Skip to content


Vitaindító a cigányságról

Szerző: Droli - 2009.09.29. 08:00

Bookmark and Share

A mai magyar politikának van egy óriási hibája: nem mer bizonyos témákat feszegetni. Ilyen például a romapolitika: ha valaki kritizálni meri a jelenlegi támogatási rendszert, az jó eséllyel kap egy „radikális” jelzőt. Lehet, hogy ennek az írásnak is ez lesz a sorsa, de azért megpróbálnám. Beszéljünk erről a témáról!

 

Miért hibás a mai romapolitika?

A cél mindenképpen az, hogy a romák integrálódjanak a magyar társadalomba, s az együttélés diszkriminációmentes legyen, mivel jelenleg ez nem valósul meg. Ennek elősegítésére a kormányzat rengeteg programot alkotott, például a romatelepek felszámolása, a szegregált oktatás megszüntetése, a romák képzése, illetve a mélyszegénységből való kiemelése célzott támogatásokkal. Ez leírva szépen hangzik, de szerintem rosszul közelítették meg a kérdést. Ugyanis mi vár a romára azután, ha mindezeken túl van, házat kap, képzést kap, munkahelyet kap, mondhatnánk, integrálódik?

 

Hát, nem sok jó. A munkahelyén könnyen lehet, hogy ferde szemmel néznek rá, ha eltűnik valami, őt fogják először meggyanúsítani, ha leépítés van, őt fogják leépíteni. Egy romának a munkahelyén többet kell dolgoznia, hogy teljesítményét úgy elismerjék, mint egy nem roma társáét. Mivel dolgozik, elveszti a támogatások jelentős részét, ha albérletet bérel, nem kap ingyen házat, s nem kerül be a szegénységet felszámoló programokba sem. Pont úgy fog élni, mint te meg én, annyi kitétellel, hogy ő „cigány” lesz, s ennek összes hátrányát „élvezheti”. Akkor kérdezem én, mi a fene motiváljon egy roma fiatalt afelé, hogy a társadalom hasznos tagja legyen?

 

Mert egyszerűbb a másik út: putriban lakik, nem tanul, hamar gyerekeket csinál, nem megy el dolgozni, hanem otthon a lábát lógatja egész nap, legfeljebb az önkormányzatnál kell egy kicsit az asztalt verni. Garantálom, hogy jobban fog járni, mint integrálódott társa: a családi pótlék és a segélyek összege bőven meghaladja az esetleges munkabérét, de az is lehet, hogy kap valami közmunkának nevezett láblógató tevékenységet. Ja, és újabban akár házat is kaphat, a kormány pl. ebben az évben egymilliárd forintot fordít erre a célra. A bűnözésről meg ne is beszéljünk, mert a „megélhetési bűnözés” fogalmának bevezetésével gyakorlatilag felmentik őket tetteik alól.

 

Gondolom érzitek a különbséget: egyszerűen nem éri meg integrálódni, jobban jár, ha tovább folytatja élősködő, ne adj isten bűnöző életmódját. A kormány rengeteg pénzt fordít ilyen célra, de pont az ellenkezőjét éri el a kívánatosnak. Nézzetek körül az országban! Hány jó példát tudtok mutatni? S hány rosszat? Pont ezért lenne nagyon fontos, hogy beszéljünk erről a dologról, mert ez egy zsákutca.

 

Érje meg integálódni!

Szerintem nagyon fontos lenne, hogy a romák lássanak jó példákat. Hogy azt lássák, hogy aki tanult, beilleszkedett, s dolgozik, sokkal jobban él, mint ő. (Ha mindezt a kultúrája megőrzésével tudná elérni, az már csak hab lenne a tortán.) Így ugyanis ösztönözve lenne arra, hogy ő is elérje ezt az életszínvonalat, s valamennyire önkéntes alapon vállalná ezt, nem kényszer meg rugdosás hatására. A kormány céljának pont ennek kellene lennie: az ilyen, beilleszkedett fiatalok helyzetét kellene javítania (lásd még: adófizető középosztály erősítése, ne adj isten, intelligens roma vezetői réteg „kitermelése”), akiket később példaként lehetne a „putrisromák” elé állítani.

 

Magyarul: ne a beilleszkedni képtelen, dolgozni ne akaró romának vegyenek házat, hanem annak, aki dolgozik! Ne a bűnöző életmódot folytató, hat gyereket nevelő romát segélyezzék, hanem a rendes életmódú, két gyermeket nevelőt! Ennek semmi köze a szolidaritáshoz: az egy álszolidaritás, amit mi segélyezés néven folytatunk! Sokan mondják, hogy az afrikaiaknak sem ételt, hanem vetőmagot (munkát) kellene adni. Ennek ellenére továbbra is segélyeket kapnak, amit persze a helyi vezetők lenyúlnak, majd saját céljaikra fordítják (jobban belegondolva ez nemcsak Afrikában van így, gondoljatok pl. Kolompár ügyeire...). Eléri a célját a segélyező? Nem. Pont ugyanez a helyzet a romák esetében is: a segélyekkel konzerválunk egy nem európai, nem XXI. századi állapotot. Ezzel nem oldunk meg semmit.

 

Modest proposal (Szerény javaslat)

A probléma ott van, hogy jelenleg kevés integrálódott roma van, tehát odáig el kell juttatni párat. A rendszer itt elkövet egy hibát: már akkor is jutalmaz, ha egyáltalán iskolába járatják a gyerekeket (segély, ingyen étkeztetés, stb.), miközben ez egy „normális” családnak kötelesség, s a családfőre büntetés vár, ha nem teszi ezt! Ezzel az a baj, hogy hiába jár iskolába a gyermek, attól még nem biztos, hogy okosodni is fog, magyarul lehet, hogy 14 évesen még a másodikat járja. Törvény szerint ez jó dolog, mert a gyerek iskolába jár. Társadalmi szempontból meg megkérdezhetnénk: de minek jár iskolába? Ezért én előtérbe tolnám a tanulmányi alapon differenciált segélyezést, ösztöndíjazást. Erre már ma is vannak programok, pl. 3,5-es átlag felett lehet ösztöndíjra jelentkezni (hátrányos helyzetűeknek), de ennek összege nevetségesen kevés (20.000 Ft évente). Ez nem motiváló, jelentősen meg kellene emelni, s a forrását az „általános” segélyek csökkentésével kellene megteremteni. Lehetne kombinálni is, hogy ebben az esetben a szülők további adókedvezményekre lennének jogosultak például. Ebben az esetben már a szülők is érdekeltek lennének abban, hogy a gyerek ne csak „járjon” az iskolába, de ragadjon is rá valami.

 

A romák pályaválasztását államilag kell kontrollálni. Magyarországon ma sok hiányszakma van, melyre nincs ember. Gondolom, mindenkinek vannak történetei arról, hogy milyen nehéz egy jó festőt, asztalost, ácsot, vízvezetékszerelőt, mosógépszerelőt találni, s rossz hírem van: a szakképzés leépülésével egyre nehezebb lesz. De említhetném azt is, hogy a kórházakban kevés az ápoló, nincs patológus, illetve fizikatanárnak sem jelentkezik szinte senki. Ezen állások betöltésére ugyanúgy alkalmasak a romák, mint a pakisztáni vagy román vendégmunkások. Az állam feladata az lenne, hogy ezen képzéseket megszervezze, s külön ösztöndíjprogramot írjon ki azon romák számára, akik ezen vonalakon kívánnak továbbtanulni, ne adj' isten, még az elhelyezkedésben is segítené őket, pl. a munkáltató adókedvezményben részesülne. De hangsúlyozom, ennek hiányszakmák esetén van értelme, arra nincs szükség, hogy az amúgy is „zsúfolt” közigazgatásba toljunk be még X embert papírt tologatni. Ennek a programnak a forrását onnan (is) meg lehetne teremteni, hogy pl. jelentősen csökkentenék a családi pótlékot mondjuk 3 (+) gyermek után. Meg mondjuk abbahagynák ezt a rendkívül diszkriminatív és igazságtalan, telepfelszámolásnak nevezett lakásvásárlási programot. S most olyan apróságokról nem is beszélnék, hogy törölni kellene a megélhetési bűnözés fogalmát, s büntetési tételeket szigorítani kellene, stb.

 

Konklúzió helyett...

Mint látjátok, jelentős szemléletkülönbség van az általam felvázolt program és a kormány által romaintegrációnak nevezett valami között. A kormány osztogat, én jutalmazok; a kormány nem köti a pénzt teljesítményhez, én igen. S nagyon fontos, hogy míg a jelenlegi kormány nem nyújt jövőképet (mert attól, hogy segélyez ész nélkül, lesz valami hosszú távú változás?), addig az enyém igen (célzottan, a hiányszakmák területén próbálja elhelyezni a romákat). Az általam felvázolt lehetőség sem diadalmenet – ehhez rengeteg idő kell, s nagyon sok pénz. Nem kívánja felszámolni a társadalom ellenérzését sem, nem véletlenül, ugyanis ezt csak a romák tudják elérni civilizált viselkedéssel. A program másik nagy kérdése, hogy mi legyen azzal a réteggel, aki ennek ellenére sem kíván integrálódni, s tovább kívánja folytatni a „putriéletmódot”? Hát, az így járt. Nem érheti őket hátrány emiatt, de előny sem, azaz nem szabad ezt mindenfajta segélyekkel támogatni. Ha enélkül és bűnözés nélkül is meg tudnak élni, akkor viszont nincs ezzel semmi probléma.

 

Jó lenne egyszer erről az egészről társadalmi vitát folytatni, a romák bevonásával természetesen. Mert jelenleg annyit tudunk, hogy ami van, az nem jó: egy puskaporos hordón ülünk, mely bármikor felrobbanhat, s akár polgárháborús helyzetet is előidézhet. Ezért különösen veszélyes az, hogy a kormányzat a romákat potenciális szavazótáborként kezeli, s ezáltal politikai játékszerré teszi őket.

 


Címkék: roma cigány

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr651407412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.09.29. 08:17:54

Azt hiszem már mondtam, de csak ismételni tudom magam. Droli for president!

zsbela (törölt) 2009.09.29. 08:41:37

Megfontolandó dólgokat írtál le! De mit mond erre Ferge Zsuzsa? "több segélyt a rászorulóknak!" Ezzel az álláspontjával csak konzerválná, vagy súlyosbítaná a jelenlegi állapotokat.

Zia1 2009.09.29. 09:04:06

Ez egy szép álom.......
Saját tapasztalat: volt egy cigány kolleganőm, az első héten dolgozott mint a kis angyal, megmutatta hogy kell dolgozni. A második héten többet ült a nővérszobában mintsem az osztályon dolgozott volna, nem volt hajlandó megemelni a beteget, ha hívtuk segíteni eltűnt.....A harmadik héten mindennap egy órás késéssel vette fel a munkát....A negyedik héten nem vette fel az éjszakai műszakot, és természetesen ezt akkor jelezte amikor már nem tudtunk kit behívni, tehát az egyik nappalos kollegának kellett bent maradni 24 órázni...
Pedig minden lehetőséget megkapott, egyszerűen lusta volt, és mikor elküldték azt mondta a főnöknek, hogy szemét rasszisták vagyunk..........
Tudom nem mindenki ilyen, de miattuk általánosítunk.
Kívánom, mutassák meg mindenkinek, Ők is tudnak tisztességesen dolgozni, tanulni......

ani57 2009.09.29. 09:21:32

@Zia1: - igen az ilyenek végett van az általánosítás.......
Nekem is van egy cigány kolléganőm de mimég nem csalódtunk benne, 14 éve dolgozik velünk és jó munkaerő. ........bár csak mind ilyen lenne.......ja csak álom!

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.09.29. 10:33:54

Nos ezek a leírtak remekül összeszedettek. A kulcskérdés mégis mindíg visszavezethető arra az alapállásra, hogy a tradicionális, kasztrendszerű családi alapon is elkülönülő hierarchikus életvitelükből adódó mentális külömbségekben keresndő.Néhány illusztris pl.-a /nem humor/ ha kér egyszer, majd kétszer harmadjára azt mondja a kölcsönadó, hogy csak akkor adok, ha az előzőeket visszaadod. Válasz: most már amiért nem adtál megint, így az előzőeket sem adom meg. S ehhez hozzárendel egy arrogáns trágár magas hangú átkozódást. A másik: kap valamit a magyar embertől /pl-ul televízió/ akkor már a következő módon tálalja: ni mán a dilo magyar még nekem adta! A féltékenység pl.-ul be van épülve szinte a genezisükben, oly mértékben, hogy inkább haljon bele az asszony ha netán nagyon beteg, de a korházba nem viszem mert ott biztos, hogy megdugják. Holott közben mit ne mondjak az erkölcseiket tekintve, enyhén nagyon nem stabilak. Azt senki csak az effektív köztük élő tudja igazán, hogy milyen belső gyűlölet van a magyarok iránt, mondja gonosz paraszt. Ha a gyereke, mivel hihetetlen antiszociális a neveletlen háttérben meghúzódó családi rossz beidegződés miatt, azt vallja /hazudja/ otthon, hogy azért kapta mert a tanár ilyet meg olyat tett, akkor minden mérlegelés nélkül, azonnal bemegy az iskolába és nagy rössel szétveri, esetleg mivel a csórdaszellem ősi eredetű náluk,szétverik a tanárnőt. De sorolhatnám napestig. Ezen tények viszont álltalában a lemaradott rétegükre jellemző. Csakhogy az arányukat tekintve, ez a rétegük a mintegy 65-70%. Tehát igenis felmérni lélekszámukat, kötelezni a vezető műveltebb rétegüket a saját népük kezelésére, álljanak ki ők elsősorban a gondjaikért ők, ne pedig rasszizmust, diszkriminációt, szegregációt harsogva, s közben ölbetett kezekkel hátradőlve remekül profitáljanak a többségi társadalom álltal eltartottan. Csak egy két adat: 90%-ban inprduktívak, a műveltebb rétegük nagyjából a politika szárnyai alatt reprezentállnak, s semmi jeles olyan jekllegű tevékenységgel nem rukkolnak ki, ami látenssé tenni az integrációra való effektív törekvésüket. Sőt még ezt meg toldják olykor, holmi arrogáns tehát beleharapok stílussal a saját jóakaróm kezébe. Egyébként az alapelvük, egyik vezérfonala, a sőt pláne még nekem ló....sz a seggembe.

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.09.29. 10:39:37

Talán még annyi, van egy bejegyzés itt: valodi.blog.hu a link: "Natúran az igazság mentén" az ajánlott bejegyzés címe: "Drága testvérem..." ezt nem a fantáziám szülte, per mai események valós tényein alapszik. Ez van!

Fényhajú 2009.09.29. 11:32:24

@idosb: Igen,ezek megtörtént események és lassan minden naposak lesznek:/
erre mondta egy kedves barátom: "20 éve egy seb volt ami vérzett,most egy üszkös végtag amit amputálni kell" -de ezt senki nem fogja megtenni..és valóban polgárháborús helyzet van kialakulóban,és az olyan amire a magyar lakosság nincs felkészülve.

Veronikamama 2009.09.29. 11:36:37

@zsbela: A Ferge Zsuzsa szociolóőgus könnyen osztogatja a mások által kinkeserves munkával előteremtett adóforintokat.
Ehelyett, menjen Ő is a cigányok közé, mert rendkivül jó előadó tud lenni, beszélni is ékeszólóan, beszéje rá- a romákat, hogy iskoláztassák a gyermekeiket, takaritsanak,ne lopják a másét, mert ez lenne az első útja, hohy kilábaljanak abból ami saját maguknak megteremtettek évszázadok óta.

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.09.29. 12:18:34

Bocsánatot kérek akaratlanul kétszer nyomtam rá, elnézést érte.

sajt · http://sajt.tumblr.com 2009.09.29. 12:40:31

Egy kis empátia kellene. Meg kellene nézni, hogy hogyan bánt (bánik) a többségi társadalom ezzel a kisebbséggel. És azt, hogy az ő helyzetükben Te mit csinálnál. Tudom, keményen dolgoznál, hogy kikerülj ebből a helyzetből és felemelkedj. Csak hát nem mindenki ilyen.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.09.29. 12:47:15

@sajt: ezért kellene motiválni őket a kiemelkedésre

Renrol 2009.09.29. 13:26:24

Meggyőződésem, hogy az emberek "általánosságban" tartanak a cigányoktól,.. de, ha közöttük él egy roma, és azt látják, hogy betartja az együttélés iratlan szabályait, megpróbál tisztasségesen boldogulni, dolgozni, nem zeng tőle az utca.... akkor vele szemben már nem az előítéletek fognak dominálni, hanem ő lesz a kivétel.... " cigány, de rendes"... Biztos vagyok abban,hogy az igyekvő cigányokkal senkinek semmi baja, sőt aki tud, segíteni fog rajtuk.
A probléma a beilleszkedni nem akaró, agresszív, bűnöző életmódban élő, csak a segílyt váró réteggel van. Addig, amig nem fogja megérni, munkából eltartani a családot, addig , amig a rendőr nem mer intézkedni.... és HATÉKONYAN fellépni a cigányokkal szemben,--- mert vagy azonnal " rasszista " lesz, bagy csak félti a bosszútól a családját.... addig ez a fekély csak egyre nagyobb lesz a társadalom nyakán.

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.09.29. 13:47:15

@Renrol: Itt a kutya elásva! Mióta harsogom, sok sok fórumon, de a süket fülek behunyt szemek s a tabuként kezelt cigány kérdéshez való közelítés, mindíg falba ötközést eredményez. Üdv.

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.09.29. 14:04:15

@Droli: Ugye te sem gondolod át egésszen a kérdést, vagy nem látsz le egésszen a gyökeréig. Nem a motíválással van a gond, hanem az azt elfogadás hiánya a lényeg. Sok esetben az attól való elzárkózás a gátló tényező. Tudniillik az ő világukban álltalában senki véleménye nem mérvadó, csakis a saját népcsoportján belülié, de az is a kasztrendszereikben beillesztve. Egy pl.-a, az oláhcigány speciel lenézi az alacsonyabb kasztrendbelit, s úgy is kezeli, mindannak ellenére, hogy genezisében azonos tőről fakad.Kvázi soha nem fogja az integrálódásuk folyamatát, a saját népe érdekében sem elősegíteni, tehát oldja meg a többségi társadalom, ahogy akarja. Bezzeg mikor valami gond van, vagy juttatás akkor már azonnal mellé áll, mondván ő is cigány. Olyankor gyorsan elfelejti, hogy tegnap netán még leütötte uganazon fazont, akit ma bizonyos érdekei mentén a szárnya alá vesz. De, hogy nevelje okítsa, az erkölcsi trendek betartására, na azt már nem. Miért mem? Az egy külön fejezet. Nehézen átlátható kérdések ezek, amit viszont időnként le karcolok az saját tapasztalatok gyűjteménye. /közel 43 év / Egyébként el kell beszélgetni egy tárgyilagos lojális romával, aki mindezt az igazság talaján állva hajlandó taglalni. Nos akkor világosabban meg lehetne érteni eme bonyolult problémákat.Üdv.

gesa2 2009.09.29. 14:10:58

Amíg megéri szülni, addig nem lesz jobb a helyzet. Három gyerek után, nemhogy csökkenteném, megszüntetném a családi pótlékot. Most még csak ennyi a probléma, de sokkal nagyobb lesz 20 év múlva. Az a baj, hogy a kormány olyan rendeleteket hoz, ami rövidtávon hat, mert érdekei ezt kívánják. Ha az MSZP nem tesz a kedvükre, menthetetlenül a süllyesztőbe kerül, mert a totális jobbratolódás elkezdődött. Természetesen egy idő után fordítva lesz a helyzet, mert ha 3 évig nem történik semmi változás kis hazánkban, akkor az emberek, megharagszanak és elkezdődik a visszamenet. Nagyon kíváncsi lennék Orbán milyen megoldást kínál, de erről nem tudunk semmit, mert olyan biztos a győzelmében, hogy nincs rákényszerítve erre az álláspontra, pedig erről most kellene beszélnie, mert ma Magyarországon ez a legfontosabb probléma nekünk választóknak tisztában kellene lennünk, mi az elképzelése. Farkas Flóri Fideszes, ő mit kínál a cigányság felé? Droli meglátásaihoz nincs mit hozzá tenni, mert úgy igaz minden mondata ahogyan leírta.

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.09.29. 15:11:20

Még ezt elmondom, legutóbb a közelmúltban volt itt is egy tanár verés, /másik 20 gyerek szemeláttára/ Nos, hogy símítsam az ügyet hát kihívtam ad hok két roma vezetőt, az egyik jogász volt. Az ügy záródott egy kölcsönös kompromisszummal. S most a szemlélet, mondta az egyikőjük a kérdésemre, hogy mit tettek végül is, az eset megismétlődését preventáland. A következő választ kaptam: tudod mi tudjuk, hogy mi vagyunk a hunyók, de nekünk akkor is a tanárt kell elmarasztalni. Lehet el gondolkodni a szemléleten! Tudniillik amég a pozitív diszkriminációt, ennek mentén közelítjük, annak csak az a következménye lesz, hogy tovább eszkalálódnak majd a gondok. Roppant rossz üzenetet közvetít a többségi társadalom felé.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.09.29. 16:44:24

@idosb: Ez is egy érdekes megközelítés... hiába, nem véletlenül lett ez vitairat, mert sejtettem, hogy nagyon sok dolog fog itt még előkerülni. Ez így helyes. Most én is előhoznék egy plusz dolgot akkor :-)
Vajon bele szabad-e avatkoznunk a romák dolgába? Egyáltalán szabad-e integrálni őket a társadalomba? Ez az integráció ugyanis elég sok „romatörvénnyel” ellenkezik – pl. ha egy szegény roma lop egy gazdag embertől, szemükben ez nem bűn, míg a társadalom szemében az. De beszélhetnénk arról is, hogy a romák többségének munkához való hozzáállása finoman szólva sem megfelelő (erről szerintem mindenki tud mondani legalább egy történetet). S akkor tegyük hozzá, hogy ne általánosítsunk, mert én is ismerek jól dolgozó romát, de dolgozni nem hajlandó, abszolút rossz értelemben vett roma életmódot folytató nem-romát is... Szóval elég komplex dolog ez.
De most beszéljünk csak azokról a romákról, akik a társadalom szempontjából abszolút improduktívak (más fórumokon úgy mondanák, hogy élősködők). Szóval szabad-e őket integrálni? Ha igen, hogyan kívánja a társadalom felülírni íratlan ősi törvényeiket? A mai uralkodó romapolitika ebbe az irányba halad – szegregációellenesség, a romák szándékolt betelepítése a nem romák közé, stb. - ez ellen elég erős társadalmi tiltakozás van; őszintén szólva meg lehet érteni. Ha viszont nem akarjuk integrálni őket, akkor mit csináljunk velük? Vannak olyan vad elképzelések is például, hogy adjuk nekik Borsod-Abaúj-Zemplén megyét, és csináljanak ott, amit akarnak. Más elképzelés szerint ne kapjanak segélyt, éljenek, ahogy tudnak, aztán meg ha nem bírnak magukkal, jöjjön a katonaság. Olvastam Ferge Zsuzsa nol.hu-s cikkét is, hogy adjunk nekik több segélyt, mondjuk hogy ezzel miért nem értek egyet, ott van a fenti írásban. De a jelenlegi rendszer is fenntarthatatlan. Az igazság az, hogy nem látom a megoldást, de szerintem nemcsak én vagyok így ezzel. Rövidtávon szinte lehetetlen megoldani a problémát, hosszútávon meg nem fog a társadalom áldozni erre; se pénzt, se türelmet (meg hát a politikai váltógazdálkodás sem tesz jót ennek).

Garnela 2009.09.29. 17:13:06

Ez az egész segélyezési rendszer úgy rossz, ahogy van..tudniillik ugyanazt a 28E ft-t kapja az is, aki soha életében nem dolgozott, meg az is, aki dolgozott 25-30 évet, és mondjuk 45-50 évesen munkanélküli lett..a nyakában mondjuk egy 20-30 évre felvett jelzáloghitellel..meg mondjuk 1-2 gyerekkel.. azon túl hogy 3 hónapon belül elveszíti a lakását(a putrit nem veszítik el, meg az ingyen kapott házat amit szétdúltak)emberhez méltó életet tovább nem tud élni! Egyszerre kapcsolják ki a fűtését, áramot, meg rakják ki az utcára..holott végig dolgozta eddigi életét.

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.09.29. 18:53:28

@Droli: Hát ennél jobban látni a kérdéskomplexum lényegét, amire most rávilágítassz, nem hiszem, hogy valaki is szabatosabban megfogalmazza. Tudniillik nagyon markánsan ezek azok a gondok amire választ kelenne találni. Azt viszont hidd el nekem, hogy csak a jól stragegizállt, az integrálódásra látszatra törekvő, vezető rétegükkel állunk szemben. Az igazság az, hogy a roma enberre jellemző tulajdonságok fő alapeleme, hogy mennyire és hogyan tudja,a leg hatékonyabban a saját hasznára fordítani, a társadalom azon jóindulatú rétegét, netán vezetőinket, akik az ő érdekeiket, lehetőleg a saját energiájuk, legkisebb mértékű befeccelésével mindenkor hajlandóak kiszolgálni. Ehhez megvan a jól bevált mentalitásukból remekül adódó módszereik százainak arzenálja. Pl.-ul /saját pl.-a/ az egyik romának speciel én, szóbeli szerződés alapján egy hétig segítettem annó, építkezni, a munka befejeztével /pedig a kőműves munka nem könnyű/ ahogy te nem kaptál tőle egyetlen fillért sem, hát úgy én sem. A lelkiismeret nem olyan nagyon erősségük. Azt, hogy mégis mi a megoldás ezen a fórumon, nem publikus, pedig van vagy mondjam volna megoldás. Nem tudom ha megírok neked egy két dolgot pl.-ul az indamail-on keresztül megkapod e? Egyébként amiről utóbb írsz, no itt a kutya elásva, de ezt bármely ok miatt is /pedig nyilvánvaló/ a jelenlegi hatalom, nem hajlandó értéssel fogadni, illetve nem tudja kezelni, vagy nem akarja. Üdv.

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.09.29. 19:06:26

@Droli: Bocsás meg a kérdésedet még nem próbáltam megválaszolni, hogy be szabad e avatkozni? Ez két esélyes vagy akarunk beavatkozni vagy nem. Megsúgom neked diszkréten az integrációjukat soha nem fogjuk elérni, azomban túlnyomó százalékban, adott módszrekkel /bizonyos kényszerekkel kezelten/ igenis predesztinállni lehet a társadalom egészének irányát tekintve. Szerintem ez már olyan részeredmény lenne ami a megmaradó rétegüket tekintve, majdnem nullára csökkentené, a jelenlegi tásadalmi feszültségeket. Nos ehhez a rész célhoz, kellene hiteles jól képzett lojálisan gondolkodó roma vezetők bevonása. S mint ahogy már írtam, nem fent, hanem lent kezdeni az integrálódásra való hajlamuk elősegítését.

gesa2 2009.09.29. 19:53:02

Gondoljatok bele, ha a szomszédotokba telepítenek "csak" egyetlen olyan családot, akik nem tudnak viselkedni. Mennyit fog érni a házad ha elakarod adni? Lesz valaki is aki megveszi? Senki. Ezzel így lesz az egész utca, amiért megdolgoztál,ezek után sz@rt sem fog érni. No, de érdekel is ez ott fenn valakit, akinek nincs ilyen problémája. Mindég azt mondom, nincs sok pénzem, de szívesen áldoznék, arra, hogy összedobott pénzből, vegyünk házat, politikusaink mellett és költöztessünk be egy ilyen családot, akkor megtudnák és talán megértenék, miről beszélnek az emberek.

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.09.29. 20:45:23

@gesa2: Nem tudom szabad e itt egy viccet megereszteni, de te kihoztad belőlem a kommenteddel. A cigány meg a magyar jóba vannak, s egymás mellett építkeznek, teljesen azonos terv éa költsévetéssel, egyforma házat. Mikor kász van,azt mondja a cigány, tudod az én házam nagyobb értékű mint a tied. Na miért hiszen egy fillérig azonos volt a kivitelezés, mondja a magyar. No igen mondja a cigány, de nekem nem cigány a szomszédom. Üdv.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.09.29. 21:03:15

@idosb: jöhet az üzenet, kattints a nevemre ott tudsz üzenni!

xuxu (törölt) 2009.09.30. 02:07:46

Nem diplomát kell adni a cigányoknak! Nem kell nekik a segély! A tehetség az tehetség! Mindenki így tud értékesülni!
Íme a példa (nem egy van ilyen): www.youtube.com/watch?v=8mSr5rBuZrg&feature=related

Veronikamama 2009.09.30. 07:03:46

Nem hinném, hogy a legtöbben vitatjuk az identitásukat. Tartsák meg, azok, akik kiemelkedtek a cigánysorból és beálltak a nagytöbbség közé, dolgoznak, adóznak, európai módon viselkednek, sokszor hallottam tőlük, hogy menekülnek az olyan lakóhelyről, ahol a cigányok többségben vannak, ha lehet be sem házasodnak.
Nagyon hosszú és keserves lesz az integráció mindkét oldalnak. Mert előbb utóbb a megoldás a beilleszkedésük, csak értelmes intézkedéseket kell hozni. A segélyezés, ingyen mindent nem megoldás, ettől senkinek nem lesz jobb.

kis ani 2009.09.30. 08:42:11

@xuxu: - nem csalodtam benned! - minden re van egy jó számod.....:)))

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.09.30. 09:24:19

Nehéz ügy ez a roma integráció kérdés. A segélyezés biztosan nem fog érdemi eredményekhez vezetni, hiszen tulajdonképpen pont a segélyek miatt tartunk itt, ahol. Az elmúlt 20 év nem létező romapolitikája ugyanis egyedül a segélyezésre épült. A rendszerváltáskor kialakított, és alapjaiban ma is fenntartott rendszer, nem alkalmas a cigányok többségi társadalomba történő integrálására, ebben egészen biztos vagyok.

Megoldás? Nem valószínű, hogy a szociális kártya teljes egészében megoldaná a problémát, de biztos, hogy sokat javítana a helyzeten. Jó kezdeményezésnek tartom, akárcsak az "út a munkába" programot. Természetesen ezeket a rendszereket a későbbiekben is fent kell tartani, de ez kétségkívül olcsóbb lenne, mint a segélyeket és az ebből adódó egyéb kiadásokat finanszírozni. Na, befejeztem az "észosztást".

Humgor 2009.09.30. 10:11:42

Sziasztok!

Nagyon jó az írás, teljesen egyetértek vele. A jó teljesítményt, a plusz teljesítményt jutalmazni kell, a normálisat elvárni, a rosszat pedig büntetni.

De mindenkinek.

Láttatok már cigány tanulóvezetőt? Mégis vezeti mind az "1200-est"

Vagy miért kell a szegénységnek rögtön a restséggel is párosulni. Attól mert szegény vagyok, nem kell a ház mellé rakásban szarni, vagy az udvar közepén a szemetet halmozni.

És itt van hatalmas felsősége a Gusztos és Mohácsi féle vonalnak. Ész nélkül szolnak bele olyan témába, amihez semmi közük. Egyszer sem halottam Gusztost megkérni, a perifériát, hogy legalább egy pottyantos vécét rakjanak már az udvarba, és mossanak kezet. Mert itt kezdődne....

kis ani 2009.09.30. 11:47:04

@Humgor: - ez így van egyet értek Veled! - majd más véleménnyel lennének ha szomszédságukba cigányok laknának! - akkor nem lenne "gyerekcsíny" amit sokszor művelnek.
Olvasni sem tudnak akkor, hogy lenne akár kresz vizsgájuk? - veszik......! - meg? vagy el.....!

Sííva 2009.09.30. 19:54:03

A családi pótlékot összevonják a havi bérrel és így növelik az adóalapot! Kedves ötlet ugye? Az 1 elvétve 2-3 gyerekes szülő büntetése, amiért dolgozni merészel. Mert a másik oldalt nézve a segélyből élők sok gyerekére járó családi pótlékot mivel vonják össze hogy növeljék az adóalapot? Semmivel! Őket jutalmazzák, mert segélyen vannak és sorra szülik a gyerekeket 5-6-7 ...........! Bolond gondolat, de talán azért van erre szükség, hogy ők nyugodtan szaporodhassanak! Lesz családi pótlék! Nyugodjanak meg, majd elvesszük attól aki dolgozik, adó formájában!
Hát így működik?
Emberek ne fizessünk adót! Ők megtehetik, hogy csak elvesznek az asztalról? Hát ne rakjuk meg az asztalt!

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.09.30. 21:31:10

@Sííva: Tudod valószínű, hogy a pozitív diszkrimináció csúcsra járatásának újabb ékes eleme ez is. Üdv.

Bettyno 2009.10.06. 14:00:26

@idosb: Nagyon nagy szavakat használsz. Kár, hogy csak hülyeségek és előre begyakorolt mondatok jönnek ki a "szádon".

Veronikamama 2009.10.07. 15:55:07

@Bettyno: Itt nem arról szól a kérdés feltevése, hogy ki milyen előre begyakorolt mondatokat ir, hanem arról, hogy miért hibás a mai romapolitika.
Vagy ehhez nem tudsz hozzászólni?

Jurganov 2009.10.12. 21:01:01

érdekes ez az egész. a roma politika ott hibás, hogy létezik. ők is emberek, magyar állampolgárok-ezek szerint kellene velük bánni. nem pozitívan megkülönböztetni őket, nem egy "cigány értelmiségi réteget" létrehozni. egyszerűen csak annyi, hogy amikor rossz fát tesz a tűzre egy cigány ugyanúgy lakoljon meg mint egy nem cigány. mivel azonban a cigányságot valószínűleg direkt hozták olyan helyzetbe ahol van (iszonyatos szaporulat, primitívség, bűnözésre bíztatás) számomra nem annyira elképzelhetetlen, hogy a hatalom a "normális emberek"-ekkel szembeni fegyverként kívánta/kívánja felhasználni őket. sajnos én nem látok arra reális esélyt, hogy ezt az ellentétet békésen meg lehessen oldani ( a hatalom a média segítségével igyekszik még a gondolatát is kiölni az emberekből) számomra egyértelműnek tűnik, hogy egy polgárháború felé sodródunk. és amíg nem történik meg a teljes hatalmi bázis leváltása ( lehetőleg véglegesen) addig nem is igazán van esély a megbékélésre. a sokak által preferált vajda-rendszer pedig nem megoldás, hiszen ennyi erővel a magyarok egy csoportja is választhatna magának törzsfőt és aztán mehetne gyilkolni,rabolni, stb-hiszen az nem bűn, megmondta a vezért.

Kartal (rezervált) 2009.10.12. 21:03:56

@Humgor: Üdv itt! Bocs, hogy belepofázok, holnap érdemben is reagálok, most csak annyit, hogy egy haver autós oktató, a nyáron kint voltam vele párszor rutinpályán. Annyi a cigány tanuló, hogy... döbbenetesen sok. Lassan a fiatal tanulók fele cigány. Mondjuk 8 általános nélkül nem értem hogyan... :P

Kartal (rezervált) 2009.10.12. 21:38:49

"A munkahelyén könnyen lehet, hogy ferde szemmel néznek rá, ha eltűnik valami, őt fogják először meggyanúsítani, ha leépítés van, őt fogják leépíteni. Egy romának a munkahelyén többet kell dolgoznia, hogy teljesítményét úgy elismerjék, mint egy nem roma társáét." - bocs, de ezt saját tapasztalat alapján cáfolnám. Nem egy cigány munkatársam volt már, és ezek a rendes romákra nem álltak. Most is van két cigány ismerősöm, akiket nem hogy nem építenek le, de el sem engedik őket a cégtől. Jól dolgoznak.
"Ha mindezt a kultúrája megőrzésével tudná elérni, az már csak hab lenne a tortán." - Te most komolyan gondolod, hogy van nekik olyan?
"3,5-es átlag felett lehet ösztöndíjra jelentkezni (hátrányos helyzetűeknek)" - ami amellett, hogy az agyvizem felforralja, etnikai feszültséget szül. Az ötös tanuló magyar - már bocsánat, de - szart se kap, a hármas fölött lébecoló cigány meg ösztöndíjjal jár iskolába. Milyen alapon? Akinek mindkét szülője gyárban, három műszakban dolgozik, a család nem keres 200E Ft-t (sokszor 150E-t sem), a segélyes cigányok meg sokszor Mercivel, BMW-vel járnak, de a gyerek ingyen kap könyvet, bérletet, kaját, plusz ösztöndíjat... Nem jó ez így.
Majd holnap folytatom...

Marcellusca 2009.10.13. 10:57:39

Droli!

Fogadjunk, hogy nem kértek fel roma-szakértőnek! :D

Gumi 2009.10.22. 15:38:33

Aki egy picit jártas vezetéstudományi ismeretekben, az tudja, hogy az alacsony iskolázottságú, kevéssé értelmes embereket - természetesen bőrszíntől függetlenül - csak határozottan, ellentmondást nem tűrően, szájbarágva lehet vezetni, és nagyjából a pavlovi kutyák reakciót fogjuk eredményül kapni. Azaz, ha rosszat tesznek, azt keményen büntetni kell, ha engedelmeskednek, azt pedig jutalmazni, beleértve ebbe egy esetleges büntetés elmaradását is.
Nagyjából egy kutyakiképzői viselkedésminta lenne szükségszerű, azaz egyszerűen megfogalmazott követelmények betartását kellene következetesen jutalmazni ill. ellenkező esetben büntetni.
A megoldás ilyen egyszerű, eredmény csak ettől várható. Primitív embereknél csak az ő szintjüknek megfelelő érzelmi reakciók birizgálása lehet eredményes, egy félanalfabéta uzsorás kancigánynak (elnézést!) hiába adnék egy kötet Jókait vagy Márait, hogy okuljon belőle. Ha a recski kőfejtős börtönben lehúzna fél évet, plusz börtöniskola 8. osztály, másképp értékelné az uzsorás tevékenységét... Keménynek tűnik? Az, de ahhoz neked nagyon le kéne csúsznod (aligha sikerülne), hogy fejed felett lebegjen ugyanez.

A szociális kártya nagyjából így is működik: a segély egy részét az állam beosztja helyettük, ezt tessék így elfogadni, ha azt akarod, hogy a teljes összeg felett önállóan rendelkezz, azt adózott jövedelemnek hívják, és hogy ilyet kapj, dolgozni kell érte.

A lakosság túlnyomó többsége érti ezeket a szabályokat, be is tartja, nem is kell nagyon korlátozni. (Legalábbis egy valódi demokráciában, de a kis magyar valóság boncolgatása egy másik kötet lenne.)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.05.24. 18:40:01

ne a beilleszkedni képtelen, dolgozni ne akaró romának vegyenek házat"

mivan?
senkinek se vegyenek házat

süti beállítások módosítása