Skip to content


A JP Morgan menjen a...

Szerző: Droli - 2010.02.04. 07:17

Bookmark and Share

Azt mondja a JP Morgan: Magyarország és Lengyelország hiteles költségvetési korrigálást hajtott végre, ezért dicséretet érdemel. Hurrá!

Ja, és azt javasolják a külföldi befektetőknek, hogy csökkentsék eme két ország papírjaiban a befektetéseiket (ez kb. ugyanannyit tesz, mintha rontanák a minősítésünket). És miért? Mert a görögök bajban vannak, eladósodtak és nem tették meg a szükséges lépéseket az államháztartásuk korrigálására.

 

Kedves JP Morgan! Mi a f.sz közünk van nekünk a görögökhöz meg a költségvetési hiányukhoz? Ettől romlik az OTP eredménye? Megszűnik a MOL? Nem vesznek több Suzukit Aprajafalván? Nagyon áttételes kapcsolatot talán lehet találni a görög helyzet és néhány magyar vállalat között, de indokolja-e ez egész Magyarország leminősítését?

 

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem elegem van ebből a „pénzügyi vuduból”. Abból, hogy a maláj király rosszul alszik, és ezért romlik a forint. Hogy a román igazságügyi miniszter titkára félrekúr és ezért leminősítik a Richtert. Hogy az izlandi bálnavadászok egy hajóját széttörte a bálna, és ezért Magyarország csak magasabb kamatra kap hitelt. A baj az, hogy ezen minősítők javaslatait követik az egybites amerikai befektetők, és ezáltal az egész önbeteljesítő jóslatként működik. Mert erre a hírre a befektetési alapok eladnak egy halom magyar értékpapírt, ezért megzuhan a tőzsde, a JP Morgan mert mondhatja, hogy na ugye, mi megmondtuk. Pedig ha nem szólnak, nem lett volna semmi.

 

Az is egy érdekes dolog, hogy ezek a minősítők egyáltalán még működhetnek, és hallgatnak rájuk, pedig a válság során eléggé megégtek: nulla értékkel rendelkező cégek papírjait dícsérték és emelték az egekbe, hogy aztán pofára ejtsék az egész világot. Ettől lett világméretű a krízis, és ezért nem maradt meg néhány vállalat belügyének a dolog, mert a minősítők előtte jól bevásároltatták a gazdasági szereplőket ezen bóvlipapírokból.

 

Nem lehetne seggberúgni valahogy ezeket?

 

 

 


Címkék: gazdaság válság

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr621723703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vvv999 2010.02.04. 07:40:39

Javaslom még egy kicsit a Merrill Lynch "tanácsadói" tevékenységét hozzácsapni a témához... :) goo.gl/Yilc Azt már meg sem említem, hogy az utóbbiidőben rendszeresen az egekbe magasztalják gazdasági teljesítőképességünket.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.02.04. 13:18:21

Tavaly előtt a nagyokos parlamentünk hozott törvényt, amiben kötelezték a magán nyugdíjpénztárakat, hogy a befektetéseik (vagyis az általunk befizetett járulék) nagyobb részét vigyék tőzsdére. Mindegyikőnk kapott levelet, hogy a hatálybalépést követően attól függően, hogy hány évünk van még nyugdíjig, milyen kockázatú portfólióba soroltak bennünket automatikusan. Aki akarta, módosíthatta ezt, de hát kinek van érzéke ezekhez a brókereken kívül? Nekem volt egy bajsejtelmem, hogy jobb lenne a klasszikus portfólióba átjelentkezni, de győzött a lustaságom... Aztán jött ősszel a válság, és volt jó nagy bukta a tőkében.
Bár várható volt, hogy a következő évben ebből valami visszajön, én úgy döntöttem hogy a portfóliómat átállítom klasszikusra, és soha még a közelébe se megyek a tőzsdének.
Ha mindenki így tesz, aki nem szenved szerencsejáték-függőségben, akkor érdeklődés hiánya miatt ez az agymenéses struktúra is el fog halni magától, mint a fa, ha nem kap alulról vizet.

süti beállítások módosítása