Skip to content


ICE kód - az értelmes körlevél

Szerző: daniferi - 2010.02.03. 04:10

Bookmark and Share

Aki fent van valamilyen közösségi oldalon, az ismerősök számától függően, időnként körlevelet kap. Néha elrablással rémisztgetnek, néha csak jobb életet ígérnek. Persze mindig megtalálható benne, hogy küldd tovább, hiszen ez a módja, hogy mindenki megtudja, hogyan védekezzünk elrablás ellen, esetleg azért kell továbbküldeni, hogy teljesüljön a levélben leírt babona.

Ám az előbb olyan érkezett, amit érdemes megfontolni:

Kérjük a háziorvosokat és az egészségügyis dolgozókat, fogorvosokat, minden állampolgárt stb, hogy saját és egymás érdekében terjesszék! A mentősök, tűzoltók stb. arra jöttek rá, hogy baleseteknél és más szerencsétlenségeknél, a szerencsétlenül járt személyeknél fellelhető a mobil telefon. A mentőakciónál azonban ők nem tudják, hogy a számtalan név közül kit értesítsenek hozzátartozóként a balesetről. Ezért olyan ajánlást tettek, hogy mindenki tegye be a mobiljába a szükség esetén értesítendő személy(-ek) nevét   és számát. Ilyen esetekre jött létre az ICE (In Case of Emergency) nemzetközi pszeudonim. E név alatt bejegyezhetnénk azoknak a személyeknek a nevét és telefonszámát, akiket az ilyen esetekben értesíthetnek a mentők, tűzoltók, ill. a rendőrség. Amennyiben több személyt kívánnánk megadni, akkor ICE1, ICE2, ICE3 stb. pszeudonim alatt lehetne őket feltüntetni. Ez a megoldás egyszerű, nem kerül semmibe és hatékony lehet. Amennyiben érdemesnek találja, kérem továbbítsa ezt az e-mailt ismerőseinek, hogy egyre jobban elterjedjen.

Határ Gábor  mentőápoló (OKJ), OMSZ-KDR, Szfvár mentőtiszt hallgató, PTE-ETK, Pécs

Ez egy valóban értelmes kezdeményezés! Ha egyetértesz vele, kérlek, Te is
továbbítsd ezt az üzenetet.

Az ember sose gondol arra, mi rossz történhet vele, sőt, azt hiszi mindenki, ő a kivétel. Biztos, hallottátok már, hogy "Én óvatosan vezetek, figyelek mindenre, velem nem történhet baleset". Aztán valahogy mégis megtörténik mindig. Nem is kell ehhez autóba ülni. Elég, ha elcsúszol a jeges úton, elesel és bevered a fejed (tudom, jó minőségű cipőd van, az nem csúszik), esetleg szívrohamot kapsz (igen, sportolsz is, erős a szíved, ilyen se lesz veled). Ha van olyan szerencséd, hogy eszméletvesztésnél nem csak átlépnek rajtad a járókelők és kihívják a mentőt, akkor kit értesítsenek? Anyát? Így írtad be a telefonba? Barátnőt? Hogy is hívják most? S ezt honnan tudja a mentős vagy a rendőr? 

Bár azt nem tudom, mennyire hiteles a benne található név, de talán nem is lényeg, kinek jutott ez az eszébe, az elgondolás jó. Az meg már az én bajom, hogy naív vagyok, s elhiszem a magyar hatóságokról, hogy baj esetén a telefonomat megnézve, tényleg értesítik a megfelelő személyt.


Címkék: társadalom egészségügy emberség

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr661722922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vorg a Halhatatlan Báró 2010.02.03. 09:07:21

Igen, nekem is az a kérdés, hogy bogarásznak-e a telefonomban, hogy felhívják Anyukámat, aki így is van bejegyezve. Max a kórházból talán, ha magamnál vagyok, akkor meg nekem kell intézni.
Nekem amúgy parám, hogy bármi történik, igyekszem ezt levetkőzni ahogy csak tudom, nehogy én hozzak valami rosszat a családra a negatívkodásommal.

oatBXL · http://blog.osztrogonacz.com 2010.02.03. 15:05:55

Mondjuk szerintem érdemes megnézni a híváslistát a telefonszám lista helyett. Valószínű, hogy az első 2-3 nevet visszahívva eljut ahhoz a hozzátartozóhoz akihez kell ... persze csak akkor, ha a telefon nincs lezárva és tudja kezelni a megtaláló. Komolyan, szerintem a jelenlegi rengeteg típus közül nem biztos hogy akár a híváslistához, akár a telefonkönyvhöz egyszerűen el lehet jutni hozzáértés nélkül - elég csak az érintőképernyős modeleknél arra gondolni, hogy van aki a home screent, ikonokat satöbbit megváltoztatja ...

reKorrekt 2010.02.03. 16:23:36

Erről már hónapokkal ezelőtt olvastam valami kockaportálon. Azóta benne van a telóban így is anyu. Veszíteni nem veszítek vele semmit.

wakeupneo 2010.02.03. 20:16:32

Na végre valami értelmeset is írtál! :P :D

Egyébként ez már valóban felmerült korábban is, és tényleg egy jó ötlet. Mondjuk nálam apu a lista elején szerepel, mint apu, húgom szintén, egy 'a' betűt elé biggyesztve, mint a fontosabb számok, hogy elöl legyenek.

A telefonok kezelése meg maga megérne egy posztot. :)

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.02.04. 13:48:43

@wakeupneo: Ha külföldön leszel rosszul (mármint a történelmi Magyarország határain kívül), akkor a dokinak nem fog sokat jelenteni az apu név.

Egyébként Magyarországon ez sem működik.
Egy kollegám utasként balesetet szenvedett egy taxiban, és elájult. Mire magához tért, a pénztárcájától és a mobiljától már megszabadították az ismeretlen "elsősegélyt nyújtók".

Tehát a mentősök már nem fognak mobilt találni eszméletlen sérültnél.

süti beállítások módosítása