Skip to content


Mi az a pünkösd?

Szerző: Droli - 2010.05.24. 06:12

Bookmark and Share

Szerintem nagyon sok ember nem tudja, mit ünnepelünk ma, azon túl, hogy nem kell dolgozni :-)

Pünkösd napján a keresztény hagyományok szerint a Szentlélek eljövetelét ünnepeljük. Ezen a napon szállta meg a Szentlélek Jézust, Szűz Máriát, valamint az apostolokat. Ennek hatására az apostolok más-más nyelven kezdték el szónokolni azt, amit a lélek sugallt nekik. Aki ezt nem tudja elképzelni, annak ajánlom az Ördögűző jeleneteit, ahol a főszereplőnk nem azt mondja, amit akar, hanem amit a beléje szállt ördög akar (ez úgyis idevág ehhez a szép ünnephez :-). Vagy még jobb példa: mikor Varga Mihály (Fidesz), aki amúgy egy értelmes ember, nem azt mondja, amit szíve és esze szerint mondana, hanem azt, amit a Fidesz elvár tőle (lásd még: svéd nyugdíjrendszer utórezgései). De kicsit elkanyarodtunk a Pünkösdtől :-)

A Pünkösd a Húsvétot követő 50. nap, és ez ebben az évben május 23-ára esett. Hoppá, ma már huszonnegyedike van, akkor mi lehet a hiba? Valójában semmi hiba nincsen, a pünkösdöt hasonlóan kell elképzelni a húsvéthoz vagy a karácsonyhoz, ami szintén nem egy napra esik: beszélünk pünkösdvasárnapról (az volt tegnap), ma pünkösdhétfő van, és habár maga az ünnep tart egész héten, ennek ellenére csak ez a két nap a nyilvános ünnep.

Érdekes, hogy mennyi népszokás kötődött ehhez az ünnephez: ma több zarándokhelyen is búcsút tartanak (pl. Csíksomlyó), zöld ágakkal díszítik fel a házat (pl. hogy ne csapjon bele a villám), vagy a pünkösdi király hagyománya is ehhez ide köthető (zanzásítva: ügyességi verseny a faluban, és amelyik legény nyer, ingyen ihat a kocsmában). Mindenesetre leírok pár olyan hagyományt, melyet mi is meg tudunk csinálni; aztán hátha bejön valakinek:

- pünkösd reggelén nyitva kell hagyni az ablakokat, és akko a házat átjárja a Szentlélek

- a pünkösdi rózsa levelét oda kell adni a beteg tehénnek

- a pünkösdi bodza leveléből és virágából teát kell főzni, és az mindent meggyógyít

- várandós asszony fürdővízébe pünkösdi szárított virágot kell rakni

- a pünkösdi esővíz jó szemborogatásra

 Aztán hajrá! :-)


Címkék: ünnep pünkösd

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr582022897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása