Skip to content


Képmutatás, Dánia

Szerző: Slanger - 2009.12.19. 09:18

Bookmark and Share

 Mindenki tudja, hogy a napokban Dánia volt a helyszíne annak a klímacsúcsnak, amelyen a világ vezetői, a környezetvédelem jövőjét illetően terveztek döntéseket hozni. Maga a rendezvény szinte eredmény nélkül ért végét, a különböző országok közt fellépő érdekellentétek miatt. Az is tudja mindenki, hogy a házigazda Dánia, rengeteget tesz a környezetvédelem érdekében, hiszen céltudatosan dolgozik azon, hogy az országban zajló termelés az energiahatékonyság figyelembe vétele mellett történjék, ezzel is csökkentve a kibocsátott széndioxid mennyiségét.

Azt minden bizonnyal kevesebben tudják, hogy van azért egy sötét folt Dánia környezetvédelmén. Ez a sötét folt pedig nem más, mint a Dániához tartozó Freöer-szigeteken a mai napig minden évben megrendezésre kerülő hagyomány, a "grindadráp".
 
Meghökkentő videó következik.
 

 
A bekerített, majd hidegvérrel lemészárolt delfinek – idén 180 darab - húsát ezután a helyiek elfogyasztják. Az már csak hab a tortán, hogy többen is meghaltak már a delfinek húsában felhalmozódott higany miatt.
 
Mi más ez, ha nem egy óriási képmutatás? A környezetvédelem mellett kampányolnak, közben meg hidegvérű gyilkosok.
 

Tehát a Dánok nagyjából bekaphatják!

 


Címkék: dánia környezetvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr621608416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sátán meg a Jocó 2009.12.19. 09:47:24

a feröerszigeteiket is annyira dánok, mint mondjuk a grönlandiak

helyesen tehát: hülye feröeriek, feröeri hülyék!

zsooolt 2009.12.19. 10:56:13

Ahogy te is megjegyezted ez egy hagyomány és ha véres is, ökológiai jelentősége nincs, (180 delfin?) ugyanakkor például a tonhal(!) pár éven belül kipusztulhat a túlhalászás miatt!!! Én nem nagyon látom, hogy bárki bojkottálná a tonhal konzerv vásárlását. Ugyanez igaz a cuki fókabébikre is, amiket bunkókkal vernek agyon, a magam részéről soha nem vennék részt benne, de nem ettől nem fognak a fókák kipusztulni. Szerinted ha azok nem hidegvérű gyilkosok, akik miatt például nem lesz tonhal/más hal a tengerekben, akkor mik?

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.12.19. 11:36:06

@Sátán meg a Jocó: hivatalosan Dániához tartoznak.

@zsooolt: azért azt nem mondanám, hogy nincs ökológiai jelentősége. Nem minden évben ölnek meg "csupán" 180 darabot. Van úgy hogy ennek többszöröse a legyilkolt delfinek száma. De nem csak a Freöer-szigeteken gyilkolják le a delfineket, hanem pl. Japánban is. Csak itt több ezret.

Hát köszönöm, azért ez elég durva hagyomány.

zsooolt 2009.12.19. 12:05:27

@Slanger: Nagyon durva, ez kétségtelen, de vedd figyelembe, hogy a bejegyés alapján helyiek végzik (talán több száz éve) és el is fogyasztják a húst - lehet, hogy nyersen, ami még gusztustalan is, sőt, civilizációs szempontból nagyon túlhaladott. Én is ettem a disznó fülét (pörzsölés után) gyerekként. A disznóölés is véres hagyomány, ezért kellene tűzzel-vassal irtani? Múltkor láttam egy dokumentumfilmet a szamojédekről, akik brutálisan és nyersen ettek meg egy rénszarvast. Ezzel együtt, amikor odébbcuccoltak semmi szemét, semmi "ökológiai lábnyom" nem maradt utánuk. De azért ők is hidegvérű képmutatók és jobban tennék, ha leszoknának az efféle úri huncutságokról? :) Szerintem a bálnavadászatot sem azért kell tiltani, mert "azok számára akik felelősséget éreznek a tengeri emlősök iránt, egyetlen bálna legyilkolása is tragikus és értelmetlen". És persze igazad van abban is, hogy van ökológiai jelentősége EGY delfinnek is, de semmiképp nem azért, mert "cuki". És ezt össze sem lehet vetni a túlhalászás következményeivel. El kell tudni vonatkoztatni, ráadásul (maradva a tonhalas példánál) te is tehetsz valamit azzal, hogy pl. nem veszel tengeri halkonzervet (ahogy delfineket sem hóhérolsz, de hát ezt nehéz is lenne hazánkban).

hopp-hopp 2010.01.26. 16:07:14

ejnye - bejnye ...
a hagyomány az hagyomány - még ha nagyon véres is.
amúgy meg megfizetik az árát - higanymérgezés.

de! a hagyományos disznótartás-disznóvágás kisebb ökológiai lábnyommal rendelkezik, mint az amit most csinálunk - szép normák szerint.

inkább egy malac - akit rituálisan lemészárolunk - és betároljuk,
sem mint sok malac - aki megsínyli a tartást, hizlalást, szállítást, vágást (árammal kábítanak majd fejbe lőnek - iszonyú humánus eljárásnak tűnik igaz? ) - és mit eszünk meg belőle? bőrke-szemetet meg 4%-os hústartalmakat...

nemcsak a dánok képmutatók - nézzetek tükörbe - onnan is egy képmutató néz vissza. nem?
ha mégsem így érzed akkor vezesd egy füzetbe - mit eszel és honnan érkezik hozzád az amit megeszel és például avval amit megveszel-megeszel mennyire támogatod a saját országod mezőgazdaságát,
ugye ugye ...
az a costa-ricai banán, holland paradicsom, spanyol paprika - tunéziai burgonya és még sorolhatnám -

süti beállítások módosítása