Skip to content


A kormány szégyelli a Lokit?

Szerző: Droli - 2009.08.26. 12:29

Bookmark and Share

Tegnap a Debrecen futballcsapata hatalmas meccsen 2-0-ra megverte a Levszki Szófiát, s ezzel bejutott a Bajnokok Ligája főtáblájára. Ez a dolog kétségkívül az elmúlt évtized legnagyobb magyar futballsikere.

A siker pénzben is kifejezhető: a Debrecen pusztán a főtáblára kerülésért kb. 2 milliárd forintot kap, és az ott szereplés függvényében leeshet még pár százmillió/milliárd. A magyar futball utánpótlása a siker hatására plusz félmillió eurót kap, ami megint több, mint százmillió forint. A tegnapi meccsen szerény becslések szerint 70 millió forintos jegybevétel volt, s az elkövetkezendő meccseken szintén hasonló összegek fognak röpködni a levegőben. Magyarország újra felkerült a térképre, több ország szurkolói is böngészik, hogy hol is van Budapest, s ismét számíthatunk arra, hogy a futballturizmus révén plusszbevételekre lehet szert tenni (ezek most nem barátságos meccsek lesznek). És akkor még nem beszéltünk a növekvő reklámbevételekről, a tévéközvetítésről, és az egyéb járulékos haszonról... (A fenti adatok nem a hivatalos adatok, de nagyságrendileg stimmelnek.)

Ebből a pénzből nemcsak a Debrecen futballcsapata profitál, hanem az egész ország az adóbevételek révén. Többmilliárd forint fog külföldről "idejönni", ezzel is javítva az ország mérlegeinek egyenlegét, plusz adóbevételt jelent a kormánynak, melyet minden bizonnyal ugyanolyan felelősségteljesen fognak elkölteni, mint eddig is tették (hahaha!). És itt is százmilliókról-milliárdokról beszélünk.

Ennek ellenére megdöbbentem láttam tegnap, hogy a kormány részéről senki sem volt jelen a meccsen. (Ti láttatok valakit? Az, hogy én nem, s a tévé sem, nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem volt ott senki, de a jelek erre utalnak.) Pedig gazdaságpolitikai szempontból is jelentős meccs volt a tegnapi, nyugodtan tekinthetjük úgy, mintha egy külföldi befektető bejelentené, hogy ő most egy kisebb gyárat kíván itt építeni, s ide kívánja az adót fizetni. Máskor reszketve várja egy-egy miniszter az erről szóló bejelentést - most házhoz jött a lehetőség, nem is kíváncsi rá senki. Érdekes.

U.i.: Sokan megjegyzik, hogy Orbán egy laza kampánybeszédet mondott a meccs után a TV2-n. Egyrészt hülye lett volna nem kihasználni az ingyenlehetőséget és a médiafigyelmet, másrészt ez a lehetőség ott állt Bajnai előtt is. Ha ott lett volna, nem hinném, hogy a TV2 ne akart volna vele riportot készíteni. 


A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr561339586

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A sportfinanszírozásról 2009.08.27. 13:31:34

Tegnap este a LOKI győztes meccsel bejutott a Bajnokok Ligája főtáblájára. Ez magyar klubcsapatnak 14 éve sikerült utoljára. Gratulálok nekik! Jó hír még, hogy ezzel az eredménnyel rögtön hozzá is jutottak 2milliárd forinthoz, amit remélem okosan költe...

Trackback: Loki-siker után 2009.08.26. 21:10:11

A Debrecen csapata 2-0-ra legyőzi a Levszki Szófiát, ezzel tizennégy év óta az első magyar csapatként feljut a Bajnokok Ligája főtáblájára.Babarczy Eszter a győzelem másnapján publicisztikát jelentet meg a Népszabadságban "A Loki túlhajtott patrio...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.08.26. 13:50:10

Lehet, hogy a politikusok nem focirajongók. Meg ugye milyen ciki lenne, ha kivonulnának mindenféle biztonsági intézkedések mellett, aztán a csapat jól kikapna. Mellékesen, külföldön, mondjuk Real meccsen pl. általános vendégek az előkelőségek.
Csak gratulálni tudok a debreceni csapatnak, jómagam a meccsről totál lemaradtam, híreket amúgy sem nézek, innen tudom a végeredményt.
Persze, az ilyenek jót tesznek az országnak, de a belföldi politika ezt sem képes megbecsülni, más országnak nagyon tudnak nyalni, a sajátot meg nem erősítik, szokásos hozzáállás.

Bogyó 2 2009.08.26. 15:56:00

Végülis valóban nem kötelező egy ilyen meccsen ott lenni, de egy ilyen, valóban már anyagilag is jelentékeny siker bír akkora jelentőséggel, hogy egy nem focirajongó politikus is kimehet, pl. ha a legfőbb közjogi méltóságok között van. Jót tesz neki. A legfontosabb azonban ez mégis Orbán Viktornak volt, érthetően, mert ő ott szokott lenni az ilyeneken, persze ezt nem is felejtette el mondani, s mint valószínű miniszterelnök-jelölt ő a választások egyik tétje, nem a leendő házelnök, a közt. elnök választás más ügy, Bajnai pedig azt mondta, csak a választásokig marad. Ettől függetlenül kimehetett volna, többet használt mint ártott volna neki, de nem jutott eszükbe. Az ellenfél meg kihasználta a lehetőséget,...hát...igen. Ezt (is) elkúrták.

vvv999 2009.08.26. 17:04:18

Ezt mind rosszul látjátok... :D
Ez a BL főtáblára való bejutás, ez mind a fideszes csinovnyikok ármánykodása. És mindezt azért, hogy még egyet tudjanak rúgni a kormányba... Mert azt ugye senki sem gondolta komolyan, hogy a fideszes fellegvárba, a keleti erős bástyába holmi kormánytagok majd elmerészkednek... ki volt ez szépen találva, meg is szívták, höhö... :D
Persze volt B terv is, ha mégis elmentek volna, akkor meg rommá cikizték volna őket azzal, hogy meccsre járnak dorbézolni meg villogni, mikor "a zország a szakadék felé rohan a hozzá nem értésük miatt"...

limonade joe 2009.08.26. 18:01:28

Szerintem egyszerűen hülye vagy.

Zsoo 2009.08.26. 18:32:05

@vvv999: Teljesen értelmetlenül zagyválsz, gyurcsány-hívő!

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.08.26. 19:33:01

@Zsoo: Nana! Hülyézni lehet, de hogy Gyurcsány hívő???? Ilyen durva sértéseket ne vágjunk egymáshoz! :-)

imres 2009.08.26. 19:52:32

Úgy látom, másnak is feltűnt, ami nekem.
Én is hiányoltam, mondjuk... Bajnait.
Hiszen ő is rúgta a labdát. Kb. ugyanazon a szinten, mint OV.
Akkor miért is nem volt jelen a mérkőzésen?
Először akkor lepődtem meg, amikor a TV2 operatőre megkereste Orbánt.
Másodszor akkor, amikor riportot készítettek vele.
Azon természetesen egyáltalán nem, hogy kihasználva az alkalmat, némi "választásikampány"-ízű szöveget is belecsempészett mondandójába.
Persze csak úgy finoman.

Megvallom, hiányoltam Bajnait. Neki is alkalma lett volna néhány szívmelengető gondolatot elhinteni.

Valóban úgy látszik, a baloldalt ez egyáltalán nem érdekli. De akkor miért csodálkoznak azon, hogy népszerűségük a béka segge alatt van?
Tudom, hogy nem ettől, de ahogy szokták mondani, sok kicsi sokra megy. Sok ilyen apró figyelmetlenség nagyon sokat nyom a latban.
Orbán ismét szerzett néhány tízezer szavazót.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.08.26. 19:57:53

@imres: Így van! Ez egy olyasmi siker volt, mint az olimpiai érem, vagy egy híres magyar tudós nemzetközi elismerése. Egyszerűen illett volna kint lenni, ha nem is Bajnainak, legalább egy miniszternek, jelezve, hogy nagyon megbecsülik ezt a sikert! Nincs olyan sok sajnos!

Több külföldi fórumon is rólunk van szó...

vvv999 2009.08.26. 23:14:46

@Zsoo: @limonade joe:
Már elnézést, ha úgy jött le, hogy bármely oldal rajongója lennék. Legközelebb majd hangsúlyosabbá teszem a szmájlikat, hogy ne juthassatok tévútra... ;)
Amúgy ironizálni próbáltam, sajnálom ha nem jött le.

pederzoli 2009.08.27. 06:57:20

Azért nem voltak ott,mert baromira nem hiányzott nekik,hogy a Loki BL Főtáblás legyen. Gondoljátok csak el:amikor 200 pingvinjelmezesre ráküldenek ezer rendőrt,erre föl a válogatottnak,és a Debrecennek szurkolva együtt ott van a Stadionban negyvenezer ember,és nem számít,hogy ki honnan jött,történik mindez szeptember 16. környékétől jó egy hónapos időszakban,merem állítani azt,hogy rettegnek,hogy meccs után mit csinál ennyi ember. Gondold csak el,nem statiszták,és magyar zászlót mernek vinni magukkal,Himnuszt énekelnek,magyarkodnak.

molaris 2009.08.27. 07:47:31

@Droli:
Arra azért gondolj, hogy nem olyan népszerű gyerek Gordon, hogy testőrsereg nélkül kimehessen. Viktor megtehette. Anno Csurka is járt- kelt, a kutya sem törődött vele. Bal oldali politikus ezt nehezebben teheti meg.

honphibu 2009.08.27. 10:10:47

Egyszerűen nem értem, hogy miért is kellett volna bárkinek is ott lennie a kormány részéről?
Nem eléggé mártotta már így is bele magát a politika a sportba (lsd. pl. Torgyán-Fradi) vagy a kultúrába?
Tessék szépen békén hagyni a sportot!
Másrészt, ha pl. Bajnai kimegy, akkor nyilatkozik is, ahogy Orbán tette.
Akkor meg az lenne a baj, hogy mit keres ott.
Miért jobb bárkinek is az, hogy a LOKI győzelme kapcsán Orbán legfőbb mondandóinak egyike az, hogy ha a Fidesz kormányon marad, Debrecennek már lenne futballstadionja?

anarcho78 2009.08.27. 13:34:49

ha most drágabolgárúr lennék, akkor: "igen, igen, valaki dolgozik még este is az ország javulásán, valaki meg narancsot eszeget egy kétes futballmeccsen".

én csak azt remélem, hogy nem kell minden keddi meccsnapon Loki - ellenfél csatát néznünk. annyira azért nem jók. ezt talán a TV2 is belátja.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.08.27. 14:42:19

Nem túl jó a cikk címe. Nem feltétlenül szégyelli a Lokit, akit nem érdekel.

süti beállítások módosítása