Skip to content


Hol lehet a magyar labdarúgás fellegvára?

Szerző: bogancs - 2010.07.30. 10:00

Bookmark and Share

Egy érdekes hírt olvastam a napokban a VFB Stuttgart háza tájáról. A jelenlegi 40 ezres stadiont kicsinek találják, és az igényekhez igazítandó tervbe vették - innen a poszt képei - a 60 ezresre bővítését. Figyelembe véve, hogy Stuttgart 600 ezer lakosú nagyváros, a stadionbővítés azt jelenti, hogy a város lakosságának 10%-a követheti majd a helyszínen a mérkőzéseket. Fogalmazhatunk úgy is, hogy nagyjából a város lakosságának 10%-a aktív szurkoló.

https://m.blog.hu/tu/tudtad/stadion1.JPG

Hogyan lehet egy európai élvonalbeli csapatot építeni? Leginkább persze pénzből. Egy futball klub bevétele 3+1 forrásból származik: Szurkolói jegybevételek és relikvia bevételek, TV közvetítési díjak, szponzori bevételek. A plusz egy pedig a nemzetközi szereplésből származó bevételek. Fixen építeni az első háromra lehet, a nemzetközi bevétel pedig a bónusz. Amit még ehhez hozzá lehet tenni, hogy pénz pedig végső soron az emberektől, a drukkerektől származik, akármelyik forrást nézzük.

Mi a jelenlegi magyar helyzet? Az átlagos nézőszám nagyon nagy jóindulattal 4-5000 fő. Kevés ez? Az európai élfutballal összehasonlítva igen, de ha megnézzük a Budapesten kívüli tíz NB1-es város lakosságát, akkor a 200 ezres Debrecen mellett négy százezres és öt jóval százezer alatti várost találunk. Az NB1-es vidéki városok átlagos lakosságszáma mindössze 92 ezer fő. Ha a 10%-os német benchmarkot nézzük, akkor ebből 9200-as átlagos nézőszám jöhetne ki. Ebből Debrecenre jut 20 ezer, a Videotonra 10 ezer, de például Zalaegerszegre 6 ezer, Pápára pedig csak 3 ezer. 60 ezres stuttgartihoz hasonló arénát tehát sehová sem tudnánk építeni, még akkor sem, ha a 10%-os német arány dupláját érné el magyarországon az aktív drukkerek aránya.

https://m.blog.hu/tu/tudtad/stadion2.JPG

A helyzet az, hogy nincsenek európai nagyvárosaink, amelyek többtízezres stadionokat képesek lennének megtölteni. Hiányzik az, ami Angliában Manchester és Liverpool, ami Németországban München, Dortmund és Stuttgart, ami Spanyolországban Barcelona és Sevilla, ami Olaszországban Milánó, Torinó és Firenze. Hiányoznak Budapest mellől az 5-600 ezres nagyvárosok.

Kicsit átalakítva a mondást: Kis pénz, kis foci – Kis lakosság, kis foci.

Persze lehet mondani, hogy a Debrecen BL meccsei teltházzal futottak a Puskás stadionban, de ez inkább a helyzet nagyszerűségének és 15 év után az egyediségének szólt, nemzeti összefogás eredménye volt még akkor is, ha a jegyek többségét a debreceniek vásárolták meg. Hosszú távon valószínűleg nem lehetne fenntartani a 10%-ot meghaladó nézőszámot, ha ez még a németeknek sem sikerül.

https://m.blog.hu/tu/tudtad/stadion3.JPG

Ellenérv lehet még a 30-as és az 50-es évek magyar focija, amikor rendszeresen a Népstadionban játszott felső karéjos teltházas meccseket a Honvéd. Ez ma már valahol a hőskor kategóriája.

Összességében nem kockáztatok nagyot, ha azt mondom, hogy egyhamar BL győztes magyar csapat nemigen lesz. Nincsenek meg hozzá a feltételek. Pénzt még időnként csak-csak elő lehet teremteni innen-onnan, lásd legújabban a Videoton példáját, de a népesedési adatok csak nagyon lassan változnak.

Persze legyünk optimisták. A posztot egy ideillő viccel zárnám: Hogy lehet, hogy nem Kína és India a világbajnok a fovi vb-n? Nem igaz, hogy egymilliárd emberből nem találnak tizet, akik jól tudnak focizni…

xxxx

Kezdődik a magyar bajnokság! Az esélyeket és a csapatok bemutatását itt olvashatjátok, ahogy mi látjuk.

Mai magyar foci vitanapunk többi cikkét pedig itt találjátok!


Címkék: magyar foci magyarfoci stadion bl stuttgart nézőszám

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr282124391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kristl 2010.07.30. 16:29:22

Város +vonzáskörzet.
Így Debrecen, Szeged, Békéscsaba, Pécs, Győr, Kecskemét, Székesfehérvár simán szóba jöhet ha nem elsősorban városi patrióta egyesületben lenne érdekelt valaki.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.30. 16:40:40

@Kristl: Lehet igazad van, de nekem pl. van egy haverom, aki az egyik ilyen "nagyváros" melletti faluban lakik. Inkább drukkol a falusi megye 1-es csapatának, mint a közeli városénak...

stars7726 2010.07.30. 16:45:03

tragédia a magyar foci.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.30. 17:05:37

Csak összehasonlításként: Amikor a Trianon emléknappal foglalkozó posztunk került index.hu címlapra, órákon keresztül percenként átlagosan 50 oldalletöltés érkezett és záporoztak a hozzászólások. Most a magyar focival foglalkozó poszt kb. fél órája van címlapon, eddig a percenkénti átlagos letöltés 6-7.

Tényleg itt tart a magyar foci?

petrov144 2010.07.30. 17:12:54

Budapest mint bázis? : nagyváros vs rengeteg klub, itt ezért nem jöhet össze a nagy nézőszám és támogatás hosszu távon. A fúzió(k)-ra nincs esély (MTK-Vasas ötlet néhány évvel ezelőtt)
Mire van esély? Esetleg ha egy csapat kiemelkedne, széles bázist tudna építeni, sportközpontokkal és pályákkal MNDENHOL a városban, sőt az ország több pontján, támogatókkal és brutális tőkebefektetéssel, akkor lehetne egy európai középcsapatunk

Azért ettől függetlenül Debrecenben már épülhetne egy normális stadion, hány bajnoki cím kell még..

garp74 2010.07.30. 17:29:11

Teljesen reális, nincs is szükség vidéken tízezresnél nagyobb stadionokra. Ezeket szépen tovább kell építgetni (Győr, Zalaegerszeg, Fehérvár, Debrecen, kellhet majd még Diósgyőrbe meg Nyíregyházára), nem olyan drágák ezek.
Nem Németországból kell kiindulni, hanem Ausztriából, Svájcból, Szlovéniából stb, azt kellene megnézni, ott milyen arányok vannak.
Budapest szándékosan hiányzik a posztból? Sok csapat van Budapesten, és ezek közül a Ferencvárosnak van országszerte bázisa, ami viszont a jelenlegi infrastrukturális (főleg közlekedési) lehetőségek miatt nem sokat ér, max. a tévés nézettségben. (Ebből él az egész NB1, emlékszünk ugye a tavalyi árversenyre.) Ezzel együtt három életképes "profi" csapatot elbírna Budapest: Ferencváros, Újpest, Kispest, ezek közül pedig a Fradi normális, eredményes csapattal, jó infrastruktúrával (a beígért stadionnal) és némi szurkolóbarát szervezéssel tudna hozni egy 10-15 ezres átlagot a bajnokikon, rangadókon többet, nemzetközin akár 20-25-t is. Ha nem lennénk ennyire széthúzó nemzet, két stadionnal meg lehetne oldani Budapest futballéletét, ott a Megyeri úti, ahol játszhatna a Honvéd is, plusz lenne egy Fradi-stadion, egyúttal nemzeti stadion, kb. 30ezres.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.07.30. 17:31:23

@bogancs: Ha megcsinálod a "magyar foci Trianonját", pl. kizárod a Fradit a Debrecent, a ZTE-t, az Újpestet meg mondjuk a Videotont az NB1-ből, mindjárt lesz percenként 50-60 oldalletöltés :-)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.30. 17:39:32

@garp74: "Budapest szándékosan hiányzik a posztból?"

Igen! Egy város nem elég egy országos bajnokságok. Kellene legalább 2-3-4 vidéki fellegvár is. Persze Budapesten sem jobb a helyzet, csak ott mások a problémák.

garp74 2010.07.30. 17:44:53

@bogancs: fellegvár... :) földvár, esetleg, a mostani vakon(d)túrások helyett.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.30. 18:05:13

@Droli: Egyszer volt már olyan, hogy lecsökkentették 12 csapatosra az NB I-et, mondván hogy több színvonalas meccset láthassunk. Nem nagyon jött be, ahogy emlékszem.

halszájú 2010.07.30. 18:23:45

meg durvabb.
fc schalke veltins arena 61 ezres stadion.
gelsenkirchen pedig 250 ezres varos
azaz minden negyedik kimegy a meccsre.
vagy a gelsenkirchentol 70 km-re levo mönchengladbach 250 ezres.
borussia mönchengladbachnak pedig 52 ezres stadionja van.

Nuuk 2010.07.30. 19:09:25

@garp74: "Budapest szándékosan hiányzik a posztból?"

Nem azért, de félreértetted a cikk alapvető mondanivalóját.

Bloberf 2010.07.30. 19:42:18

Az ötvenes-hatvanas évek teltházas rangadóit nem is érdemes felhozni. Akkor a magyar labdarúgás világszinvonalon volt, egy héten egy, héha két meccs volt és nem volt idegenlégiózás /néha disszidálás/. Manapság sokan mennek külföldre és mivel a pénz itt nem olyan sok az ország a globalizáció nagy vesztese. A TV-ben majdnem mindennap van meccs és nagyon jó meglátás a nagyvárosok hiánya. De sokkal inkább a pénz hiánya a döntö mert pl. a svájci, svéd, dán, finn fövárosok sem tudnak igazán jó nemzetközileg állóképes csapatot fenntartani dacára a lakosság magas életszinvolát tekintve. A helyzet persze a legrosszabb a kiesbb városok számára mert azokat nemcsak a külfödiek "rabolják ki" hanem a haziak is. Ami pedig pl. a Debrecent és a Videotont illeti, hogy meddig maradnak az élen azt a mai világban nem lehet tudni. A globalizáció a tulajdonos kedv vesztése egyik napról a másikra mindent megváltoztathat. Szóval különösebben nagy stadionokat nincs értelme épiteni.

Jokerpofa 2010.07.30. 19:48:29

Pápa 30ezres varos. csak szolok:)

spinat 2010.07.30. 20:10:41

na és hoffenheim a maga 2500 lakosával? A Ruhr-idék csapatait nem érdemes idehozni, mert nem tudom hol végzödik Gelsenkirchen és hol kezdödik Mönchengladbach. HA már Vidi. Még a kilencvenes évek elején is simán megvolt a tizes átlag, a nyolcvanas években nem tudom, mert kölyök voltam, de sokan voltunk. De tényleg nem Németországgal, meg Angliával kéne minket összehasonlítani. Mi van pl Portugáliával, Hollandiával, Dániával?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.30. 20:34:26

@Theodoro: Tudom, ezért számoltam 3 ezres nézőszámot, a hüvelykujjszabály szerinti 10%-kal.

RolloJuve 2010.07.30. 20:42:26

Jó a megközelítés és nem csak a fociban probléma az, hogy túl nagyra sikeredett Budapest a többi városhoz képest.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.30. 20:56:40

@spinat: Portugáliában Lisszabon mellett Porto is nagyváros, sőt még nagyobb. Hollandiában: Amszterdam, Rotterdam, Utrecht... és még egy csomó nagyváros. Magas népsűrűségű és városiasodott ország.

Persze azért van ellenpénda, például Uruguay. De az meg gazdaságilam és kulturálisan más dimenzió..

szanazug 2010.09.13. 12:02:39

@bogancs:" De az meg gazdaságilag és kulturálisán más dimenzió. " / gazdaságilam /
Szóval ez a "szálka és gerenda" tipikus példája! Szerintem hasznosabb lett volna ha az eredeti mondanivalómon töprengtél volna el, mint a helyesírásomon! De én nem haragszom ezért a lónak is négy lába van stb...stb!
Tisztelettel!

süti beállítások módosítása