva, amikor véget ér a részletfizetés, és a feleséged is visszaáll a munkába, akkor olyan magas fizetésed lesz, amit józan ésszel már el se lehet költeni. Persze akkor sem lesztek annyira gazdagok, hogy ne kelljen számolgatni, de simán bele fog férni egy újabb nyaralás a Dolomitokba. És ennél többet ebben az országban nem nagyon lehet elérni. Talán nem is kell.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.07.17. 22:41:21

"Azaz, mivel a jövőben várhatóan nem fogsz ennél sokkal rosszabbul keresni, x év múlva, amikor véget ér a részletfizetés, és a feleséged is visszaáll a munkába, akkor olyan magas fizetésed lesz, amit józan ésszel már el se lehet költeni. "

Tehát ezzel garantálod, hogy soha többé nem fordulhat elő olyan, hogy a jövedelme nagy hirtelen 40-50%-kal csökken? Szerintem az elmúlt két év tükrében ezt kicsit óvatosabban kellene kijelenteni.
Mire lejár a lakáshitele, nem fog ugrásszerűen megnőni a jövedelme. Egyrészt a gyerekekre is többet kell tölteni, másrészt pedig az élet nem lesz egyre olcsóbb. Végül pedig a slusszpoén: mire lejár a hitel, nyugdíjas lesz. Hö-hö.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.07.17. 22:45:15

@közlekedési bűnöző: No. Akkor most már tudom, mennyit spóroltunk meg azzal az elmúlt heti lakásátalakítás során, hogy magunk festettünk-mázoltunk-tapétáztunk, és még a kőművesmunkából is kivettük a részünket. Mellesleg még szebben is dolgoztunk, mint jónéhány itthoni "szakember". Ausztriában persze nem tudom, milyen a munkamorál...

I. P. S. 2010.07.19. 22:08:26

@Cyr: "Tehát ezzel garantálod, hogy soha többé nem fordulhat elő olyan, hogy a jövedelme nagy hirtelen 40-50%-kal csökken?"

Nem én garantálom, ő vállalta a kockázatot, amikor hitelt vett fel. Mert ha máshogy nem lehet, akkor az ember nagyon bevállalós.

"Mire lejár a lakáshitele, nem fog ugrásszerűen megnőni a jövedelme. "
De, az a pénz, amit eddig havonta befizetett, azután már megmarad.

"Végül pedig a slusszpoén: mire lejár a hitel, nyugdíjas lesz."
Jelenleg a nyugdíjkorhatár 65 év, és emelkedik. Valszeg lesz az 70 is. Most 30 éves. Havi 90 ezer volt a rendes törlesztőrészlet. Ezek szerint 40 év*12 hó*90 ezer Ft=43 millió Ft hitelt vett fel? Bátor ember. Vagy csak ötven lesz, mire lejár.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.07.20. 09:20:23

@I. P. S.: "jelenleg a nyugdíjkorhatár 65 év, és emelkedik. Valszeg lesz az 70 is. Most 30 éves. Havi 90 ezer volt a rendes törlesztőrészlet. Ezek szerint 40 év*12 hó*90 ezer Ft=43 millió Ft hitelt vett fel? Bátor ember. Vagy csak ötven lesz, mire lejár."

Nem 43 milliót vett fel. Annyit fizet vissza. Iszonyat nagy különbség. Én pl 16 milliót vettem fel. Ha nem romlik tovább a forint (kétlem), a futamidő végére kb 58 milliót fizetek vissza. 2004 óta összesen kb 8 milliót sikerült visszafizetni (életbiztosítással kombinált lakáshitel). A törzstőke tartozásunk jelen pillanatban 20 millió. Bátrak vagyunk, vagy csak a bankok mohók?

Egyébként hiába emelkedik a nyugdíjkorhatár, ha nem lesz munkahely. Ez esetében csak annyit jelent, hogy segélyt kap nyugdíj helyett az utolsó években.

"Nem én garantálom, ő vállalta a kockázatot, amikor hitelt vett fel."

Pedig te írtad: "mivel a jövőben várhatóan nem fogsz ennél sokkal rosszabbul keresni,"

"De, az a pénz, amit eddig havonta befizetett, azután már megmarad. "

ha: ugyanannyi marad a jövedelme és
ha nem lesz addigra újabb hitele azért, hogy talpon maradjon. Egy dolog biztos. Az általad emlegetett "józan ésszel el sem költhető" magas jövedelemtől akár lesz hitele, akár nem, olyan rohadt messze fog állni, hogy azt elképzelni sem tudod. Havi 90ezer Ft többlet ugyanis ahhoz képest, hogy hó végén számolgatni kell a "filléreket" a tejre-kenyérre, csupán arra elég, hogy normális, emberhez méltó életet éljen. A házassági évfordulón elmenjenek étterembe. Az asszony elmehessen fodrászhoz, kozmetikushoz mondjuk másfél-kéthavonta. És ESETLEG évente egy hétre nyaralni is menjenek valami olcsó helyre. A születendő unokáknak pl. meg tudják venni a gyerekeiknek segítve mondjuk a kiságyat, vagy a hordozót. Ez luxus? Nem hinném...

FGSuperman 2010.07.20. 11:34:32

@Cyr: vazzeg ezt ti jól meggondoltátok?
hogy lehet ennyi pénzt visszafizetni - ezt még a gyerekeid is fizetni fogják
ha 6 év alatt fizettél vissza 8-at, akkor még 50 van hátra és az ezzel az ütemmel még kb 36-38 év

hát vazzeg

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.07.20. 13:12:53

@FGSuperman: Még 28 év. Ellenben ha nem tettem volna, akkor bérelt lakásban nevelnék most négy gyereket, ahonnan bármikor mondhatják, hogy na, akkor 2 hónap múlva léc. Miközben alsó hangon havi 100-120 ezret fizetnék a tulajdonosnak, ám bejelentett lakcímem nem lenne se nekem, se a gyerekeimnek. Aztán amikor eljő a nyugdíj (hehehe), és már laktam minden kerületben, elgondolkozhatok azon, hogy hova is menjek a fasza kis úgysemlesz nyugdíjamból: a híd alá, vagy az egyik gyerekem dettó bérelt lakásába.

Megjegyzem, nem ez az übergáz, hanem az, hogy az elmúlt hat év során csak SZJA-ba fizettünk több, mint 20 milliót az állam bácsinak. Négy gyerekkel. Adókedvezmény nulla. Bocs. Tudod, ha adót csalnék, mint jópáran ebben az országban, akkor én is itt értetlenkednék, hogy hogy a francba lehetett ennyi hitelt felvenni, mert kifizettem volna zsebből, vigyorogva a keccómat. Hát, így.

Szóval, jól meggondoltuk, vazze, ha így kérdezed.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.07.20. 13:25:04

@FGSuperman: Az ütem pedig rosszul van számolva. Ugyanis az, hogy "csak" 8-at fizettem eddig, az annak köszönhető, hogy az első néhány évben nem volt annyira magas a törlesztő. Amikor felvettük a hitelt, abban a pillanatban még arról volt szó, hogy a futamidő végéig kb 40 millát kell visszafizetnünk.
Egyébként még egy dolog miatt van rosszul számolva. Beleugrottunk egy olyan konstrukcióba (akkor MÉG ésszerűnek tűnt), hogy a törzstőkét biztosításba fizessük, amit a futamidő végén egyösszegben fizet ki a biztosító a banknak. Ott is gyűlik a pénzünk, a törzstőke tartozás eltelt időszakkal arányos összege megvan, csak éppen nem hozzáférhető és nem előtörleszthető. Tehát, ha így számolom, akkor az eddigi 8 milla visszafizetés mondjuk 10 körül van.

I. P. S. 2010.07.20. 14:47:45

@Cyr: "Havi 90ezer Ft többlet ugyanis ahhoz képest, hogy hó végén számolgatni kell a "filléreket" a tejre-kenyérre, csupán arra elég, hogy normális, emberhez méltó életet éljen. A házassági évfordulón elmenjenek étterembe. Az asszony elmehessen fodrászhoz, kozmetikushoz mondjuk másfél-kéthavonta. És ESETLEG évente egy hétre nyaralni is menjenek valami olcsó helyre. A születendő unokáknak pl. meg tudják venni a gyerekeiknek segítve mondjuk a kiságyat, vagy a hordozót. Ez luxus? Nem hinném... "

Az "emberhez méltó életkörülmények" jelenleg nem részei sem az Emberi Jogok Nyilatkozatának, sem a magyar alkotmánynak. Jelképes, de sokatmondó.

Kicsit offtopic, de tényleg kriminális ez a lakáshelyzet. A rádióban pont tegnap elemezték, hogy a lakásbérletek nagy része azért illegális, mert legálisan sokkal többe kerülnének. Nem az adó miatt, hanem a házat felépíteni kerül olyan elképesztően sokba (anyag+munkadíj+rengeteg banki hitelkamat azon is), hogy csak magas bérleti díjjal éri meg kiadni. Akkor meg már, ha a bérleti díj vetekszik a hitelkamattal, tényleg a leglogikusabb döntés az, amit te is teszel.

Tehát ez esetben nem az adótörvények rosszak, egyszerűen csak elmaradottak vagyunk. Nem pörög a gazdaság, nem kapunk olcsón hitelt, ezért nincs olcsó bérlet se, és szív mindenki. Évtizedek óta, évtizedeken át.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.20. 21:23:39

@Cyr: "Én pl 16 milliót vettem fel. Ha nem romlik tovább a forint (kétlem), a futamidő végére kb 58 milliót fizetek vissza."

Ez a kamtos kamat esete. Ha Te beteszel a bankban 1 millió Ft-ot, és lekötöd kamatos kamatra, mondjuk 5%-on, akkor 30 év múlva több mint 4 milliót kapsz vissza.

Szóval soknak tűnik a hitelre fizetett kamat, de azért a 30 év is hosszú idő ám.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.07.20. 22:01:54

@bogancs: Tudom, hogy hosszú az a 30 év. Belefér az is, hogy végül ne 58, hanem csak 48 milla legyen a számla vége, de a jelen trendeket nézve akár a 80-100 millió is esélyes lehet.

FGSuperman 2010.07.21. 13:44:00

@Cyr: értem én vazzeg
bankokat meg kéne rendszabályozni, mert ez így nem kóser
államilag kéne szabályozni a kamatok mértékét - és amelyik banknak ez nem tetszik mehet is
bár ez sosem lesz

FGSuperman 2010.07.21. 13:47:37

@I. P. S.: "lakásbérletek nagy része azért illegális, mert legálisan sokkal többe kerülnének. Nem az adó miatt, hanem a házat felépíteni kerül olyan elképesztően sokba"

azért érzed azt, hogy ez bullshit
ha valakinek van egy lakása és kiadja adózzon a bevétele után
nem nagyon hiszem, hogy magánszemélyek lakás-kiadás céllal építenének kecót maguknak
és ugye a lakástulaj adja ki a lakást

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.07.21. 17:39:41

@FGSuperman: A gond ezzel az adózással az, hogy a forrásadó a bérlővel van megfizettetve. Na most, ha én bérlő vagyok és van két választási lehetőségem:
1. 100 000 a bérleti díj feketén és nem vagyok bejelentve
2. 120 000 a bérleti díj amiről számlát kapok (elszámolni ugyan nem tudom, mert magánszemély vagyok) és nem vagyok bejelentve

akkor melyiket választom?

Egyébként rengeteg magánszemély vásárolt lakáskiadás céljára lakást.

orient 2010.07.21. 18:30:31

@FGSuperman: azé' akarják megadóztatni őket amiből nem lesz semmi. Szaladtak rögtön az óvóbácsihoz IMF és árulkodnak micsoda galádságot akarnak. Bezzeg ejurópába és az ucsába nincs ekkora adó! Csak ott nem is volt akkora legális rablás a bankok részéről mint nálunk az egyoldalú aránytalan szerződésmódosításokkal és egyéb trükkökkel. Aránytalanul szívattak, aránytalanul is fizessenek magasabb adót. Igazságos.

I. P. S. 2010.07.21. 18:59:12

@FGSuperman: "azért érzed azt, hogy ez bullshit
ha valakinek van egy lakása és kiadja adózzon a bevétele után"

Félreérted. Ha már megvan a lakás, vagy készen vásárolták, akkor egészen más tészta kiadni, de hosszú távon így elfogynak a bérletek. Építeni kéne. És pont azt mondják, hogy építeni drága.

@Cyr:

"nem nagyon hiszem, hogy magánszemélyek lakás-kiadás céllal építenének kecót maguknak"

Hát pont ez a baj. Mondjuk magánszemély alatt itt értsd a milliárdosokat, de a lényeg az, hogy még ők is csak akkor tudnak megbízhatóan üzemeltetni bérházakat, ha irtó magas bérleti díjat követelnek meg. Ha a normál albérleti díjakat kérik (ami szintén elég magas), akkor nagy eséllyel buknak, és a nullszaldó is csak szerencsés esetben jön össze. Ez nem vonzza a befektetőket.

@Cyr: "120 000 a bérleti díj amiről számlát kapok (elszámolni ugyan nem tudom, mert magánszemély vagyok) és nem vagyok bejelentve"

Ez a bejelentés ilyen komoly ügy? Azt hittem, rutinmunka, leírod, hova akarod, és kész is. Mi abban az üzlet a tulajnak, hogy nem vagy bejelentve?

@orient: "Bezzeg ejurópába és az ucsába nincs ekkora adó! Csak ott nem is volt akkora legális rablás a bankok részéről mint nálunk az egyoldalú aránytalan szerződésmódosításokkal és egyéb trükkökkel."

Persze, a posztszocialista Magyarországon trükkösebbek a bankok, mint Anglia és Amerika több száz éves történelmében. A közgazdászok meg idejárnak tanulmányozni az OTP-t, mi?

orient 2010.07.21. 19:08:00

@I. P. S.: "Persze, a posztszocialista Magyarországon trükkösebbek a bankok, mint Anglia és Amerika több száz éves történelmében. A közgazdászok meg idejárnak tanulmányozni az OTP-t, mi? "

Igen valahogy így. Azért érdekes, hogy itt nagyon jól átvészelték a bankok a nagy bankválságot, szuper profitokkal és nyereségekkel máshol meg vagy sorba mentek csődbe, vagy óriási állami pénzeket kaptak, hogy ne menjenek csődbe.

Aszzem járhatnának ide tanulni, hogy nyúzzák le a népet és szedjék le őket az utolsó forintokig. Pl. a Lehmann Bros. lehetne az első aki jöhetett volna, biztos jobban állnának most.

És komolyra fordítva a szót, nem trükkösebbek a bankok itt, csak többet megengedhetnek maguknak, mert itt nincs történelem, csak 1 szar rendszerváltás volt 20 éve és itt mindent lehetett amit a nagy fejlett nyugaton nem. Angliában és az USA-ban kemény szabályok vannak amit nem lehet áthágni egykönnyen, de itthon lazán meg lehet lépni. Na most akkor gondold végig még1x a mondandódat mielőtt fikázol.

orient 2010.07.21. 19:16:22

@I. P. S.: SUM: a bankok mindenhol trükkösek, csak nem mindenhol tehetik meg, hogy trükkösek legyenek. Itt a gulyás kapitalizmusban virágzik a trükközésük, igazi kapitalizmusban határai vannak.

I. P. S. 2010.07.21. 20:02:03

@orient: "Azért érdekes, hogy itt nagyon jól átvészelték a bankok a nagy bankválságot, szuper profitokkal és nyereségekkel máshol meg vagy sorba mentek csődbe, vagy óriási állami pénzeket kaptak, hogy ne menjenek csődbe."

Magyarországon is kaptak állami pénzeket. Amúgy meg nálunk azért nem mentek tömegesen csődbe, mert nálunk a bankok kis, pici leányvállalatai vannak. Azok csak akkor mennek csődbe, ha az anyaszervezetnek kampec. Azok a bankok, amik csődbe mentek, vagy az amerikai belső piac bankjai voltak (amolyan "kis" takarékpénztárak), vagy pedig a gazdaságilag legfejlettebb régiókban ruháztak be (a Lehman is). Ezeket a helyeket érintette legelőször a válság, míg a mi piacunk eleve nem túl fontos egy nemzetközi bank számára, ha itt évszázados nyeresége van is, az még nem elég a teljes csőd elkerülésére.

"Aszzem járhatnának ide tanulni, hogy nyúzzák le a népet és szedjék le őket az utolsó forintokig."

A kulcs éppen ez, hogy NEM járnak ide. Ha valóban úgy lenne, ahogy mondtad, akkor már régen erről beszélnének, de nem teszik. Nem vagyunk mi olyan érdekesek, mint hisszük.

"itt mindent lehetett amit a nagy fejlett nyugaton nem"

Abszolút nem vitatom, hogy a magyar törvények sokszor ostobák. Pont a minap derült ki, hogy az alanyi jogon járó segélyeket nem kötelező átvenni, amitől a fejét fogja az ember. De ezeket visszamenőlegesen nem lehet javítani. MOST hozzon a kormány rendes törvényeket, azután majd nem lesz a bankoknak "kiemelkedő hasznuk", csak a tisztes. Visszamenőleges hasznot viszont nem lehet egy ideiglenes adóval elvenni, az a pénz már régen nincs itt.

A bankadóval több probléma is van. Az egyik az, hogy ez csak látszólag érinti a bankokat, valójában ez egy rejtett megszorítás.
- Fiúk, kéne kétszáz milliárd, de ha most adót emelünk, veszítünk a népszerűségből.
- Akkor vessünk ki adót a bankokra, főnök, azok valamilyen formában úgyis áthárítják a lakosságra, de legalább azokat fogják szidni, nem minket. Plusz a papírmunka se minket terhel.

Az is bevett módszer volt valaha, hogy az adószedés jogát konkrétan eladják valakinek, aki egy összegben előteremti azt, és azután többet ver ki a tömegből. Ez ugyanaz, csak burkoltabban.

A másik probléma az, hogy a bankadóhoz kicsik vagyunk. Ha nemzetközileg már létezne, ha a régióban már létezne, akkor nem lenne rossz, de ha csak Magyarország vezeti be, közel és távol senki, akkor egyszerűen csak kivonulnak, vagy árakat emelnek, a pénzügyi kockázatra hivatkozva, hiszen "nyilvánvalóan nem stabil az az állam, ami egyensúlyához ilyen speciális adónemeket igényel". És egyelőre úgy tűnik, ez a helyzet. Máshol is cikkeznek, meg ilyesmi, de egyedül nálunk van konkrét politikai akarat mögötte.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.21. 20:55:09

Egy nagy előnye azért van (többek között) egy családi háznak: Csumára lehet tekerni a hangerőt! :-)))

Ez is valami a sok szívás mellett a hiteltörlesztés miatt.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.07.21. 20:59:39

@I. P. S.: "Ez a bejelentés ilyen komoly ügy? Azt hittem, rutinmunka, leírod, hova akarod, és kész is. Mi abban az üzlet a tulajnak, hogy nem vagy bejelentve?"

Úgy gondolja, akkor nem tud kirakni. Ennyi. Más érve nincs.
A gyerekemiet viszont esetleg emiatt nem veszik fel az amúgy is zsúfolt oviba, iskolába és még sorolhatnám.
Nálunk, ha nem vagy kerületi lakos, akkor iszonyat a parkolás. Márpedig ha nem jelentenek be, akkor bizony nem vagy kerületi lakos, a lakásbérlet mellé még a gatyádat kifizetheted arra is, hogy a bérelt lakásod előtt parkolj.

Egyébként FGSuperman írta ezt: "nem nagyon hiszem, hogy magánszemélyek lakás-kiadás céllal építenének kecót maguknak" , én az ellenkezőjét, de midegy is. :)

Egy valamit azonban nem értek. Mi az, hogy NEM ÉRI MEG? Nagypapámék annak idején bérelt lakásba költöztek fiatal házasként. A tulajdonosé volt az egész ház, benne vagy 25 lakás, amit kiadott. Nem irdatlan összegért, mégis megérte neki. Aztán a ház az önkormányzaté lett, aki hagyta lerohadni, majd eladogatta a lakásokat fillérekért a bérlőknek.

A probléma nem azzal van, hogy most már drágán lehet csak építeni. Azzal, hogy amikor eltapsolták az önkormányzati bérlakásokat, akkor fel sem merült az okosokban, hogy vajon hol fogja kezdeni az életét a következő nemzedék? A következő nemzedék, jelentem, éppen eladósodott devizahitelben. És kerek szemmel nézik az elődöket, akik megfizethető bérlakásban kezdve az életüket, majd azokat fillérekért megvéve azt mondják nekik nagy bölcsen: fiam, csak nem eladósodni. Lám-lám, én egész életemben tartottam ehhez magam...

orient 2010.07.22. 09:45:38

@I. P. S.: tudsz te ha akarsz :)))

Egyetértek sok mindenben, és főleg azzal, hogy a Zorbánék megszorítani nem akarnak nyilvánosan, de mégis.

Amivel nem értek egyet az az hogy a bankok jelentősen rá tudják terhelni a népre ezt. Hiteleket törlesztőket, egyéb díjakat nem lehet az egekig húzni, Hiteleket lehet drágítani valóban. Amit megtehetnek, hogy kivonulnak, valószínűleg ki is fog néhány. Nem tartom akkora gáznak. Mikor külföldi barátaim jönnek ide látogatóba mindig meg vannak őrülve, hogy itt mennyi bank van, minden sarkon bankfiók. Az országhoz képest túl sok a bank. Ha 1-2 elmegy a maradék jobban jár mert ugye néhány konkurenciával kevesebb lesz, így több nyereséget termelhetnek. Lesz miből plusz adót fizessen. Az adó mértéke azonban valóban kicsit túlzó. Max. 100-150 milliárd kéne legyen. Azt még kinyögnék valahogy és az is max. 2 évig.

Magyarországon egyedül az OTP és FHB kapott állami pénzt senki más. Ők is visszafizették már, annyira nem mehet rosszul nekik. Igaz külföldi anyabankokat az adott kormányuk támogatta de akkor sem voltak itt bajban, talán globálisan igen. Magyarországon sajnos annyi bőrt húztak le a népről amennyit tudtak. Magamon tapasztaltam, a 2x törlesztőrészlet és ahogy a CHF visszament 180 körülire, még mindig 2x annyit fizettem érdekes mi? Hova lett a 210-180 Ft árfolyam-különbözet? Csaknem benyeli a bank ilyen olyan díjakra hivatkozva? Szerencsére kisebb hitelem volt vissza is fizettem a francba, most ZÉRÓ hitelem van, de én szerencsésebb vagyok, és 50 m2 ben lakom, nem vágytam palotára.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.07.24. 09:27:59

@orient: A hozzászólásoddal nagy vonalakban egyetértek, (a bankadó mértékmeghatározását kivéve), kár hogy az utolsó mondatodból süt a demagógia. Én például nagy hitellel rendelkezem, sajnos nem tudtam visszafizetni a francba. Az is igaz, hogy akár hiszed, akár nem, 62 nm-es palotában ücsörgök 4 gyerekkel. Mint ahogy még rohadt sok, szerinted "nagyra vágyó" honfitársad.

orient 2010.07.26. 16:48:38

@Cyr: 64 m2 nem nagyravágyás, nem erről beszéltem. Sokan nem 64 m2 ben laknak hanem 80-90 ben és az sem mindegy hol. Lehet 64m2-t venni egy normális környéken normális összegért és lehet, szuper helyen 2x annyiért. Addig kell nyújtózkodni amíg a takaró ér. Hitelt felvenni az ingatlan 50% vagy több százalékára nem szabad. De sajnos a nagy törlesztőkért másokat hibáztatni szintén demagógia. Mindenki magának vette, fel és a bankok azokat szopatják akik engedik. Nem szabad megadni az esélyt senkinek, főleg nem egy banknak, hogy olyan helyzetbe kerüljön amivel vissza lehet élni.

Ismétlem 62 m2 nem nagyravágyás, viszont csak akkor ha megengedheted magadnak. ha nem és túl nagy hitelt vettél fel, akkor meg nem ér mást hibáztatni. Ezt lehetett tudni, hogy nagy szar lesz itt ezekből a hitelekből pár év alatt.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.07.27. 09:45:02

@orient: Normális környéken vettünk lakást, ennek megfelelően - szerintem - akkoriban igen magas áron. Hogy mégis, miért pont itt és nem egy (akár lepukkantabb) környéken?
Ó, rengeteg magyarázat adódik ám:

1. Munkahely kb negyed óra
2. A gyerekek és a mi kialakult baráti társaságunk is évek óta ezen a környéken van, ergo, ha kell nagyhirtelen, akkor a segítség is, ami állatira nem mindegy a hétköznapokban. (szülőkre nem igazán számíthatunk)
3. Ovi, iskola dettó
4. Ha távolabb megyünk, jó néhány helyre csak a BKV vagy az autós közlekedés megoldható napi bevásárlás stb szinten is. Jelenleg gyalog érünk el bármit percek alatt orvostól az ovi-suli-gyerekfoglalkozások-bevásárlásig. BKV sok gyerekkel nem alternatíva. Az autó természetesen igen, csakhogy akkor ugye kell vennünk még egy autót (6 vagy 7 üléseset), aminek a fenntartása nem kispálya, nagyjából annyira emeli a törlesztő összegét, mint ahol most vagyunk.

Igen, 50%-nál többet vettünk fel hitelben, mégsem hinném, hogy hamut kellene ezért hintenünk a fejünkre. Ugyanis ha arra várunk, hogy összegyűljön albérletben (az utolsó években 120e/hó + rezsi), gyereknevelés mellett, szülői háttér nélkül 7-8 millió + a felújításra költött 5 millió, akkor a büdös életben nem lesz saját lakásunk. Ekkora sem. Félszocpolt nem kaptunk, akkoriban két gyerekre, használt lakásra nem járt. Szocpol ugyan járt volna, de egy új építésű annyival drágább lett volna, hogy szocpol ide vagy oda, még több hitelt kellett volna rá felvennünk. Pedig akkoriban vettük fel a hitelt (2004), amikor bizony alaposan megnézték a hitelképességet.

Lehet, hogy sok okos van most, aki pontosan tudta, hogy EUR a következő 10-15 évben nem lesz, akkoriban minden szakember 3-4 évet jósolt neki. Mi elhittük. Szeretném, ha elő lehetne kotorni abból az időszakból olyan nyilatkozatot, ami hozzáférhető volt, és ami kimondta volna akkor, 2004-ben, hogy baj lesz a devizahitelekből. 3-4 éve nyilván mindenki tudta, akinek volt rá füle, csakhogy mi már akkor benne voltunk. A CHF árfolyamalakulása 2000-2004 között kb. 178-158 Ft között mozgott. Utánanéztünk, kalkuláltuk. Nem örököltünk, nem is fogunk. Saját erő minden az égadta világon, amit eddig fel tudunk mutatni. Lehet, hogy irdatlan hitel kifelé a látszat, mi mégis büszkék vagyunk rá. Nem hiszem, hogy túl sok család csinálná végig utánunk 4 gyerekkel. Akkor is, ha valóban nagyra vágytunk, és élhető, általunk kedvelt és ismert környéken szerettük volna tudni a családunkat. Ott, ahol egyébként 6 évig lakást is béreltünk.

orient 2010.07.28. 11:58:34

@Cyr: Akkor kitartást. Ha rendes, hivatalos jövedelemmel rendelkezel, reménykedj benne, hogy lesz egy komolyabb adócsökkentés, családi kedvezménnyel (4 gyerekre), és problémáid megoldva. Nekem nincs gyerekem, de ha így alakulna a rendszer akkor mi is befektetnénk jó párba az biztos. Amíg a fizetésem fel megy az államnak addig nem vállalunk gyereket sajnos, mert nem fér bele. Hitelt nem veszek fel az életben az biztos. De akik gyereket vállaltak, le a kalappal és remélem jobban alakulnak majd nektek is, FŐLEG nektek, nem a segélyen élőknek.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.07.28. 23:12:58

@orient: Most néztem, a családi adó kalkulátor szerint kb 180 ezerrel maradna több a zsebünkben havonta. Tudnánk hova tenni, az bizonyos, de túl szép ez így...

orient 2010.07.29. 10:02:53

@Cyr: Hol van ilyen kalkulátor? El tudnád küldeni a linket? Ez gondolom az 1kulcsos szisztéma szerint számol. Az engem is kőkeményen érintene azért.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.07.29. 19:51:09

@orient:
csaladiadozas.hu/node/1961
Felső jobb sarok. Mondjuk kicsit még hibás, tekintve, hogy nekünk jelen pillanatban is számol családi adókedvezményt, pedig sajnos nem jár.

kisbanyek 2013.11.04. 20:53:30

Én jobban preferálom a hazai desztinációkat, mert olcsóbbak és számomra élménydúsabbak is, mint a külföldi helyek. Most voltunk nemrégiben a karosi Arthoteltben, résztvettünk az egyik programon (www.arthotel.hu/art-blog/csaladi-furdozes-a-test-es-a-lelek-egeszsegeert-a-magyar-furdokultura-napja-alkalmabol/) és annyira nagyszerű volt minden, annyira külföldi színvonal, hogy el se tudom mondani. :) Nem mellesleg pedig mindezt olyan áron, hogy az teljesen korrekt volt! Szóval szerintem aki akar, az biza itthon is találhat magának nagyszerű kikapcsolódást!

süti beállítások módosítása