Skip to content


Esélylatolgató

Szerző: Droli - 2010.07.30. 09:00

Bookmark and Share

Végre ma elkezdődik a magyar bajnokság, ami olyan, mint a magyar narancs: kicsi, savanyú, de legalább a miénk. De vajon hogyan alakul ez a küzdelemsorozat: ki lesz a bajnok, kik lesznek a kiesők, melyik csapat okoz pozitív, melyik negatív meglepetést - a tutit én sem tudom, de egy jóslatot azért megengedhek magamnak. Lássuk tehát az eljövendő bajnokság elemzését!

Három csapat kiemelkedik a mezőnyből, és valószínűleg ők alkotják majd a dobogót is: Debrecen, Videoton, Győr.

1. Debrecen: Nem csak azért mert nekik szurkolok, hanem mert a csapat idén is nagyon erős. Habár több válogatott játékos is elhagyta a klubot (Feczesin, Rudolf, Bodnár, Szélesi), és két játékos eltiltását tölti (Mészáros, Polekszics), de a bajnoki címben meghatározó szerepet betöltő játékosok maradtak (Czvitkovics, Szakály, Coulibaly), ráadásul Herczeg elkezdte beépíteni a tavaly az NB2-őt majdnem megnyerő tartalékcsapatból a fiatalokat is (Bódi, Fodor, Rezes, de ide sorolhatjuk a Kispestről hazatérő Nagyot is). Rutinos, tapasztalt játékosok kiegészítve helyi kötődésű fiatalokkal - ez az álmoskönyv szerint jót jelent, és ha a védelem összeáll, akkor idén is nehéz lesz a Lokit megállítani.

2. Videoton: A fehérváriak idén óriási pénzt költöttek az átigazolásra: jött utánpótlásválogatott (Gosztonyi), két játékos a svéd bajnokcsapatból, MTK-s  és újpesti meghatározó játékos (Hídvégi, Vaskó), és habár a tavalyi csapat is erős volt, az idei talán a legerősebb keret jelenleg a magyar bajnokságban. Azonban a sok sztár nem mindig elég (gondoljunk csak a Real Madridra), össze is kell szokni egy csapatnak, és kell egy jó edző, aki megfelelő taktikát ad nekik. A Maribor elleni mérkőzés pont azt mutatta meg, hogy még nincsenek kész, és habár nagyon erősek lesznek, valószínűleg a “debreceni összeszokottság” döntő lesz a végén.

3. Győr: Erősen támaszkodnak az idegenlégiósokra (“keleti válogatottak”), és nem sok magyar játékos játszik náluk. Ennek a hátránya viszont az, hogy hiába erős a csapat, és hiába van egy kiváló, motivált edzőjük (Pintér), ha az amúgy jó játékosok nem tudják hozni a saját nevelésűek lelkesedését (már aki...). Ráadásul a csapat legnagyobb erőssége, Kink eligazolt, de nem hinném, hogy a 30 éves Bugerra hozná a megváltást. Ettől függetlenül erős csapatuk lesz, fognak meglepetéseket okozni.

Az középmezőny ezúttal nem lesz olyan erős, mint tavaly, és erősen leszakadnak a vezető hármastól. Lássuk a “felsőházat”!

4. Ferencváros: A Fradi sokat erősödött a nyáron. Ez nem egy vidám mondat, mert alapesetben egy levezetni érkező volt cseh válogatott (Heinz), egy-két átlagos magyar játékos (Rodenbücher, Józsi), valamint pár amúgy gyenge futballista (Maróti, Sztanics) nem jelentene feltétlenül erősítést, de a tény, hogy megszabadultak a semmit sem érő “légiótól”, és szereztek egy jó edzőt (Prukner) - ez sokat számíthat. Persze kérdés, Prukner hogyan bírja majd a nyomást, mert itt azonnal eredményeket kell szállítania, nem lehet úgy csapatot építgetni, mint Kaposváron...

5.  Zalaegerszeg: Igazán komoly mozgás nem volt Csank mester csapatában, de ez nem jó jel, pénzhiányt is jelenthet... Rudnews mindenesetre maradt (eddig), a csapat magja együtt van, és idén is a mezőny első felében végeznek. A Tirana elleni kupakiesés ne tévesszen meg senki: “különb” csapatok ellen is estek már ki magyar csapatok, utána meg futottak egy jó bajnoki évet...

6. Újpest: Sokat gyengültek, kulcsjátékosok hagyták el a klubot, de van két nagy erősségük: Mészöly Géza edző és Tisza Tibor. Tisza maradása persze kérdéses, ha ő elmegy, akkor nem lesz meg a 6. hely, de Mészöly hozzáértése garancia arra, hogy nem lesznek eredménytelenek. Az utánpótlásuk sem reménytelen, és a szurkolótábor is óriási pluszt ad a csapatnak. A pletykák szerint a klubnak amúgy nincs pénze, ha ezt nem orvosolják, a következő szezonban igen nagy bajban lesznek; és ott már kevés lesz Mészöly.
 
7. MTK: Habár a klubnál látványos végkiárusítás folyik, de még van némi muníció a futballakadémiáról. Garami látványos szunyókálása ellenére sem fognak kiesni, és tessék figyelni a fiatal Tischler Patrikra, aki nagyon tehetséges játékos! Sajnálatos dolog, hogy ennek a sok fiatal tehetséges játékosnak ebben a jövőkép nélküli “játékoskereskedésben” kell felnőni, és itt tanulják meg a “profizmust” meg a “küzdést” száz néző előtt... nem értem, Várszegi miért nem viszi el ezt a csapatot mondjuk Diósgyőrbe vagy Nyíregyházára, ott legalább szurkolók is lennének...

8. Haladás: Még beférnek a felsőházba. Habár náluk is sok a távozó kulcsember (pl. Kuttor, Halmosi), de a mezőny alsó fele annyira gyenge, hogy nem tudják alulmúlni. Szerintem Csertői, az új vezetőedző is sokat dob a csapaton. Kíváncsi vagyok az “újonc" Korolovszky játékára, egykor nem volt rossz játékos ő.

Az alsóház szerintem nagyon gyenge, és az lesz a magyar labdarúgás javulásának jele, ha az ilyen szintű csapatok (nem ezek, hanem az ilyen szintűek) kiesnek az NB2-be.

9. Vasas: Habár a Nemzeti Sport előrébb várja őket, ez nem fog sikerülni. Ferenczi nem jelent akkora erősítést, Lázok menni akar, Hrepka hiába jó játékos, valami nincs rendben vele - ez erre lesz elég. A Vasasnál idén nem a bajnokság a legfontosabb, hanem a biztos anyagi háttér megteremtése. Mindenesetre a légiósaik nevének helyes leírása sok álmatlan éjszakát fog okozni a sportlapok szerkesztőinek. (pl. Loussaief :-)

10. Pápa: A csapat régóta együtt játszik, Véber is jó edző, jól erősítettek (Tóth Norbert, Bíró, Takács, Supics), de ez most csak a tizedik helyhez lesz elég. Valami azt súgja, hogy pénzügyileg is lesznek problémáik, de ez inkább olyan nostradamusi jóslat :-) 

11. Budapest Honvéd: Hiába a pénzes tulajdonos, valahogy csak nem akar alakulni ez a csapat. Idén is hoztak pár egzotikus nevű külföldi labdarúgót, viszont eladták Abrahamot és Diegot, akik magyar szinten jó játékosnak számítottak (különösen előbbi). Hemingway az utánpótlásra vár, nem fogja fel, hogy mikor az beérik, a többi csapaté is be fog érni, és nem számít igazi előnynek. Mélyen a zsebbe kellene nyúlni, kedves Hemingway úr, mert így a maradék szurkolótábort is el fogja veszíteni!

12. Kecskemét: Szintjükhöz képest jól igazoltak, ez a bennmaradáshoz bőven elég lesz. Harcos kis csapat, ezt a tavaszi szezon végén is bebizonyították; Tököli viszont nem fogja megváltani a világot.

Kiesés elleni küzdelem: izgalmas lesz, egymást múlják alul a csapatok...

13. Siófok: Az újonc izgulhat végig, de bennmaradnak. Télen majd megerősítik a csapatot, ez az őszi gárda elég sovány... legrosszabb esetben hoznak pár játékost kölcsönbe a Videoton kispadjáról.

14. Paks: Völgyi, Urbán, Tököli elment, az “öregfiúk” maradtak. Az erősítést más csapatok “levetett” játékosai jelentik, de ez édeskevés. Nagy bajban lesznek idén, akár a Kaposvárral is helyet cserélhetnek, ha nincs szerencséjük. Nagyon nem fogja senki sajnálni őket, kivéve persze a paksi embereket.

15. Kaposvár: A sikeredző Prukner elment, vitt magával pár játékost, az érkezők meg bizonytalan “-icsek”. Tavasszal is nagyon rosszul ment nekik, pláne, hogy a gólvágójuk (Nikolics) télen a Videotonba távozott, ezek után pláne rosszul fog. Afelől kétségem sincs, hogy a kiesés elkerüléséért fognak küzdeni, és szerintem ezt a küzdelmet el fogják bukni. Legfeljebb majd visszajön Prukner, és újra felépíti a csapatot.

16. Szolnok: Szóval ez nem NB1-es csapat. Molnár és Pető nem “mai gyerek”, a többiek meg az NB1-hez kevesek lesznek. Igazán erősíteni sem sikerült, inkább az NB2-ből hoztak pár jobb játékost, de ez már az első osztály... Ráadásul Szolnokon a szurkolótábor is inkább “alkalmi”, párszáz törzsszurkolóval, meg sok olyannal, aki akkor megy ki, ha lesz eredmény, szóval arra a bizonyos “szurkolói pluszra” sem számíthatnak. Mindenesetre az első meccseken biztosan sokan lesznek, és legalább a szolnokiak is elmondhatják, hogy volt egy NB1-es csapatuk. Hogy NB1-esek maradjanak, ahhoz jobb igazolások, és főleg több pénz kell.
 


Címkék: magyarfoci

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr852181141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krumplicukor1987 2010.07.30. 19:02:57

Na, Vidi szurkolóként én is hozzászólok. Sajna, ha folytatjuk azt a játékot, amit már úgy március óta játszunk, talán a 3.helyért harcban lehetünk, de bajnokuk így nem leszünk, az tuti.
Hiába a sztárgázsi, hiába a 40 fős keret, hiába 200000 emberből álló "szakmai stáb", qrva gyengék vagyunk. Horribilis összegekért igazolunk össze-vissza olyan játékosokat, akiket a játékosmegfigyelők nem is láttak játszani!
Hiába van 9 ember középpályára, ha a "Dottore" állandóan az öreg Farkas, az abszolút nem tehetséges Polonkait, és az alibikirály Sándort játszatja. És persze bal oldali védő pozíciójára is van 2 játékos (mert Varga elment, vele 3 lenne), de Mezey a támadó középpályás Eleket rakja be védőnek. Na meg persze Alves, aki már 15 tétmeccse bűngyengén játszik, de még le se cserélik, véletlenül se. Szegény Sitku meg alig játszott ősszel, mágis bevágott 7gólt, aztán tavasszal már 10 percet se játszott.
Mezey egy óriási balf@sz, egy beképzelt, önelégült pojáca, akinek már 20 éve el kellett volna takarodnia a magyar foci közeléből, de mégis itt rontja a levegőt, sajnos még jó pár évig.

Újpest csődjéről: ha megint bajban lesznek, megint igazolunk. Ugye jött tavasszal Sándor, most nyáron meg Vasziljevics meg Vaskó. Van egy olyan érzésem, hogy Tiszát is megvesszük télen, mondjuk olyan 100-150 millás áron...

Sajnos Fehérváron hiába van rengeteg pénz, nincs semmi hozzáértés, szakmaiság, vagy koncepció.
Ami igazán dühítő nekem, hogy a gyengus Maribort simán ki tudtuk volna verni (egy jól felállított csapattal, vagy egy másik edzővel), és utána a Hibernian-nak is elbírtunk volna (Maribor tegnap 3-0-ra verte le a skótokat), és aztán már csak egy kör lett volna a csoport...
Mezey meg mindenféle önkritika nélkül okádja ki magából a hazug nyilatkozatait, amikkel rendszeresen hülyének nézi a szurkolókat.

süti beállítások módosítása