Skip to content


Írországba NE menj nyaralni!

Szerző: Droli - 2010.07.14. 10:01

Bookmark and Share

Tudom, a nyaralásos posztok általában olyanok, hogy süt a nap, pálmafák, jól érezzük magunkat, meg ilyesmi, ezért szokatlannak tűnhet a fenti cím, de higyjétek el, jót akarok. Ha esetleg van pénzetek külföldi nyaralásra, akkor eszetekbe ne jusson Írország! Írországgal kapcsolatban van egy tévképzet az emberekben: az ír manók és tündérek földjén a kocsmákban ír zenére ropják a táncot az ír emberek, és boldogok. Nos, ez ugyanolyan hülyeség, minthogy mi, magyarok, betyárruhában csattogtatjuk az ostort, miközben szól a népzene, majd főzzük a gulyást. Aki erre a népi giccsre kíváncsi, az nézze a nagyon romantikus, írekről szóló filmeket, de eszébe ne jusson idejönni, mert nagyot fog koppanni.

Az ír táj tényleg gyönyörű zöld, vannak dombok-völgyek-tavak-folyók, ahol nagyon nagyokat lehet kirándulni - ha nem esik az a rohadt eső. Mert az bizony esik. Szinte mindig. Ebben az évben még nem is panaszkodom, mert időnként előfordult dögmeleg is (értsd: 20-25 fok), de jelenleg, a nyár közepén ködös-esős idő van (olyan “magyar késő ősz-light változatban”), és a napi csúcs talán veri a tizenkettőt. Én Írország turistaközpontjában élek, és itt komolyan felmerült az az ötlet, hogy építsenek tornatermeket, hogy a ködös-esős idő idején is tudjanak valamit csinálni a turisták. Tornatermet - belépés csak tornacipőben. Mindenki ilyen nyaralásról álmodik, nem?

Ráadásul az ország magyar turistának méregdrága. A válságnak köszönhetően a szállás ára jelentősen esett: akár már 50 eurótól (per éj) lehet szobát találni a vendégházakban, a szálloda jóval drágább, aki olcsóbbat akar, az meg aludjon hatágyas hostelszobákban, ami mindössze 14-19 euró (per fő per éj). Aztán jön az étkezés nem elhanyagolható költsége: mivel a turista nem ismeri, hol és hogyan lehet olcsón vásárolni, bizony könnyen ledöbbenhet azon, hogy 5 db mini kifli 2 euró - akcióban. Jóízű kocsmázást meg nem lehet megúszni 10 euró alatt, per fő természetesen. Van más lehetőség is, persze, a Tesco Value sör. :-)

És a látnivalók? Vannak tavak-hegyek-völgyek (Magyarországon is), van óceán (más országokban is, sőt, ott a strandidő sem 19 foknál kezdődik), vannak kolostor- és várromok (kb. 10 percig érdekesek nekünk, külföldieknek, ez amúgy pont tíz perccel több az írek történelmi érdeklődésénél), na meg a Guinnes sör (a magyar Tescoban is kapható, kb. ugyanannyiért, mint itt). A poszt elején leírt zenés-manós képet meg tessék elfelejteni.

Nyaralt egyszer itt egy híres magyar is, Gyurcsány Ferenc személyében, ez a döntése kb. olyan sikeres lehetett, mint a hazai gazdaságpolitikája. A Shannon folyón egy hajóúton vett részt, gondolom, méregdrágán. Egy dunai hajóúttal sokkal jobban járt volna, mert az jóval szebb, mint a jellegtelen ír “középföld”.

Szóval ha van pénzetek, ne írországi nyaralásra költsétek :-)

Frissítés: A következő képet most készítettem. Szakad az eső, de brutálisan. A távolban van egy 800 méteres hegy, aminek talán látszanak a körvonalai. 4 km-re van innen... kb. ez megy két hete. Nyár van.


Címkék: nyaralás forddal nyaralok

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr102143574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

roxxtar 2010.07.14. 10:31:26

ez tetszett :DDD Ettől függetlenül én meglesném azért .-)

SiKom 2010.07.14. 10:57:33

Ezzel nem értek egyet!

Tény, hogy nem olcsó, többen összeállva, hostellel, autóbérléssel 130-220 ezer Forint/fővel lehet számolni 8-9 napot (ebben minden benne van, a repülőjegy IS!!!). De cserébe be lehet járni a vidéket is, ami sokkal érdekesebb, mint Dublin.

2010.07.14. 21:54:45

Ez a poszt úgy baromság, ahogy van. Aki ide akar jönni, az szerinted egy ilyen felszínes poszt alapján választ?
Magyarországi fizetésekhez képest MINDEN ország drága, még Thaiföld is, mert ugye oda kell jutni repülővel. Szóval ilyen alapon lehetne az is a poszt címe : NE MENJ NYARALNI HA FORINTBAN KAPOD A FIZETÉSED.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2010.07.14. 22:13:53

Jaj, Droli, ízlések és pofonok... lehet, hogy te belülről nézed, más szemüvegen át, de a turistának nagy élmény az a hét, vagy kettő, amit itt tölt. Főleg, mert nem a napos időjárás végett jönnek. A táj mindig gyönyörű. Éppen a minap jártam felétek, tömve volt a városka, eső ide vagy oda, s látnivaló (fedett) is akadt bőven. S még a leereszkedő ködben is klassz volt lenézni a Ladies View-tól :-)

S bocs, de nem tudok elsiklani felette. Guinness lesz az.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.07.14. 22:30:29

@Humbino: Itt az ár/érték aránnyal van a baj, Amúgy mindenki oda megy, ahová akar,
@kisrumpf: Nem látod sokszor a turisták arcát, hogy "mit csináljunk, megint ez a kib.szott eső!" Jellemző kép. Aki pl. júliusban jött ide nyaralni, nagyon megszívta, egy rendes túrát nem tud tenni a parkban anélkül, hogy ne fenyegetne az eső. Persze igazad van, van, aki ezt szereti :-) meg a GuinnesSt :-)

2010.07.16. 10:57:04

ezt a baromságot. normális ember meg nyilván nem vár ír manókat....

exseven 2010.07.26. 16:54:10

Az eső igaz, 2008-ban volt szerencsém végigázni egy bringatúrát. De a vidék szép, és a legeldugottabb faluban is nagyon hangulatosak a kocsmák - vesd össze a parassapusztai italbolttal... Észak-Írországban viszont idén 25 fokban, napsütésben voltam, amíg itthon szakadt az eső.

Ellensúly 2010.08.10. 00:31:50

Egyik haverom kiköltözött álmai országába, fél év után hazajött, és azóta az Írország szót sem nagyon ejtjük ki a közelében. Baromi drága, folyton esik az eső, a lakásokban nincs fűtés, szigetelés (standard 16 Celsius-fok), az emberek felszínesek, alig akad, aki a saját nyelvét beszéli...

ErikaMTec 2016.04.17. 12:34:57

En 10 eve elek lassan Irorszagban es imadom. Igaz az idojaras nem hasonlithato ossze egy tropusi szigettel de ha ide jossz tisztaban vagy vele, hogy eleg sokszor esik az eso (kb. 350 nap egy evben :)) de el lehet viselni ha van autod es itt az altalaban mindenkinek van mert a public transport eleg hianyos na meg a fizudbol is megengedheted magadnak). A fizetesek altalaban jok es meg tudsz belole elni ha beosztod. Az emberek baratsagosak, segitokeszek. Osszefoglalva gyonyoru orszag es ami a legfontosabb elheto orszag.

süti beállítások módosítása