Skip to content


Mi lesz velünk 2013 után?

Szerző: Slanger - 2009.05.28. 06:59

Bookmark and Share

Az Európai Uniós támogatásoknak köszönhetően, 2007-2013 között, több ezer milliárd forint (ha jól tudom kb. 33 milliárd Euró) érkezik hazánkba fejlesztésekre, felzárkóztatásra. A pályázati pénzek elosztásakor természetesen egy csomó indokolatlan beruházás is támogatásra kerül (völgyhíd, 4-es metró stb.), melyek kivitelezésekor a befektető, mintegy fejőstehenet kezeli az EU-t. Nincsenek kidolgozva megfelelően a pályázati feltételek, nem a hatékonyság a fő cél. A pályázatok körül dübörög a korrupció.

 
Abban szinte biztos vagyok, hogy az Uniós pénzek jó része maszek zsebekben eltűnik (túlárazás, körbeszámlázás stb.), nem pedig a fejlesztési célok megvalósítását szolgálják. Annak ellenére, hogy már 2007-től folyósítják ezt a temérdek pénzmennyiséget, nagy csodák még nem történtek Magyarországon. Abban pedig egészen biztos vagyok, hogy 2013-ig szintén nem fognak. Csak azt nem tudom, hogy mi lesz velünk 2013 után. Belegondolt már ebbe valaki?
 
Mert akkor el fogják zárni a csapokat, és akkor már, mint egy felzárkózott, felfejlesztett országnak, magunkról kell gondoskodnunk. Néhány év múlva, elkezdenek az eu-s pénzből készült utak, völgyhidak, 4-es metrók amortizálódni, és mindre költeni kell majd. Pénzük viszont majdnem biztos, hogy nem lesz. Miből lenne?
 
Sajnos a 2013 utáni időszakról nagyon nagy a csend, pedig mindjárt itt van. Ez vajon azért van, mert vezetőink megint altatnak bennünket, vagy egyszerűen ők sem tudják, merre hány méter?

 

 


Címkék: politika eu pályázati pénzek

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr641148177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.05.28. 11:40:24

Ez nagyon jó kérdés. Én közösségfejlesztőként azzal foglalkoztam, hogy az EU jövőképekhez civil lakossági fórumokon - projekt tervező tréningeken az állampolgári önszerveződések (értsd: egyesületek - alapítványok) tervező - értékelő munkáját segítsem. Emiatt folyamatosan szemmel tartom a forráselosztási rendszert is. Van egy olyan weboldalunk, a munkahelyteremtes.hu, ahol össze is gyűjtöttük azt az 54 féle főként EU forrásból működő munkahelyteremtéshez kötődő szolgáltató hálózatot, ami ezügyben 2004 óta létrejött. Erre a tapasztalati körre építve nekem az a véleményem, hogy az EU ezeknek a forrásoknak a 20-80%-át vissza fogja követelni. Én alig látok normális fejlesztő munkát. Leckeként bármikor beszélnek a hazai fejlesztéspolitika alakítói arról, hogy kell a humán területek fejlesztésére költeni, de amit a gyakorlatban ezügyben művelnek, az több mint infantilis.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.05.28. 11:55:52

@Saman: Nemrég beszélgettem egy illetővel, aki nagyberuházásokhoz ír pályázatokat. Megkérdeztem tőle, hogy mi lesz velünk azután a bizonyos 2013 után. Azt mondta, hogy ez olyannyira jó kérdés, hogy pályafutása alatt ezt még senki nem kérdezte meg tőle. Természetesen megválaszolni sem tudta.

Véleményem szerint Magyarország nem a legjobb módját választotta a felzárkózásnak. Nekünk azt kellene erőltetnünk (pénzt tolni bele), amihez jók az ország adottságai. Ilyen például a mezőgazdaság, a K+F.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.05.28. 13:14:30

Pont a ma hajnali munka közben dolgoztam ki erről egy posztot. De csak holnap írom meg, meeeee :-)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.05.28. 15:08:08

Én leginkább abban látom a dolog hátulütőjét, hogy a kirekesztő - zsákmányszerző üzemmód miatt lényegében ezek csak a pártokrácia feltőkésítési kísérletei. Mi is a tudásintenzív fejlesztésekben hiszünk és a mezőgazdaság valóban lehetne egy kitörési pont. Van is egy társadalmi vitaanyagunk a vidékfejlesztésről, asszem 4 lakossági fórumot is tartottunk ezügyben. Beszédes, hogy nem lehetett pénzt szerezni ezekre egy idő után semmilyen forrásból. Így aztán kénytelen voltam emigrálni 20 év közösségfejlesztő munka után, meg pármilliós adóssággal a nyakamban.
De az -e demokrácia vonal az altruista módon is tovább élhet.

Örülök, hogy a net világában értelmes közbeszéd zajlik a valós folyamatokról.

Ezért vagyok hálás az ilyen szerzőknek mint Slanger!

Köszönet!

süti beállítások módosítása