Skip to content


Évfordulók - magyar

Szerző: Droli - 2010.01.04. 07:15

Bookmark and Share

2010 van, nevezetes, „kerek” év, lássuk, milyen kerek (magyar) évfordulókat fogunk megünnepelni idén! A teljesség igénye nélkül...

 

950 éve, 1060-ban ütközött meg I. András és testvére, a későbbi I. Béla (mindketten Vazul fiai voltak). A csatában I. András meghalt, és I. Béla lett a király. Hiába, az Árpád-ház sem volt annyira békés...

800 éve, 1210-ben „született meg” a Gesta Hungarorum. Anonymus írta, akinek szobrát megtekinthetitek a Népligetben. Ő még szerencsés volt, arcát meg sem próbálták ábrázolni - lásd ellenpéldának szegény Jézust, aki az ábrázolások szerint úgy néz ki, mint valami újhullámos metálénekes.

750 éve, 1260-ban épült fel a Mátyás templom Budán. Jó, akkoriban biztosan nem így nézett ki. És nem is így hívták.

500 éve, 1510-ben lett erdélyi vajda Szapolyai János, aki nem ért oda időben Mohácsra, bezzeg utána volt képe királlyá koronáztatni magát. Mondjuk a másik király, Ferdinánd sem volt semmi... Az akkori politikai helyzet kísértetiesen hasonlít a maira.

300 éve, 1710-ben a kurucok elvesztették a romhányi csatát az osztrákokkal szemben, és ez döntően befolyásolta a Rákóczi-féle felkelést. A kurucok nevét ma egy infós honlap is őrzi, szerintem nem egészen olyan formában, ahogyan ők szeretnék.

180 éve, 1830-ban Széchenyi felállította az MTA-t. Széchenyi (mivel gazdag volt) saját vagyonából finanszírozott egy csomó állami beruházást; ma pont fordítva van, az állami beruházásokból finanszírozza egy csomó közéleti szereplő a gazdagságát...

150 éve, 1860-ban az „Októberi Diploma” szerint a magyar nyelv ismét hivatalossá vált. Örüljünk annak a ténynek, hogy az osztrákok több száz év alatt nem tudtak elnyomni minket nyelvileg, például az írek az ősellenség angolok nyelvét használják! (Hivatalos az ír is, de a kutya nem beszéli, majdnem hogy idegen nyelvként oktatják az iskolákban!)

90 éve, 1920-ban írták alá a Trianoni békeszerződést. Kevesen tudják, hogy az országhatárok „mozgatásán” túl a hadsereg létszámát is maximálták (35 ezer főben), és jóvátétel fizetésére is kötelezték hazánkat.

20 éve, 1990-ben országgyűlési választásokat tartottak Magyarországon, hosszú idő után szabadon. Nyert az MDF, második az SZDSZ lett. Idén lehet, hogy mindkettő kiesik a parlamentből.

 

Milyen egyéb magyar (kerek) évfordulót érdemes megemlíteni? (A nemzetközi évfordulókról majd holnap, külön posztban.)

 


Címkék: történelem

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr481643008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sajt · http://sajt.tumblr.com 2010.01.04. 11:06:40

Anonymus szobra a városligetben van.

daniferi 2010.01.05. 01:16:29

Bár születési évforduló, de 200 éve, 1810-ben született Erkel Ferenc, a Himnusz zeneszerzője, talán idén emiatt érettségin is lesz :)

Amiről még emlékezetes az 1810 év, bár nem sokan tudják, de akkor volt a nagy budai tűzvész is. Mivel még nem volt rendes híd a két város közt, ezért a pesti oldalról nem tudtak átmenni segíteni az oltásban, csak nézni tudták, amint a tűz felemészti a fél várost.

süti beállítások módosítása