Skip to content


Mi leszel, ha nagy leszel?

Szerző: Droli - 2009.09.07. 08:45

Bookmark and Share

Párom keresztfia most hatodikos (általános iskolában), s ilyenkor bizony már felmerül az a kérdés, hogy „Mi leszel, ha nagy leszel, kisfiam?” Vasutas, vadakat terelő juhász vagy BKV HR igazgató? Persze egy kisgyerek még annyira nem lát bele ezekbe a dolgokba, illetve vágyai vannak, de igazán megalapozott döntései nincsenek; éppen ezért ilyenkor a család is leül egy kicsit, s elkezd tanakodni: minek kellene adni a kölköt, amit ő is szeret, meg meg is tud élni belőle?

A vágy és a valóság gondolom nálatok is eltérő dolog. Nem sok olyan ember van, aki álmai melóját míveli; ha esetleg valakinek sikerült, akkor tegye össze a két kezét. Én például régész szerettem volna lenni, túrni a földet, hogy találjak egy követ, mely lehet, hogy egy négyezer éves szobortöredék, s ez végtelen boldogsággal töltött volna el – igen ám, de anno töritanárom (aki értékelte a szándékot, meg a legjobb töris is voltam az osztályban) azt mondta, hogy „ne menjen régésznek, miből akarja eltartani a családját?”; így nyeltem egy nagyot, s elmentem közgazdásznak. Döntésem pénzügyi szempontból helyes volt, de azóta is sóvárgok a régészet után. (Itt tenném hozzá: vigyázz, a „szeretem csinálni” és az „álmaim munkahelye” között különbség van! Van, aki például jól érzi magát Tesco árufeltöltőként, de kötve hiszem, hogy 10 évesen arról álmodozott volna, hogy ő Tesco árufeltöltő lesz... )

De térjünk vissza a kölökhöz: reálból erős, humánból annyira nem, vidéki kisvárosban él és tanul, jól tanul, de ezt nehéz összehasonlítani, mert az az iskola ahol tanul – hát, hogy is mondjam, hogy „politikailag korrekt” legyek –, szóval nem nehéz kitűnni a kisebbségiek közül, akiknek az életcéljuk kb. annyi, hogy „segélyből fogok élni, mint szüleim” (ez nem vicc!). Mindenesetre a gyerek okos, de szegény családban él, egy egyetemet nem tudom, ki finanszírozna meg neki.

Eleve már ott a probléma, hogy az egyetem felhígult. Minden hülyét felvesznek már oda, rettenetes túlképzés van, s a régi mondás, hogy a diplomának értéke van, már nem ér semmit. Nem, a diplomának már nincs értéke, egy munkáltató manapság max. unalmasan bólint, ha lát egyet, s rögtön megkérdezi: és mennyi gyakorlat társul hozzá? Azokról a diplomákról nem is beszélve, aminél már nem is bólint, mert inkább hátrány, mint előny. Tudom én, hogy a mérnök és az informatikai diploma ér talán valamit, de hát ahhoz meg olyan beállítottság is kell! Szóval az nem úgy megy, hogy berakom a gyereket mérnöknek, mert ha nincs érzéke hozzá, vagy nem érdekli, akkor úgy repül az első szigorlatnál, mint a seggbelőtt fecske.

Vagy hagyjuk a diplomát, s tanuljon inkább szakmát? Végezzen vízvezeték-szerelő, kőműves, asztalos, ács, tévészerelő, ezermester szakon? Azért ez sem olyan egyszerű kérdés, mert ha nincs vállalkozói beállítottsága, s mindenáron beosztott akar lenni, akkor melózhat minimálbérért feketén, mert erre is van példa. De hát itt is jönnek a kérdések: és ha rossz társaságba keveredik? Elkezd inni? Szívatja a munkáltatója, s nem fizeti ki?

A kisgyereknek mindenesetre van egy elképzelése: ő szakács akar lenni. Mit mondjak, megfogott. Van némi igazsága, ha körülnézek itt Írországban, akkor azt látom, hogy nincs munka, de szakácsot azt most is keresnek! Persze minőségi nyelvtudással. Lehet, hogy igaza van. S itt jön be az a dolog, hogy ez van MA. MA a diplomának nincs értéke, MA jó szakma a mérnök vagy az informatikus, MA keresik a szakácsokat, MA jól megél egy magánzó fodrász. De ki tudja mi lesz 6 vagy 11 év múlva? Mert 11 éve például a jogász volt a menő, ha jól emlékszem.

Szóval nem irigylem szegényt. Nagyon felgyorsult a világ, egyfolytában változnak a trendek, s ahogy kinéz, egyre kevesebb alkalmazottra lesz szükség, mert mindent megcsinálnak a gépek ( s ez érinti a szürke- és a fehérgallérosokat is: az asztalos munkáját megcsinálja a gép, a HR ügyintézőjét a számítógép, a döntést meg egy speciális program hozza meg, a millió lehetőség közül kiválasztva az optimumot). S akkor éri meg embert alkalmazni, ha olcsóbban megcsinálja, mint a gép. Na meg a kínai. Na meg a másik kolléga. Nem egyszerű dolog.

Süketelek itt eleget, a kérdésem tulajdonképpen a következő lenne: minek adjuk a gyereket? :-)

 


A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr781356187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

___________________________ (törölt) 2009.09.07. 12:04:07

Hát, nekem is ez volt a bajom, amikor a 18 éves unokahúgom jövőjéről gondolkoztam: egyetemi vonalon csak mérnök/infó vonalnak van szerintem értelme, de arra nem alkalmas.

Az igazság az, hogy megnézve a nyugati államokat, valamennyire elment az idő az iskolás szakmák mellett, a vízvezetékszerelőtől a mérnökig, rengetegen ilyen fura, konkrét képzettséghez nem köthető dolgokat csinálnak pl. bőr és üveggyöngy ékszereket készítenek otthon, vagy "esélyegyenlősési officerként" dolgoznak az államnak. Na jó, de ez fingreszelés, nem munka, és ez egyszer be fog bukni, mert ezt nem fogja Kína örökké finanszírozni, és akkor majd megint dolgozni kell. Jó kérdés, hogy pontosan mit.

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.09.07. 14:16:44

Nőgyógyásznak. Annyi a hálapénz, hogy ihaj. Oké, gyomor kell hozzá, mint az eü-höz általában, meg némi búra, mert tanulni azért kell.

Ha reálos, akkor szóba jöhet simán a mérnök-informatikus.

Amúgy lehet, hogy a sima gimi már nem jó opció, inkább vmi szakközép, műszaki pl és ha úgy hozza a sors, akkor a szakmáját is tudja azért használni, végezhet technikusit egyetem előtt.

Még van két éve, ha sima nyolcosztályosba jár...

igaziatommaki 2009.09.07. 14:32:49

Mérnök, It-s, nőgyógyász-amit már mondtatok, hozzátenném: fogorvos, plasztikai sebész-maszek mind természetesen, magánklinikán.
Fodrász, kozmetikus, műkörmös-mint szolgáltatóipar. Autószerelő-ha fiú.Továbbá van 1 bnőm, aki otthon dolgozik csillagjósként, kártyavetőként,BOSZORKÁNYKÉNT- érteni ugyan nem ért hozzá, de 1 félóra JÓSLÁS 10ezer és nem is adózik utánA...és mindenkinek csak jót jósol. :-)

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.09.07. 15:04:35

@igaziatommaki: Aztán ha nem jön be a jóslat, kaszával fogják kergetni a feldühödött emberkék :D
Mindenesetre, rohanok jósdát nyitni...

Azon gondolkodtam, végül is tök mindegy, a végén úgyis eladja a lelkét egy multinak :)

igaziatommaki 2009.09.07. 16:54:03

@Vorg a Halhatatlan Báró: Nem olyan egyszerű ám nyitni, vmi boszorkányszövetség engedélye kell hozzá, meg vizsga...:-)))

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.09.07. 21:57:36

@igaziatommaki: Azt írtad a jósnéni nem ért hozzá. Hát így én is le tudok vizsgázni :D

igaziatommaki 2009.09.08. 07:57:25

@Vorg a Halhatatlan Báró: az igaz!!! csak pénzbe kerül...:-) de behozza az árát.

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.09.08. 23:45:52

ha reálból erős, akkor IT vonalon van számára leginkább lehetőség, akár még szakmával is. ha szeret mindent szétkapni meg összerakni, és még ehhez kézügyesség is társul, akkor műszerészeket keresnek mindmáig, vagy biztonságtechnikusnak (nem, nem biztonsági őr, hanem aki bedrótozza pl. lehalgathatatlanná vagy épp lehallgathatóvá a helyiséget, hogy egy példát mondjak). IT vonalon meg ha családot szeretne, lehet nem programozó-mérnök, hanem rendszergazda vonalon kéne elhelyezkedni. de ez lehet 5-6 év múlva már nem igaz, tudom hogy nehéz dönteni :S

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.09.09. 21:11:56

Hatodikosoknal meg korai lenne ezen filozni. Inkabb az a kerdes, hogy mit akar kiprobalni, megtapasztalni.

En angliaban elek, itt az etteremben van egy pincer kollega, aki itt dolgozik 9 eve, es 22 eves.

Azaz 13 eves koraban elkezdte a melot es o a leg profibb a csapatban.

Sajnos nalunk odahaza a fiatalok kb 40 eves korukig ki vannak tiltva a munkaeropiacrol.

Aztan 41 eves kortol megint.

süti beállítások módosítása