Skip to content


Nyomtató

Szerző: Droli - 2010.06.30. 07:35

Bookmark and Share

Ez most egy "nem értem" típusú poszt lesz, és nagyon várom, hogy kommentben valaki megmagyarázza a dolog értelmét.

Szóval itt vannak ezek a fránya nyomtatók. Nekem is van egy, remekül működik, de lassan elérkezik az az idő, amikor patront kellene cserélni (vagy újra kellene tölteni). Aki azt gondolja, hogy ez olyan egyszerű, mint ahogy itt leírtam, az téved. Illetve egyszerűnek egyszerű, de vásárlás közben az ember megismerheti a nyomtatómaffia kiterjedt hálózatát :-)

Mert hát patron kellene bele. Elmegy az ember egy hagyományos boltba, megtalálja a patronokat, ki van rakva egy hegy belőle, de természetesen pont az a fajta hiányzik, ami kellene. Nem tudom hibáztatni a boltot, van legalább 15 nyomtatógyártó, azoknak van egyenként legalább 20 fajta nyomtatója, azokba lehet kapni fekete és színes patront, és ha ezt összeszorozzuk, akkor kijön egy óriási szám, ami már minimum egy külön nyomtatóboltért kiállt. És az ember itt elgondolkodik, hogy ha az USA-ban és Magyarországon ugyanazt a cheeseburgert ehetem, akkor miért van az, hogy az XY cég Z 101-es nyomtatójába való patron nem kompatibilis az XY cég Z 102-es nyomtatójába való patronnal? Miért nincs legalább típuson vagy cégen belül egy viszonylagos szabvány; mert ennek hiánya legalább akkora zűrzavart okoz, mint a videokodekek sokfélesége a számítógépen nézett tömörített filmeknél!

Az elején írtam, hogy nem értek hozzá, de józan paraszti ésszel nézve a dolgokat: azért van ez a rengetegféle patron, mert a patron nemcsak pusztán a tintát tartalmazza, hanem sok esetben a fejen lehet látni valami elektronikát is, ami gondolom meghatározza, hogy például mekkora felbontásban tudok nyomtatni, meg sok másmindent is. Rendben, de itt előtör bennem a környezetért aggódó közgazdász (a legrosszabb fajtából), és felteszem a kérdést: azt nem lehetne megoldani, hogy az elektronika a nyomtató része legyen, és a megvásárlandó nyomtatópatron pusztán a tintát tartalmazza, és semmi mást? Egyszerűbb lenne az élet: a patron olcsóbb lenne, mivel csak a tintát tartalmazná (persze a nyomtató meg drágább, de hosszútávon biztos jól járna a fogyasztó), ráadásul mivel a fekete tinta nagyjából homogén, meg lehetne oldani a szabványosítást is az azonos gyártóknál. Magyarul ugyanaz a patron jó lenne az adott gyártó összes hasonló típusú nyomtatójához, és ezzel le lehetne redukálni a nyomtatópatronok elborzasztó sokféleségét.

Persze ez soha nem lesz így, mivel a nyomtatópatron nagyon nagy üzlet a gyártónak, sokszor nagyobb, mint a nyomtató (esetenként a patron többe is kerül). Ennek érdekében bevetnek egy rakás trükköt: a nyomtatóval adott patront csak félig töltik fel, hogy a vásárló minél hamarabb kénytelen legyen új méregdrága patront venni; és azzal, hogy rengetegfajta szabványt használnak, megnehezítik a patronok lemásolását, így kevésbé fenyeget az a veszély, hogy egy másik gyártó olcsóbban dobja piacra az adott patront (habár most már próbálkoznak, lásd Tesco-patronutánzatok). Az eredmény persze így az, hogy a szimpla fekete tintát többért el lehet adni, mint a kozmetikumgyártó cégek örök szépséget ígérő krémjeit.

Vagy valami más lenne a magyarázat? Mint írtam, nem értek hozzá, ezért kíváncsian várom a véleményeket!

(Akit érdekel, hogy oldottam meg a patroncserét - hát, újratöltöttem a régi patront. Nem is olyan nehéz :-)


Címkék: nyomtató patron

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr622118646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

leone999 2010.06.30. 09:07:23

Árverseny van, ez tiszta üzlet. A nyomtatókat minél olcsóbban kell adni, valahol realizálni kell a profitot. Marad tehát a kellékanyag. Csak az ügyfél érdeke lenne a szabványosítás, de az senkit nem érdekel. Egyébként meg nagy divat itt árvásárlónak lenni, azok körében is akik anyagilag választhatnák a minőséget is. Ajánlatok folynak a csapból is, kevesen választanak szakértő forgalmazót, akiben megbíznak. Pedig támogatni kellene a szaküzleteket, ahol vásárláskor korrekt tájékoztatást kap a vevő, és így sok kellemetlenségtől megkímélhetné magát.
Egyébként létezik a piacon mindkét fajta megoldás, van ahol része a fej a nyomtatónak, van ahol nem. Ott ahol a nyomtatófej a nyomtató része, sok problémát okoznak az utángyártott tinták. Ha ezekben a típusokban a nyomtatófejet cserélni kell, az munkadíjjal általában többe kerül mint a nyomtató.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.06.30. 12:46:02

Ugyanez volt a maroktelefon-töltőkkel is, amíg az EU rá nem koppintott a gyártókra: egységesítsenek. Ostorozni kell a nyomtatógyártókat is, hogy viselkedjenek!
Sok iparágban (mendegyikben?) a profit maximalizálása a mindenható cél, még akkor is, ha a termék minősége és/vagy a szolgáltatás színvonala látja a kárát, magyarul: a vásárló igénye le van sz@rva, de vegyünk ki minél többet a zsebéből.
A vásárlói igényeket elégítsék ki teljes mértékben, és azután legyen tisztes hasznuk! Akkor megérdemlik. Tisztes cégnél (ismerek ilyet) ez a mentalitás.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.06.30. 14:08:26

Én ugyanígy jártam a porszívó papírporzsákjával. Abból is millió féle van, és nagyon drága. Egy öt darabos ára kitesz egy-egy olcsóbb porszívót. Pedig az fix, hogy a papírporzsákban semmi elektronika nincs.

Jobb választ sajnos én sem tudok, mint hogy a gyártók innen hozzák a hasznot.

Droli: Én is próbálkozam már patron utántöltéssel, de az már nem az igazi.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.06.30. 14:18:40

@bogancs: Úgy tudom, hogy a porszívóknál mostanában a papír porzsák nélküli a sláger. Nem tudom, hogy ez mennyire előnyös, de legalább nem kell feszt porzsákra költeni azt a pénzt, amit akár el is ihatna a dolgozó ember.
A jó öreg Rakéta porszívókban meg örökéletű textil porzsák volt. Az az ésszerű megoldás, nem az eldobható vacakok.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2010.06.30. 18:28:36

Egyszer én is töltöttem patront, de a töltés után nem nyomtatott rendesen. Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy majdnem a fejem teteje is tintás lett :) Ezért már olyan nyomtatót vettem amibe toner való. Nem nyomtatok túl sokat, így már kb. 1 éve bírja, és ha kiürül 3 ezerért újra töltik.

Vorg a Halhatatlan Báró 2010.06.30. 21:57:41

Kellemes emlékeket idézett ez a poszt. Amíg melóztam elég sokat nyomtattam, csodaszépen nyomott a masinám, zabálta a tonert. Hirtelen beugrott a kép, ahogy a tonereket csapkodom a földhöz. Utána vissza a helyükre és váóóó ismét nyomtat, nem is keveset. Szóval ki van ez találva, a huszonezres tonerek, azért kell némi trükközés multi szinten is, nem dobjuk ki a pénzt az ablakon. Nem minden üres ami annak látszik :)
(például a fejem haha)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.06.30. 22:07:05

@Szakaly Gyorgy: Igen, legközelebb én is porzsák nélkülit veszek. Kár, hogy nyomtatóból nincs patron vagy toner nélküli változat. :-))

leone999 2010.07.01. 08:34:24

@Slanger - Találtál egy jó kommentet?: A toneres, az lézernyomtató, ha csak fekete nyomatra van igény, jóval olcsóbb is mint a tintasugaras technológia.

ojio 2010.07.09. 00:23:15

Van ciklon filteres porszívó is, textil porzsákkal. Napi porszívózás mellett fél év alatt sem kellett egyszer sem tisztítani a zsákot. A filter egy műanyag átlátszó tartály, amit csak ki kell önteni porszívózás végén. 15-16e Ft-ért vettük, márkát nem mondok. Koreai. :)
Porzsák nélküli is volt, egy olcsóbb féle. Pár használat után mosni kellett benne a szűrőt, az illesztések mentén meg kifújta a port. Na, olyat nem veszünk.

süti beállítások módosítása