Skip to content


Menjünk Írországba! A várható költségek

Szerző: Droli - 2009.06.15. 08:25

Bookmark and Share

Várható költségek:

A következõ indulóköltségekkel érdemes számolnod:

1. Repülõ-/buszjegy Írországba

Jelenleg (2008) három repülőtársaság indít járatot Budapestről Dublinba: Ryanair, Aer Lingus, és a Malév. A repülőjegy költsége egyrészt függ attól, hogy melyiket választod: általában a két fapados (Ryanair, Aer Lingus) olcsóbb, mint a Malév. Másrészt az is sokat számít, hogy az utazás előtt mennyivel foglalod le a jegyet, valamint hogy szezonban (május-szeptember, ill. december) vagy szezonon kívül akarsz utazni. Elképzelhető, hogy sikerül akár 25 euróért is megvenned az egy útra szóló jegyet adókkal, illetékkel együtt, de az is, hogy csak 300-ért. Alapos körültekintéssel sokat tudsz spórolni a repülőjegyen. Kereséshez használd a társaságok honlapjait, vagy az erre specializált keresőket, pl. www.dohop.com vagy www.skyscanner.com

2. Szállás-/szállodaköltség

Három alapvető szállástípust különbözethetünk meg: hostel, bed and breakfast illetve hotel.

A hostel tulajdonképpen ágybérletet jelent, s a diákszállókhoz, kollégiumokhoz hasonló. Általában két- négy- nyolc- illetve tizenkét ágyas szobák vannak, s az árak is ettől függenek: a kétágyas kb. 40-50 euró/szoba/éj, a négyágyas 13-20 euró/fő/éj, a nyolcágyas 10-15 euró/fő/éj, a sokágyasokban meg akár ennél jobb árakkal is találkozhatsz. Persze az árak nagyban függnek attól, hogy hol található a hostel (belvárosban vagy a város mellett), hétköznap vagy hétvégén mész, szezonban vagy szezonon kívül, stb. Fontos tanács, hogy szezonon belül legalább a hétvégéket mindig előre foglald le, mert könnyen lehet, hogy azonnal már nem kapsz helyet. A hostel mindenesetre a legolcsóbb szálláslehetőség (kivéve a „híd alatt” variációt).

A bed and breakfast a magyar vendégházakhoz hasonló; itt már szobát bérelsz, s reggeli is jár a szoba mellé. Ennek megfelelően az árak is magasabbak a hostelnél: 25 euró/fő/éj-nél kezdődnek (ez szezonon kívül), de általában 50-70 euró/fő/éj-jel kell számolni. Vigyázz, ha egyedül veszed ki a szobát, akkor nem úszod meg ilyen áron, hanem jóval magasabb árat kapsz!

A hotel a legdrágább szállásforma, az árak 69 euró/fő/éj-nél kezdődnek, de gyakorlatilag ennél jóval magasabbak, nem valószínű, hogy egy éjszakát megúszol 100 euró alatt.

A szálláskereséshez használd az iranyirorszag.com jobb felső sarkában lévő hostelkeresőt, vagy a www.hostelworld.comot (nevével ellentétben nemcsak a hostelek, hanem az egyéb szállásformák között is keres).

3. Utazási költségek (busz, vonat, stb.)

A helyi közlekedésben a jegyárak függnek a távolságtól, általában 1-6 euró között mozognak. A távolsági közlekedésben elég nagy szórás van, pl. a Dublin-Cork viszonylat kb. 11 euró/fő, de egy ennél kisebb távolság már könnyen lehet 20 euró is! Retúrjegyet viszont kedvező áron tudsz venni. További információk: http://www.buseireann.ie/ Ha van lehetőség, érdemes megnézni a magántársaságok árait is, ami sokszor olcsóbb a Buseireann-nál is.

A vasúti közlekedés méregdrága a buszhoz képest, az ár a duplája-triplája a buszénak. További információk a http://www.irishrail.ie honlapon találhatók.

4. Mobiltelefonon, illetve, ha már van mobilod, akkor ír SIM-kártya beszerzése: ez tényleg elengedhetetlen a munkakereséshez és ahhoz is, hogy tartani tudd a kapcsolatot az otthoniakkal.

 

A simkártya általában 9,99 euró, mobiltelefon is kapható már 30 eurótól. További információ a mobiltelefon menüben található.

5. Az enni- és innivaló költsége, amíg nem találsz munkát.

Erről bővebben a vásárlás menüpontban olvashatsz.

Csináljunk egy kalkulációt: tegyük fel, hogy egy pár kíván kijönni Írországba, várhatóan egy hónap múlva kap munkát egyikük (optimális eset), s szeretnénk megbecsülni, mennyi pénzre van szükségük addig – minimálisan. A repülőjegy kb. 200 euró lesz kettőjüknek. A legnagyobb tételt kétségkívül a szállásköltség jelenti, ami egy hostel négyágyas szoba esetében kb. 16 euró/fő/éjjel számolva 30X16X2, azaz 960 euró! Az utazási költségek kb. 50 eurót tesznek ki (ha nem utaznak Dublinból vidékre, ha igen, akkor 100 euró), a mobiltelefon kettőjüknek minimálisan 80 euró, az étel-ital pedig cigaretta és szeszesital nélkül – napi 8 euró-val számolva (ami igen puritán életmódot feltételez, de elégséges lehet) 240 euró. S tételezzük fel, hogy egy hónap után szeretnének kibérelni egy double room-ot, amit megúsznak 90 euróból, + 2 heti foglalóból, ami 180 euró. Ez összeadva 1790 euró, tehát kb. 900 euró/fő. Hangsúlyozom, hogy ez igen optimális eset (négyágyas hostel, semmi cigi, semmi sör, viszonylag jóárú repülőjegy, puritán életmód mellett).

Éppen ezért a javasolt indulótőke minimálisan 1000-1500 euró/fő, ennél kevesebbel nem szabad nekiindulni!

 


A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr301183339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pas · http://pasthelod.hell-and-heaven.org 2009.06.17. 07:25:33

Ühüm. Ühüm. És .. öö .. miért is menne bárki Írországba? Egy kis marketinget még a végére hozzádobhatnál esetleg :)

Emzsé 2009.10.14. 16:24:42

Gazdasági válság van mindenhol a lengyelek otthagyták az irországi épitkezést, hazamentek családostól.
Az állásbörzén kilométeres sorok vannak. Hát csak úgy készüljetek. Fotó is készült az irányirorszag oldalon.

gesa2 2009.10.16. 20:52:30

Írország nekem nagyon hideg kietlen, maradok itthon.

süti beállítások módosítása