Skip to content


Utazzunk olcsón fapadossal!

Szerző: Droli - 2010.07.14. 13:00

Bookmark and Share

A cím nem túloz, ma már valóban be lehet utazni pár nagyvárost fapados légitársasággal, minimális ráfordítással. Az utazás szóra nyomatékot tennék, mert most valóban csak az utazás költségeiről lesz szó, a szállás,a  tömegközlekedés és a kaja nincs benne - azt mindenki intézze igény szerint, amúgy azt is meg lehet oldani “fapados” módon :-) Szóval a következő nagyvárosokat fogjuk meglátogatni kb. 20000 forintból, 6 nap alatt: London, Dublin, Párizs és Milánó.

Először is, mit kell tudni a fapados légitársaságokról? A fapados légitársaság egy olyan képződmény, melynek célja alapesetben az utas A városból B városba eljuttatása, és aki ennél többet akar, az fizethet az extra szolgáltatásokért (pl. nagyobb férőhely a lábnál, nagy csomag, elsőbbségi beszállás, biztosítás, stb. - ha mindent igénybe vesz az ember, könnyen lehet, hogy olcsóbb egy hagyományos légitársasággal utazni :-). A fapados név tehát nem az ülésekre utal (normál, rendes ülések vannak, kb. olyanok, mint a Volán jobbfajta távolsági buszain), hanem a szolgáltatásra: alapszolgáltatásnál kedvező árat kapsz. Második kérdés: mikor olcsó a fapados? Mert bizony a közhiedelemmel ellentétben nem mindig olcsó, sokszor méregdrága, de ha az ember figyeli az akciókat meg rugalmasan kezeli az utazás időpontját, marha olcsó jegyeket is találhat. A következő példa, amit bemutatok (négy nagyváros húszezer forintért) például nem is olyan olcsó, mert most éppen (a poszt megjelenésének napján), nincsenek igazán jó akciók (a Ryanairnél 40% (és kisebb) leárazás van, a Wizzair sem akciózik most), mert előfordulhat, hogy egy útvonalat “mindenestől” 3 euróért is be tud foglalni az ember, és akkor akár 20 euróból is megúszhatja a körutazást! Akit bővebben érdekelnek a fapados trükkök, ajánlom nekik a például az Index fórumának low cost airlines topikját.

Most konkrétan a példámról: mit tartalmaz a kb. 20.000 forintos fejenkénti ár? Mindenekelőtt benne van a jegy ára, a fizetendő adók és illetékek, az online check-in, meg egy 10 kg alatti kézipoggyász, és feltételezzük, hogy az illető rendelkezik olyan eszközökkel, mellyel olcsón tud fizetni (pl. Wizzairnél van Wizzair-es Visa kártyája, vagy átutalással is tud fizetni, a Ryanairnél meg szerzett előrefizetett Mastercardot - a neten ez megtehető). Nincs biztosítás, nincs feladandó bőrönd, nincs elsőbbségi beszállás, nincs kaja a fedélzeten, nincs nagyobb lábhely, meg egyéb extrák. A repülőt pusztán utazás céljára használjuk.

Induljunk el szeptember 22-én (szerdán) Budapestről London Lutonba, Wizzairrel! A gép reggel hatkor indul, és 5990 Ft-ba kerül a jegy. Hamar megérkezünk, helyi idő szerint 8-kor már a reptér előtt várhatjuk a Londonba menő buszt, mert mint a dal mondja, “Londonban sejj, van számos utca”, amit látni kell. Rohanós városnézés lesz, mert másnap reggel 6.25-kor indulunk is tovább Dublinba a Ryanairrel, 6 fontért. Dublinban nincs olyan sok látnivaló, de a Guinness sörrel kapcsolatos helyeket meg kell látogatni, és lehetőség szerint próbáljuk élvezni magát a sört is! :-) Túl sokat azért ne igyunk belőle, mert korán kelés lesz ismét, hogy másnap  elérjük a 6.15-kor Párizsba (Beauvais) tartó Ryanair gépet, 22 euróért. Párizs megér egy misét, akár kettőt is, így töltsünk két napot itt, és csodáljuk végig a kötelező látnivalókat. A két nap elteltével, szeptember 26-án 8.30-kor megy a gép (Ryanair) Milánóba (Bergamo), 20 eurós áron. Milánóban van neves futballcsapat (kettő is), opera, székesegyház, stb, mindenesetre egy napunk van erre is, hiába, mit csináljunk, ha a főnök csak egy hetes szabit adott... Másnap 12.55-kor fátyolos szemmel búcsút intünk az olaszoknak, és a Wizzairrel 15 euróért hazautazunk Ferihegyre. Szép túra volt, lesz miről mesélni.

Különösen, ha lekéstük valamelyik repülőt :-)


Címkék: repülő nyaralás fapados

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr882150033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.14. 19:24:54

Nekem nem is a fapadossal van a gondom, hanem a macerával. Légy a reptéren két órával korábban, átvilágítás, stb. Ezenkívül ki kell jutni valahogy Ferihegyre, és haza kell jönni onnan. Ugyanígy külföldön. Kiraknak egy távoli reptéren, aztán csinálsz amit akarsz. Nem is beszélve arról, ha a csomagok meg közben elvesznek, elkésnek, másik géppel jön stb. Ez is tönkreteheti a repülős nyaralást.

Persze lehet, hogy nem így van, még sosem ültem repülőn. :))

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.07.14. 19:47:48

@bogancs: Macerás,de legalább biztonságos valamennyire. A vonatok is csak addig lesznek ilyen "érj ki az indulási időre" típusúak, míg pár kedves terrorista ki nem találja, hogy ott is remek terrorcselekményeket lehet elkövetni - robbantás, kisiklatás, sok áldozat, stb. aztán meg majd oda is jön a biztonsági kapu, meg hogy tessék hamarabb kint lenni... Remélem, ez csak utópia.

daniferi 2010.07.15. 16:19:43

Ha hozzáveszem, hogy Győrből a ferihegyi reptérre 8ezer körül van az út parkolási díj nélkül (ez pár napra ismét nem kevés szerintem), valamint a stressz, hogy odaérj a repterekre, máris nem annyira élvezetes. Ha azt nézzük, hogy a Balaton Soundra 10ezer volt a napijegy, akkor talán mégis repcsi :) Viszont ha ez a 20ezer az épp aktuális részlet a téli fűtésszámlára (panel rulez), akkor marad a Járda-szigeteki gyalogbuszos kirándulás :)

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.07.15. 17:09:25

@daniferi: Neked közelebb van Pozsony, és onnan elég sok olcsó járat van. Több, mint Pestről :-(

süti beállítások módosítása